Hogyan hódította meg a nyugati világot az új progresszív vallás?

2021. április 30. 18:15

Az elmúlt évtizedek a nyugati világban a kiábrándulás évtizedei voltak.

2021. április 30. 18:15
Hajdú Tímea
Neokohn

„Néhány héttel ezelőtt Richard Dawkinst világhírű etológust az Amerikai Humanista Társaság megfosztotta 1996-os kitüntetésétől. A szervezet arra hivatkozott, hogy Dawkins egy Twitter üzenetében megkérdőjelezte a transzneműséget. Az ügy nem váltott ki különösebb sajtóvisszhangot, az elmúlt években ugyanis az egykor szinte rocksztárként ünnepelt újateista Dawkins kiszorult a főáramból. 2017-ben például a Berkeley egyetemen tartott volna beszédet, de iszlamofóbia vádja miatta a szervezők törölték az eseményt.

A 2000-es években népszerűvé vált újateisták legnagyobb ellenségüknek a vallást, és elsősorban a kereszténységet tekintették. Mély megvetéssel írtak és beszéltek a hívőkről, akikkel folytatott vitáik több ezer fős koncerttermeket töltöttek meg. A mozgalom nyeregben érezhette magát, hiszen Istent szinte teljesen sikerült kiszorítani a közéletből, és a nyugati társadalmak is egyre inkább megtagadták a zsidó-keresztény értékrendet.

Azt hirdették, hogy ha az emberek végleg elhagyják őseik hitét, utána a racionalitást és a tudományt fogják választani. Ez azonban nem következett be. Az Isten által hagyott űr helyére egy progresszív »woke« ideológia érkezett, amely minden tekintetben olyan, mint egy súlyosan bigott, kirekesztő vallás, amelynek központjában a saját vágyait kielégíteni akaró egyén áll.

Ez a mozgalom lelökte a színpadról az új ateizmus magabiztos képviselőit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. május 01. 13:37
Nyugaton szokatlan a hosszú béke, amit egyre kevésbé becsülnek meg tudtosan az emberek. Akkor amikor háborúk gondoskodtak a "változatosságról", nem volt szükség túlzásokra a változatosság kedvéért... Ugyanakkor sokaknak csalódást jelent, hogy a sokoldalú fejlödés és fejlesztés, nem nyújt annyi jót a többségnek amennyit remélt. Különösen, ha az emberek ugy érzik, hogy az elönyök nem igazságosan vannak terítve. Erröl pedig könnyebben szerez tudomást mint valaha...
MZperXXL
2021. május 01. 12:39
Nagyon jó cikk, gratulálok a szerzőnek. Nekem egy átfogó elemzés első fejezetének tűnik - ezt a vonalat érdemes lenne tovább vinni, a következményeket jobban kifejteni. Egy komment: "...mutatja az ész mint potenciális valláspótlék kudarcát" - talán azért, mert a "Te vagy a fontos!" libernyák sugalmazás miatt minden hülye azt képzeli magáról, hogy körülötte forog a világ/ő szopta hegyesre a piramisokat - elnézést, visszafogottabban: azt képzeli magáról, hogy attól, mert az ő hagymázas világában gondol dolgokat, azok úgy is vannak, és senki sem teszi helyre, inkább elismerően simogatják a buksiját, meg engedik önkifejezni mindenféle marhaságban, ami rombolja a normális értékrendet, aztán az árat a teljes, a normálisokat is tartalmazó össztársadalommal fizettetik meg.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. május 01. 12:34
"zsidó-keresztény" értékrend még mindig nincs, hányszor kell még leírnom?
Biivisz
2021. május 01. 07:35
Nagyon jó írás, érdemes elolvasni ! A normális (nem Soroshoz bekötött) zsidók (félek, ők vannak kevesebben) meglehetősen tisztán látják a dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!