Egy gyermek képes elpusztítani egy nő lelki egészségét?

2021. május 18. 09:58

Gyermekünk hibáztatása saját problémáinkért súlyosabb, mintha ezt a társadalomra vetítenénk ki.

2021. május 18. 09:58
Antal-Ferencz Ildikó
Így írok én

„A cikknek már a címe is rossz érzést keltett bennem, de reméltem, hogy az csak egy szerencsétlen megfogalmazás; és majd kiderül, hogy az írónő (és a vele feltűnően mindenben egyet értő újságírónő) valójában nem a gyermekét hibáztatja saját szorongásaiért, párkapcsolati nehézségeiért; hanem legfeljebb »csak« nehezítő körülményként említi a gyermek családba érkezését, a vele kapcsolatos nem átlagos problémákat, de sajnos nem. Már az első válaszából kiderül, hogy a cím nem elírás: a (»problémás«) gyermek – aki »megérkezik ebbe a világba, és mindent lever, majd véget vet a szülei kapcsolatának is« – igenis hibás anyja egyéni és párkapcsolati kudarcaiért. Sőt, az írónő még azt is elismeri, hogy épp ezért írta a könyvet: »Az érdekelt, hogyan képes egy pici emberi lény elpusztítani a szerelmet, a kapcsolatot, egy nő lelki egészségét«. Hozzáteszem: a könyvet még nem olvastam (hiszen tegnap hallottam róla először), ezért most kizárólag a beszélgetéssel kapcsolatban írom le erős ellenérzéseimet, megszólítva több szakértőt is, hogy szakmailag is alátámasszam (vagy épp cáfoljam:) saját gondolataimat.

A cikk címe tehát sajnos nem tévedés; az írónő komolyan gondolja, az újságírónő pedig nemcsak elfogadja ezt, hanem még alá is kérdez. Mégis, első gondolatom a cikk elolvasása után még mindig ez volt: ez ugye nem komoly?! Ugye nem gondolja komolyan ez a két (és velük együtt a könyvet sikeresnek tartó nagyon sok további) nő, hogy egy kisbaba vagy kisgyermek valóban képes véget vetni szülei kapcsolatának, és elpusztítani a szerelmüket?! Egy önmagát ismerő, önmagáért felelősséget vállaló felnőtt ember nem állíthat ilyet. Egy gyermek nem tehet arról, hogy megfogan, megszületik vagy felnő, erről szülei döntöttek (ha a megfoganásról nem is, annak elfogadásáról igen); ahogy arról is, hogy őt milyen emberré nevelik majd, milyen mintát nyújtanak neki; és ő majd felnőttként dönthet arról, hogy ezeket meg akarja-e haladni, felül akarja-e írni, de gyermekként csak alkalmazkodni tud. Gyermekünk hibáztatása saját problémáinkért, párkapcsolati kudarcainkért még annál is súlyosabb, mintha ezt a szüleinkre vagy a társadalomra vetítjük ki – hiszen ő mégcsak nem is egy felnőtt ember.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. május 19. 14:22
Mi a relatív szegénység? Mikor a környezetemben már mindenki Black and Deckerrel szerelt fali polcot, nekem meg amerikánerem volt, s magam forgattam kézzel a fúrót forgató tárcsa kis bütykét, mert NEM volt pénzem gépre, hát, akkor pl. nagyon szegénynek éreztem magam. Mindenesetre, nem bánnám, ha megint annyi idős lehetnék. Ezzel a szegénység témát részemről kiírtam és egy fél gyerekemet a négyből nem adnám azért, h. éppenséggel élhettem volna könnyebben is.
Agnieszka
2021. május 19. 11:29
Egyébként a nincs hol lakni, nincs mit fölvenni, nincs mit enni az a mély-nyomor, NEM a szimpla szegénység. Mindegy. Szerencsére MOST már a gyerek NEM magán hobbinak számít és a dolgozó, adózó szülei számára NEM az az üzenet, h. aki szórakozni akar, az fizessen.
Agnieszka
2021. május 19. 11:21
Még élénken emlékszem a 80-as évek elejére, mikor NEM volt más áruház nekünk, mint az Alkalmi és riasztó volt a gondolat, mi lesz, ha végül tönkremegy a télikabátom. Azután a férjem kijutott egy németországi munkára, és könnyebb lett. Ezzel együtt az ország jövője a gyerek, akit taníttatnak. Mikor jött a Kupa-féle adózási reform, az, aki az évi két külföldi útjára keresett, annyit adózott, mint aki a gyereke cipőjére, külön órájára. Azután jött a Bánffy-Surján kezdeményezés és a Nagycsaládok Országos egyesülete és nem lett így, de a relatív szegénységen NEM segítettek ezzel nagyot. A relatív szegénységgel is rossz és igazságtalan szembenézni, nemcsak a ténylegessel.
21 gramm
2021. május 18. 21:32
"Hozzáteszem: a könyvet még nem olvastam (hiszen tegnap hallottam róla először), ezért most kizárólag a beszélgetéssel kapcsolatban írom le erős ellenérzéseimet, megszólítva több szakértőt is, hogy szakmailag is alátámasszam (vagy épp cáfoljam:) saját gondolataimat. A cikk címe tehát sajnos nem tévedés; az írónő komolyan gondolja, az újságírónő pedig nemcsak elfogadja ezt, hanem még alá is kérdez. " Ez úgy történhetett meg kedves cikkíró, hogy az újságírónő elolvasta a könyvet. Első megjegyzés. Második megjegyzés: már a téma felvetésből kitűnik, hogy nagyon nehéz ügyet boncolgat a könyv szerzője, mert nem egykönnyen jutnak el édesanyák oda, nem kevés brutális helyzeten kell ahhoz túljutni, hogy a saját gyermekével kapcsolatosan ilyen megrázó kijelentéseket tegyen, és a legszívszaggatóbb érzéseit mások számára feltárja. Az a legkevesebb, bár időnként a legnehezebb érzelmi munka, hogy az intimitás területébe beengedő ember érzéseit ne érvénytelenítsük. Mert igen, vannak olyan gyermekek, akiken már egészen fiatal korban súlyos pszichés problémák látszódnak, és akikkel rendkívül nehéz dolga van a szülőnek, akik már pici korban képesek hátborzongatóan gonosz, manipulatív módon működni. Persze, az esetek többségében ez a környezet károsító hatásaira, mérgező dinamikájára, káros mintáira visszavezethető, de meglepő módon nem minden esetben, van amikor tényleg családi előzmény nélkül, úgymond derült égből villámcsapásként jelentkezik, és bizony rombol maga körül mindent, bántja a testvérét, egymás ellen kijátsza a szüleit, barátait, osztálytársait, manipulál, hazudik, rágalmaz, zsarol stb. Én sem állítom, hogy a gyerek bármiért hibáztatható lenne, ez sokkal komplexebb ennél, de amit a könyv elmesélhet, az akár tényként még valid is lehet, tehát anélkül, hogy vettük volna a fáradtságot, hogy elejétől a végéig elolvassuk és így az egészről véleményt formálhassunk, talán nem a kötelező moralizálással kellene kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!