A történelem nem mindig kedvez nekünk, erről a magyarok is sokszor meggyőződhettek

2021. április 13. 12:29

A kudarcokat ugyanakkor képesek vagyunk sikerré kovácsolni. Interjú.

2021. április 13. 12:29
Maciej Szymanowski
Pesti Srácok.hu

„A katyni erdőben és másutt – a Molotov-Ribbentrop paktum nyomán szovjet fennhatóság alá került területeken – összesen több mint húszezer lengyel hadifoglyot és civilt végeztek ki 1940-ben a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága politikai bizottságának határozata alapján. 81 év távlatából hogyan élik meg a lengyelek a katyni vérengzés igazságtalanságát? 

Létezik egy mondás, amely szerint „az idő begyógyítja a sebeket”. Nos, Katyn és a többi olyan hely esetében, ahol lengyel tiszteket gyilkoltak meg, hozzá kell tenni, hogy nem minden seb gyógyul be. Katyn hazugsága, vagyis az állítás, hogy a lengyel tiszteken elkövetett népirtást a németek követték el, a lengyelországi szovjet uralom egyik alapítóköve volt 1945 után. Még a nyolcvanas években is tényleges szabadságvesztésre ítéltek embereket azért, mert mást mertek állítani, és Sztálint hibáztatták a bűntényért, aki – ahogy ma már teljes bizonyossággal tudjuk – személyesen hitelesítette a döntést a besorozott lengyel tisztek, a háború ellen fellépő lengyel értelmiség színe-virágának meggyilkolásáról.

Önök hogyan emlékeznek a katyni emléknapon? 

A különféle cikkek megjelentetésén kívül – amelyeket a Felczak Intézet honlapján publikálunk, magyar nyelven is – nagy figyelemmel fogjuk kísérni Tóth Barnabás filmje, az Akik maradtak fogadtatását, amelyet a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete által rendezett filmfesztiválon fognak vetíteni Intézetünk szoros közreműködésével.

Feldolgozhatóak ezek a nemzeti tragédiák? A lengyel nemzet meg tudta bocsátani ezeket?

A történelem nem mindig kedvez nekünk, erről a magyarok is sokszor meggyőződhettek. A kudarcokat ugyanakkor képesek vagyunk sikerré kovácsolni, amelynek szintén jó példái lehetnek a magyarok. Keresztény gyökereinknek köszönhetően elvégre nem kell, hogy gondunk legyen a megbocsátással, ugye? Csak az a gond, ha egyes ellenségeinknek ugyanakkor problémájuk akad a megbocsátás nélkülözhetetlen feltételeinek teljesítésével, azaz a bocsánatkéréssel, és az elhatározással, hogy megjavulnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. április 13. 20:02
Oroszországi egyetemi kollégium: https://www.youtube.com/watch?v=5xpoPTOkO6g Apróság, de érdemes a nagy összképbe beilleszteni.
Vakfolt
2021. április 13. 16:58
Katyn talán kicsit kíméletesebb megoldás volt, mint a magyar értelmiség kitelepítése Debrecenbe, vagy a málenkij robotra elhurcoltak sorsa. Szörnyű és feldolgozhatatlan. A geopolitikai valóság pedig az, hogy inkább valamiféle óvatos békében kéne élni a ruszkikkal, ahogy a franciák meg a németek is valahogy megoldották, különben nagy szopás az egész mindenkinek.
röviden
2021. április 13. 13:59
Katyn fényében (árnyékában) jobban érthető a lengyelek russzofóbiája.
szürkeSzarvas
2021. április 13. 12:50
Okos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!