Szuperliga? Szuper kapitalizmus!

2021. április 21. 18:55

A Szuperliga mint cseppben a tenger mutatja a Nagy Újraindításra keresztelt „szép új világ” mintáját.

2021. április 21. 18:55
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér blog

„Milyen sorsot szánnak a világ valódi urai a nyugati társadalmaknak a járvány után? A Szuperliga mint cseppben a tenger mutatja a Nagy Újraindításra keresztelt »szép új világ« mintáját. Ha 2022-ben jól döntünk, Magyarország ebből kimaradva a térség új Svájca is lehet.

A sok pénznél csak a még több pénz jobb! Igen ám, de egy alapjában kapitalista, vagyis versenyalapú társadalomban erre nincsen garancia. Hát akkor csináljunk! — mondta 12 futballklub vezetése és egy olyan kartellt akartak létrehozni, amelyben nincsen verseny, ahová csak meghívással lehet bekerülni és ahonnan nem lehet kiesni ők határozzák meg a szabályokat. Egy elitklub, örök pénznyomtatási garanciával.

Az elitprojekt azért is tűnt vonzónak, mivel több focicsapat részvénye a tőzsdén forog, egy ilyen bejelentés már rövidtávon jót tesz az árfolyamnak, utóbb pedig magasabb árfolyamon lehet új részvényeket kibocsátani. Ha létrejött volna a projekt, az elitklubokhoz vándorló reklám- és egyéb bevétel miatt az osztalékkal sem lett volna baj. A kezdeti költségekre egy amerikai bank 3,25 milliárd eurót adott volna, ami klubonként 2-300 millió euró.

A szervezők nem is titkolják, hogy az amerikai gigavállalatokat elitligákat másolják, ami a sport mellett sokkal inkább az üzleti modell átvételét jelenti. A befektetők ugyanis rühellik a rizikót és olyan konstrukciókat keresnek, amelyek biztos és kiszámítható megtérülést hoznak. Amelyben a nagyhalak megeszik a kicsiket. Ennyit a tőzsdegurukról.

Az amerikai modell azonban zsákutca. Donald Trump megválasztása az amerikaiak azon reményének volt köszönhető, hogy megállítja, vagy legalább lassítja a globalizációnak azt a gyorsuló ütemét, amelynek a nyugati világ középosztálya és a kkv-szektor a vesztese. Trumpnak ezért kellett mennie, mert a járvány előtt működőképes és vonzó alternatívát kínált a neoliberális globalizációhoz képest. Az elit ugyanis mást akar.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. április 22. 12:16
Igen, akkor lesz a világnak szebb - nem tökéletes... - jövője, ha a kereszténység önmagára talál. Kicsiben ez már történik is: a családokban, a hívők szívében, a sok nem látványos, a sajtóban alig megjelenő szeretet-cselekedetben. És persze, a feltámadt Krisztus a történelem Omega pontja, az időbe behozta a győzedelmes véget. Azaz, semmiféle igazi jóság és áldozat nem marad jutalom nélkül, hiába tűnik tehát látszat szerint a gonoszság és önzés erősebbnek.
Naggy
2021. április 22. 06:54
Várkonyi Andrea: Mészáros Lőrinc a párom, ami eddig sem volt titok A szerelem nem ismer határokat.
Tót Ottó
2021. április 21. 22:37
A világ pedig arra halad hogy ha lehet EGYETLEN cégé legyen végül.A technikai fejlődés támogatja.Ezt nem lehet materialis dolgokkal megállítani.Ha az orszag népenek marad szive, félek leirni ,kereszteny marad ellenállhatunk nekik.Mint egy összetartó vallási közösség például.De nem ez látszik.
tothpal
2021. április 21. 21:20
A globalizáció "DICSŐSÉGE"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!