Az EU-s „vakcinaútlevél” több mint egymillió magyart érintene hátrányosan

2021. április 28. 21:08

Gondoljunk csak arra a többezer honfitársunkra, akik naponta ingáznak Ausztriába, Szlovákiába vagy Erdélybe!

2021. április 28. 21:08
Donáth Anna
Facebook

„A Momentum elkötelezett az európai integráció mellett, és az Európai Parlamentben is azért dolgozunk, hogy Magyarország egy erősebb Európa tagjaként a 21. század nyertese legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes európai döntéseket ne kritizálhatnánk, vagy ne utasíthatnánk el, ha azok nem egyeznek a magyarok és Magyarország érdekeivel.

Ma az Európai Parlament ülésén a »vakcinaútlevéllel« kapcsolatos szabályozási javaslat jelenlegi, hibás formája ellen szólaltam fel, felhívva a figyelmet arra, hogy a tervezet jelenlegi formájában alkalmas annak a több mint egymillió magyar állampolgárnak a hátrányos megkülönböztetésére, akik keleti védőoltást kaptak.

A probléma megvilágítása előtt viszont fontos tisztázni, hogy a médiában elterjedt »vakcinaútlevél« két okból is félrevezető elnevezés. Egyrészt nem csak a védőoltásokkal szerzett védettségre terjed ki, hanem a betegséggel szerzett immunitásra, valamint a PCR-, illetve antigén-teszttel igazolt fertőzésmentességre is. Másrészt az igazolvány nem utazási dokumentum, szemben az útlevéllel vagy a személyi igazolvánnyal. Az EU-n belüli utazáshoz nem, csupán a korlátozásmentes, azaz a tesztelésmentes utazáshoz szükséges.

EU-s szintű igazolásra azért van szükség, hogy egységes, közösen elfogadott szabályok szerint lehessen igazolni az uniós polgárok védettségét és fertőzésmentességét, és ne legyen a 27 tagállamnak 27 különböző igazolványa. Az Európai Bizottság márciusi, eredeti, számomra is elfogadható javaslata ennek megfelelően csak az igazolvány egységesítéséről rendelkezett volna. Annak a kérdésnek az eldöntését, hogy az igazolvány mire lenne használható, a tagállamokra bízta volna.

Ehhez képest az Európai Parlamentben ma szavazásra bocsátott, több frakció támogatását is bíró javaslat már uniós szinten törölné el a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkkel szemben az olyan utazási korlátozásokat mint a karantén elrendelése vagy a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége határátlépés esetén. Az ilyen korlátozások alóli mentesítéssel mi, momentumos képviselők is egyetértünk, hiszen létfontosságú az európai gazdaságok újraindítása szempontjából az akadálymentes utazás az EU-n belül legalább az igazolt védettséggel rendelkezők számára. Gondoljunk csak arra a többezer honfitársunkra, akik naponta ingáznak Ausztriába, Szlovákiába vagy Erdélybe!

Az általunk elutasított rendelkezés az, hogy a védőoltások szempontjából ez a javaslat csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával beoltottak számára törli el automatikusan uniós szinten az utazási korlátozásokat. A többi vakcina, így például a Sputnik V és a Sinopharm tekintetében ennek eldöntését a tagállamokra bízná, akik dönthetnek úgy, hogy eltörlik azokat, de dönthetnek úgy is, hogy fenn tartják őket.

Természetesen az utóbbi eset sem jelentené azt, hogy a kínai vagy orosz vakcinával oltottak ne tudjanak utazni Európán belül, csupán azt, hogy az adott tagállam szabályai szerint negatív tesztet kell felmutatniuk vagy karanténba kell vonulniuk beutazás esetén – szemben a nyugati vakcinával oltottakkal, akik ez alól automatikusan mentesülnének.

Orbán Viktor vakcinabeszerző politikáját joggal lehet kritizálni: átláthatatlanul, túlárazva, baráti cégek zsebét tömködve szerzett be védőoltásokat. Majd uszító és hazug propagandával vezényelte az egész oltási kampányt, kizárólag a politikai hasznot keresve mindenben.

Azonban, ahogy a mai beszédemben is elmondtam, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és nem egyenlő azokkal a magyar emberekkel sem, akik aktívan cselekedve a közösségük védelméért, beoltatták magukat a felajánlott keleti vakcinákkal. Európa akkor lehet igazságos és emberséges demokrácia, ha a kormányok bűneiért a valódi bűnösök felelnek, nem pedig a kiszolgáltatott emberek. A vakcinák között azért nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené. A javaslat jelenlegi formájában azonban pontosan erre alkalmas: a hátrányos megkülönböztetésre, és ezért Cseh Katalinnal mi ezt nem tudjuk szavazatunkkal támogatni.

Végül érdemes tisztázni, hogy ha az Európai Parlament a jelenlegi formájában meg is szavazza az EU-s védettségi igazolványt, még nem jelenti azt, hogy az feltétlenül ebben a formában fog hatályba lépni. Az európai jogalkotás menete szerint ugyanis még a tagállamok képviselőit tartalmazó Tanácsnak is rá kell bólintania erre a megoldásra.

Ha viszont végül az Európai Parlament álláspontja alapján valósul meg a szabályozás, akkor két út állhat a magyar kormány előtt. Egyrészt propaganda és brüsszelezés helyett mindent meg kell tennie azért, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja a keleti vakcinákat – ez a Sputnik V esetében jó eséllyel heteken belül meg is fog történni. Ez lenne a valódi érdekképviselet.

Másrészt ingyenes tesztelési lehetőséget kell biztosítani minden olyan magyar állampolgárnak, aki külföldre szeretne utazni. Az Európai Parlament a héten szavazásra is bocsát egy olyan állásfoglalást, ami kiáll az ingyenes tesztelés mellett. Ezt az utat kellene a magyar kormánynak is követnie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MrStokes
2021. április 30. 22:42
Botmixeres , csak a papával törődjön.........a szexuális ragadozóval.
Bandi0723
2021. április 30. 14:31
Szerintem egy a bajuk, vagyis kettő. Van több is, de most ez lényegtelen! Nem csak a "Nyugati" vakcinákat használtuk, hanem a "Keletieket" is!!! Ennyi és nem több!!
geyza1947
2021. április 30. 09:18
A fideszesek erre azt mondják, hogy de hánynak előnyös ! Igen csak elfelejtik, hogy az eurót az az egymillió viszi haza nekik.............................egyrészt másrészt aki keleti vakcinákkal oltatott azok tudták mit vállalnak.
Krupp Skya
2021. április 30. 08:07
A főlelkész papa hány cicit érintett hátrányosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!