Miért is maradtunk mi otthon?

2021. április 25. 13:25

Az erdélyi élet igen nagy kettőssége: maradjunk itthon, de jobb, ha kivándorlunk.

2021. április 25. 13:25
Botházi Mária
Főtér

„Az erdélyi élet igen nagy kettőssége: maradjunk itthon (hivatalos életrecept), de jobb, ha kivándorlunk (nem hivatalos életrecept). Az ideális erdélyi élet talán az lenne, ha úgy lehetne itthon maradni, hogy közben ki lehetne vándorolni, meg lehetne így egészen nyugodni.

Mert egyébként sokakban ott kísért a kérdés élethosszig: miért is maradtunk mi itthon? (Ez az életben néha kicsit keményebb szavakkal fejeződik ki.) Vagy ha bennük nem is kísért, kísért a környezetben: az ismerősökben, a szomszédokban, a rokonságban, akik időről időre fel is vetik. Vagy csak érzékeltetik: Erdős Pistáéknak hogy bejött az élet odakinn.

Miközben mi idehaza… hát, arról jobb nem is beszélni. Pedig mennyivel balfékebb fiú volt Pista, istenem, két számot nem tudott összeadni, maszatos volt állandóan, köszönni sem köszönt, csak nézett maga elé bambán, s imbolygott a kitérdesedett tréningnadrágjában, mindig kergették meg a román fiúk. Most pedig Kaliforniában koktélozik a nyurga szőke feleségével a medenceparton, miközben mi kerek kis Katikánkkal a kút mellett sütjük le a vinettát télire. Ami nem rossz, ugye, de. Miért is maradtunk mi itthon?

Erdélyi magyarnak lenni olyan, hogy mindegyre furcsa kérdések merülnek fel. Leginkább arról, hogy ami van, miért nincs másképp. Erdélyi magyarnak lenni tehát valószínűleg nem olyan nagyon természetes dolog, mert ha természetes dolog lenne, nem kellene gyakran olyan kérdésekre válaszolni, hogy ami van, az miért nincs másképp. Erről is szól az erdélyi magyarok életének egy része, hogy nyugtatgatják magukat: ami van, az szinte olyan, mintha nem is ilyen lenne.

Ehhez hasonló a kivándorlás-kérdés megítélése is: rossz, de mégis jó. Az itt maradás, a megmaradás fontos hívószó a politikában, a kultúrában, a nyilvánosságban, mint jövőnk alapköve. Ám odalenn az életben nem pontosan így jelenik meg. Mert megmaradni fontos, de megélni (vagy nem így élni) még fontosabb, így gondolkodik az erdélyi ember. Megmaradni vasárnapi dolog, megélni pedig hétköznapi. Arra pedig, aki jól meg tud élni, felnéz a környezete, és persze irigyli is. És itthonról nézve úgy tűnik, aki kivándorol, az általában sokkal jobban meg tud élni. Többre viszi. És annyi minden jobb neki. Persze hiányozhat neki sok jó, ami nekünk megvan, de.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2021. április 27. 12:50
Aha. Hát az ilyen életérzések megértése innen nem egyszerű, ehhez ott kell élni. És ilyen lehet az a kérdés is, hogy miért nem megy el négyévenként kétszer minden magyar választani. Miért nem képes rászánni kétszer félórát arra, hogy a magyarságát és a közösségét biztosítsa?! "Sokféleképpen magyarázható, hogy miért döntött így, sőt, az is lehet, hogy egész egyszerűen úgy alakult: itthon maradt." Aztán majd hamarosan azt is elnyökögi, hogy "akkor kellett volna elmenni, amikor. De hát ő akkor. Más volt akkor. És most már. Ez van most már. És még ez is lesz. Baszki."
Agnieszka
2021. április 26. 07:26
Tündéri, aranyos, tényleg így van. Nálunk NEM az Erős Pista, hanem két fiunk ment ki, az idősebb kinn is végzett, ő volt az utólsó évfolyam, amelyik IV. félévkor felvételizhetett kinti ösztöndíjas helyekre, 30 éve él ugyanott. A kisebb hazai villanykar és néhány év itthoni munka után, 15 éve. Miután itt a lakásszerzés szülői segítség nélkül akkor legalábbis, életmű volt és lakás nélkül keserves, tényleg volt értelme a kinn-maradásnak v. kimenésnek, valóban sokkal jobban élnek, mint itthon tehetnék. Viszont az a gyerek marad meg, aki a szomszéd utcában lakik, aki messze megy, lassan nagyon megbecsült emlékké válik. A gyerekek gyerekei már NEM jönnének haza. Nekik már nem itthon a haza, hanem az, ahol a barátaik, iskolájuk van. Még jó, h. a kisebbik egy magyar család és otthon magyar világ van, de az iskolában NEM magyar irodalmat, földrajzot tanulnak. Ez így működik. Nyilván vannak szerencsésebb esetek.
Senye Péter
2021. április 25. 15:48
Ha otthon maradsz gyerekednek is lesz otthona.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!