Lovári karácsonyra

2021. május 14. 14:56

Lováriból azért nyelvvizsgázhatott volna. Vagy eszperantóból. Mindjárt mondom, hogy miért!

2021. május 14. 14:56
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

Az Eduline honlapján 2012. május 30-án jelent meg egy nagyon fontos írás, ez: »Melyik nyelvből lehet két hónap alatt nyelvvizsgát szerezni?« – tette fel az égetően fontos kérdést Sereg Nikoletta, s mindjárt meg is nevezte a két lehetséges menekülőutat: »Lovári és eszperantó – felvételizők és diplomázás előtt álló egyetemisták százai választják ezt a két nyelvet a gyors nyelvvizsgaszerzés reményében. De vajon tényleg ez a két legkönnyebb nyelv? Utánajártunk.« És utánajárt.

A cikkből megtudjuk például, hogy »a nyelveket három csoportba – könnyű (570-600 óra), közepes (1100 óra) és nehéz (2200 óra) – osztották aszerint, hány óra tanulás kell ahhoz, hogy valaki a nulláról elérje a társalgási szintet. Az első csoportba a germán és az újlatin nyelvek kerültek, a másodikba az indoeurópai nyelvek, a harmadikba pedig a kelet-ázsiai nyelvek és az arab.« Továbbá azt is, hogy »a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ 2010-es adatai szerint itthon még mindig angolul és németül tanulnak a legtöbben – a harmadik legnépszerűbb nyelv az eszperantó, a nyolcadik pedig a lovári. Nem véletlenül.

Míg a nagy nyelvekből átlagosan 2000-2500 óra alatt lehet elérni a középfokot, addig – ugyanehhez – eszperantóból mindössze 250 órára van szükség.

Akinek sürgős a nyelvvizsga, az akár két-három hónap alatt felkészülhet a középfokúra, normál tempóban öt-hat hónap felkészülés kell.« Igaz, a lovári kicsit nehezebb. Ahogy Sereg Nikoletta rávilágít: »Tévhit, hogy a lováriból nagyon könnyű nyelvvizsgát szerezni, ugyanúgy el kell sajátítani a ragozást, a nemeket, az elöljárószavakat, mint bármelyik más nyelvből – mondja Balogh Zoltánné nyelvtanár, aki szerint a lovári sokak számára azért tűnik könnyűnek, mert sok a magyar jövevényszó. […] Balogh Zoltánné szerint általában 200 órára van szükség a középfokú nyelvvizsgához.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2021. május 15. 22:59
Kedves Zsolt! Márkizay aljas rágalmazó szövegére feltétlenül reagálj valamelyik műsorodba, pl. hétfőn a Sajtóklubban. De egy jó kis cikk is kikerekedne belőle. Felzárkózott jákob és Szabó színvonalára ez az ember.
Agnieszka
2021. május 15. 10:55
Sztori. A 60-as, 70-es években a Váci u. végén volt egy orosz könyvesbolt. Fillérekért árultak. Akkor kezdtem újratanulgatni angolul, kifejezetten önszórakoztatási céllal. Az orosz könyvesboltban jócskán lehetett angol irodalmat kapni. Máig emlékeszem egy Ezeregyéjszaka mesekönyvre, a lapalján orosz magyarázattal a kevésbé ismerős angol szavakhoz. Belenézegettem, néha segített. Később ott vettem meg a Forsyth Saga 3 kötetét is. Az orosszal NEM az volt a baj, h. tanították, hanem az, h. NEM tudták jól megtanítani. Most is nagyon hiányzik, szerintem, h. legalább egy szláv nyelvet, szerintem nyilván a lengyelt, ha már lehet válogatni, legalább gyenge alapszintig, egy kis országismerettel megtetézve, NEM oktatnak már az általános iskola alsó tagozatában. Harácsonnyal meg NEM az a baj, h. NINCS állami nyelvvizsgája, hanem h. nem beszéli a nyelvet. Még egy nyelvi anti-talentum is meg tudja tanulni, mondjuk, a motiváció és a szorgalom nélkülözhetetlen. Nekem úgy tűnik, Harácsony megszokta, h. elég ha magas és sovánka. Többi érdemét nagyítóval kell keresnie annak, akit érdekel.
Coccothraustes
2021. május 15. 06:22
A maffiabaloldal igénytelen és becstelen. A böszme lopta a szakdolgozatát, Karácsony a nyelvvizsga papírját.
antioxi
2021. május 14. 22:08
Reális a 2000-2200 óra tanulás idő (pld az angol nyelv vizsgához). Én ennyi idő alatt szereztem meg a középfokú C. típusút (szakmai anyaggal bővítve). Ezt a tanulási idő oldotta meg okosban Karácsony magas vékony, ám kissé kövérkés Gergő, Magyarország miniszterelnöki várományosa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!