Vissza a futballtradíciókhoz!

2021. április 26. 09:22

Az európai labdarúgás szelleme soha nem volt még olyan szervetlen, olyan illúziómentes és olyan megosztó, mint az elmúlt napok során.

2021. április 26. 09:22
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Hírklikk

„Az Európai Labdarúgó-szövetség kizárással fenyegeti azokat a klubokat, amelyek még nem léptek vissza az Európai Szuperliga megalapításától. A Real Madrid elnöke pedig azokat a klubokat fenyegeti perrel, amelyek már visszaléptek. Eközben az olasz Serie A egyesületei a Juventust fenyegetik, melynek elnöke, Andrea Agnelli az ő nevükben is sikertelenül tárgyalt egy befektetővel, most pedig kiderült, hogy nem is volt érdekelt a megállapodásban. Perek és csődök sorozata várható a következő hónapok során. Semmi kétség: az európai labdarúgás válságban van.

A kivezető út egyértelmű: nem az NBA üzleti modellje, nem a profitmaximalizálás, és nem a kisebb klubok ledarálása a helyes út, mely folyamat végén törvényszerűen újra meg újra előáll majd az Európai Szuperliga gondolata. A mértéktelen növekedést a piac logikája diktálja, ennek hajszolása során pedig évtizedről évtizedre mennek csődbe a nagy klubok, de addig is egyre ravaszabb módokon számolják fel a kisebb egyesületek esélyeit, s eközben egyre kommeszebbé és kommerszebbé teszik a labdarúgást. Ennek a működésnek egyetlen kimenetele lehet: a tradíciók feláldozása a tévés közvetítések és a mindenható profit oltárán.

E gyakorlattal áll szemben a Bundesliga, amely megköveteli a kluboktól, hogy azok ne legyenek veszteségesek, ahol a szurkolók befolyást gyakorolnak az egyesületek működésére, és ahol bár van egy lebírhatatlan Bayern München, a többi csapat közt minden évben éles verseny zajlik, és közel sincsenek akkora pénzügyi különbségek, mint Európa csúcsligáiban. A labdarúgásnak vissza kell találnia a hagyományaihoz, vagy menthetetlenül és végleg feloldódik a Coca-Colában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2021. április 27. 13:06
Futballügyben semmi nagyotmondás? Inkább lövése sincs arról, mi történik.
Robertoo
2021. április 26. 22:49
Azt hiszi, ha mindenhez hozzászól, pozitív képet fest róla. Pedig, ..... nem. Ha gondolkodna, és e szerint cselekedne, ..... talán.
okoskodó fórumlakó
2021. április 26. 15:48
Ez semmihez sem ért. Ehhez sem.
KBA98
2021. április 26. 15:29
Puzsér úgy igazándiból mihez ért????? a szájdiarén kívül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!