Magánosítják mindünk Magyarországát

2021. május 13. 12:50

A helyreállítási alap a lehető legjobb pillanatban érkezik Orbánnak.

2021. május 13. 12:50
Ferincz Jenő
Népszava

„A pandémia kapcsán a helyreállítási alap – bármilyen megkötéssel ítéljék is meg végül a pénzt – a lehető legjobb pillanatban érkezik Orbánnak. Meglesz az a gazdasági háttér, amelyből kedvükre és tartósan a maguk képére formálhatják a gazdasági, a szellemi és tudományos életet Magyarországon. A cél az állami feladatok kiszervezése, egy párhuzamos állam létrehozása. Az ingyenes privatizáció után jóval kevesebb marad abból, ami a magyar állam volt eddig. Ez nem más, mint az állam jelenlegi működtetői által az állami vagyon mind nagyobb részének a hatalommal és a hivatali helyzettel, valamint a jogalkotási joggal való visszaélés keretében történő, jól szervezett ellopása. Ahogy Magyar Bálint is megfogalmazta: a Fidesz maga a szervezett felvilág. 

Az ingyenes privatizáció, az ellentételezés nélküli vagyonátadás is sérti az értékarányos követelménynek való megfelelés kívánalmát. Az alapítványba szervezésnél hiányzik a hatalomfüggetlen működés alkotmányos indoka. Nem is hivatkoznak semmire, de nincs is mire. A vagyonkiszervezés kiiktatja a felelősségi elemet, a jövő állami vezetőitől elveszik a döntési jogokat. A kormányfüggetlenség viszont csak kontrollintézményeknél lehet legitim szempont, a kormányzati visszaélések akadálya érdekében.

Ez azonban nem legitim indok vagyonelemek esetében.  Ezt meghaladóan a törvényalkotó valójában egyáltalán nem döntött a konkrét alapítványokról, azok sorsáról, a nekik juttatott állami vagyonokról, hanem minden döntési jogot átpasszolt a kormánynak. Miközben mindent ilyen szabályozást kizárólag kétharmados törvényekben lehetne előírni. Alkotmányos keretek között a kormány még felhatalmazással sem kerülhet olyan jogi helyzetbe, hogy az állami vagyonokról szabadon dönthessen, azokról lemondhasson, különösen minden ellentételezés nélkül.

A Mol-részvényeket néhány éve megvette az állam az adófizetők százmilliárdjaiból. Most egyetlen forintot nem kért értük, ingyen átruházta őket több alapítványra. Ha ezek esetleg eladnák a paketteket, megveheti az állam, ismét százmilliárdokért, ismét az adófizetők pénzéből. Az ingyen történő állami vagyonosztogatás nem összeegyeztethető az állam alkotmányos érdekeivel. Kormánydöntéssel meg főleg nem, lévén az állami felhatalmazás jogszerűsége is alkotmányosan vitatható. Márpedig az állami vagyont kezelő közalapítványok nem tartoznak a kormányzat körébe, ezért kormánydöntéssel ezek az öszvér állami alapítványok jogszerűen nem jöttek létre, ezért jogilag azok nem is léteznek. És a vagyont sem jogszerűen kapták meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2021. május 13. 18:18
Volt nálunk anno 1 kopaszfejű szabó,meleg volt ,mint a Vezúv. Miért gondolom ,hogy ez a zavarodott fax ,szintén budzyk....?
Bokros Birka
2021. május 13. 17:08
Akkor nem kommunizálják padlás söprő brigádok?
2xli
2021. május 13. 16:11
Ennek az Orbánnak mekkora mákja van, már tizenegy éve mindig a lehető legjobb pillanatban érkeznek a pénzek. Ki érti ezt? :)))
Saksafar
2021. május 13. 15:24
"az állami vagyon mind nagyobb részének a hatalommal és a hivatali helyzettel, valamint a jogalkotási joggal való visszaélés keretében történő, jól szervezett ellopása. Ahogy Magyar Bálint is megfogalmazta: a Fidesz maga a szervezett felvilág. " Magyar Bálint úgy tűnik amnéziás lett, mert éppen hogy ők herdálták el az állami vagyont, mszp+szdsz volt a garancia a folyamatos mutyira, bármit eladtak, amire vevőt találtak. Szerencsére minimum 3 casino komplexum nem valósult meg a regnálásuk alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!