Minden személyi döntést Orbán hoz meg

2021. május 03. 07:12

A „nemzeti gondolat” a Horthy-kor keresztény-nemzeti kurzusának új kiadása.

2021. május 03. 07:12
Bauer Tamás
Facebook

„De általánosabb tanulsága is van annak, amit az egyetemek kapcsán elmondott. Noha formálisan Palkovics miniszter választja ki a kuratóriumok tagjait, valójában ő »javasol«, vagyis személyesen ő mondja meg, hogy kit kérjen fel Palkovics. Törheti majd a fejét az »Alkotmánybíróság«, amely maga is Orbán kiválasztottjaiból áll, hogy vajon »alaptörvényszerű-e« a törvényben leírt jogi konstrukció, ez igazából mindegy. Már azóta, hogy Orbán egy bulgáriai nyaralásából küldött üzenetben közölte a kétharmados többségben levő fideszes képviselőkkel, hogy kit kell köztársasági elnökké választaniuk, tudjuk, hogy bárki is választ, bárki is nevez ki, minden személyi döntést Orbán hoz meg.

A nemzetközi szakirodalomban az oroszból vett szóval nómenklatúrának hívják a pártállamnak azt a működési módját, amit a korábbi magyar pártállamban hatásköri listának neveztek: a személyi döntéseket, bárki is hozza azokat, mindig egy eggyel magasabb szintű pártszerv, országos jelentőségű személyi döntéseknél a Központi Bizottság illetve Politikai Bizottság »javasolja«. Jelenlegi önkényuralmi rendszerünkben Orbán »javasol«, miként ezt maga is elismerte péntek reggel.

Két dolgot is elmondott rendszeréről. Az egyik tehát az, hogy önkényuralmi rendszerrel állunk szemben, a másik pedig, hogy mi ennek az önkényuralmi rendszernek a politikai irányultsága, ha tetszik lelkülete: a »nemzeti gondolat«, vagyis a Horthy-kor keresztény-nemzeti kurzusának új kiadása. Ebből következik a kor diktatúráival való szövetségkötés, a nyugati demokráciáktól való eltávolodás, a velük való szembefordulás éppúgy, mint országon belül a leválthatatlanság garanciáinak gondos kiépítése. A legfőbb ilyen garancia éppen a hatásköri lista, amelyet Orbán ereje teljes tudatában el is mond.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. május 04. 05:56
Ahogy a világon minden demokráciában itt is úgy történnek a személyi kérdések.
Robertoo
2021. május 04. 01:01
Nem tudom, ez most dicséret, vagy irigykedés?
tothpal
2021. május 03. 23:55
Persze, mert diktatúra van... De szerencsére nem Bauer (a szegény paraszt ...) vagy Gyurcsány... ( a proletár), mert akkor "demokrácia" volna...
libbantkommunista
2021. május 03. 19:40
A szadista ávós apád büszke lenne rád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!