Az MSZP követeli a kormánytól az álláskeresési járdék időtartamának meghosszabbítását

2021. április 17. 09:38

A szocialista párt szerint a „hazug propaganda helyett érdemi segítségre van szükség”

2021. április 17. 09:38

Közleményt adott ki a Magyar Szocialista Párt, amelyben az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását követelik. Felhívták a figyelmet arra, hogy az MSZP választási programjában kiemelt szerepet kap a munkanélküliek támogatása, illetve megjegyzik, hogy szerintük az állam dolga az, hogy gondoskodjon a hátrányos helyzetbe kerültekről. Erre megoldásként egy legalább havi 100 ezer forintos, 9 hónapon keresztül folyósított támogatást tartanának megfelelőnek.

A baloldali párt emellett kitért a vírus okozta válságra és annak kezelésére is. Szerintük a miniszterelnöknek a járvány alatt elvesztett munkahelyeket illetően tett kijelentései „nem többek puszta kampányszlogeneknél”. Emellett úgy vélik, hogy a kormány a gazdaságvédelemre hivatkozva „több ezer milliárdot szór szét”.

A teljes közlemény alább olvasható:

„Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

Az MSZP korszakváltást célzó programjában kiemelt helyen szerepel a munkanélküliek támogatása. Úgy gondoljuk, hogy az államnak kötelessége gondoskodni azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezért az MSZP azt követeli, hogy az álláskeresési járadékot 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

Orbán Viktor többször is kijelentette, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít, sőt még azt is megígérte, hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája. Ezek azonban nem többek hazug kampányszlogeneknél, amit a KSH adatai is megerősítenek: februárban a tavalyihoz képest 104 ezer fővel kevesebb foglalkoztatott volt, a munkanélküliek körében pedig átlagosan 9 hónap volt a munkakeresés időtartama.

A Fidesz tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy 9 hónapon át járó álláskeresési járadék időtartamát lecsökkenti 3 hónapra, amivel ez lett a legrövidebb ideig nyújtott támogatás az Európai Unióban, de világviszonylatban is a sereghajtók között van. Már akkor elmondta, nemcsak az MSZP, hanem a szakszervezetek és a szakértők is, hogy ennek a döntésnek nagyon súlyos következményei lesznek.

A Fidesz pedig a válság alatt is a munkanélküliek támogatásán spórol, miközben gazdaságvédelemre hivatkozva több ezer milliárdot szór szét az oligarchák támogatásától kezdve a propagandán át a stadionokig. Ráadásul annak ellenére teszi ezt, hogy a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervében elismeri, szükség van a csökkentett munkaidős foglalkoztatás megerősítésére és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítására.

Hazug propaganda helyett érdemi segítségre van szükség!”

(MTI-OS)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyhuba1
2021. április 17. 14:43
Kormány nyújtson rendkívüli álláskeresési támogatást a szivárvány koalíció politikusainak. Nagy szükség lenne mezőgazdasági munkásra. Árufeltöltőre Betanított munkásra. Attól félek fenti munkakörökre sem alkalmasak.
Harangláb
2021. április 17. 11:54
Majd ha ők lesznek hatalmon, megint nagy lesz a munkanélküliség, és szükség is lesz rá!
lemez
2021. április 17. 11:31
Húlye kommunisták.Keresik a dolgozókat.Aki akar talál munkát.Nincs segélyból élés ,megszúnt.Munkaalapú társadalmat épitúnk.
Anonymusz
2021. április 17. 11:05
Ők csak javasolnhatnak valamit, de nem követelhetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!