A FreeSZFE forradalom hülye fiatalsága

2021. április 12. 07:23

A több mint másfél órás filmben az „izé” szó hangzik el a legtöbbször, az idealizmusnak nyoma sincs.

2021. április 12. 07:23
Nagy Ervin
Nagy Ervin
PestiSrácok.hu

„Ha veszed a fáradságot és megnézed a FreeSZFE szigszalagos forradalomról szóló Hülye fiatalság című dokumentumfilmet, akkor rájössz arra, hogy cseppet sem ironikus kicsengésű a hülye jelző. Mert tényleg van némi gond az egyetemfoglalók szellemi képességeivel, illetve mert valóban olyan kormányellenes csoportok által felheccelt »hasznos hülyékről« van szó, akik láttán Lenin is csettintene egy jókorát. A Partizán által leforgatott film nem azért gáz – és valószínűleg nem is azért igyekeztek egyesek megakadályozni a bemutatót –, mert nem megfelelően viselkedik a nagybetűs fiatalság, hanem azért, mert a tudatlanság kényelmes fátyla mögött most már a képsorokon is látható módon valósítják meg az egyébként számos országban kipróbált szélsőbalos aktivista eszközöket. Úgy válik a hülye fiatalság (egy része) Alinsky és Popovics legjobb tanítványává, hogy fogalma sincs róla.

Miközben időben ide-oda ugrálva, mindamellett megsüvegelendő dramaturgiával halad előre a történet, az önleleplező Hülye fiatalság film fogyasztása közben azt tapasztaljuk, hogy nem értjük a szereplőket. Nem értjük a szavakat, a mondatokat – ahogy az okok és a célok sem világosak.

A bulikákról nem is beszélve. Félreértés ne essék: nem a csajozás-pasizás, cigizés-piálás (energiaitalozás) vagy a maskarákban való pogózás-ugrálás-csápolás a gond! Habár a stílus maga az ember, de tegyük szívünkre kezünket: ki nem csinált valamelyikből legalább egyet, mikor huszonéves volt? Na, ugye! A gond az, ahogy az már lenni szokott: zavaros gondolatokból zavaros mondatok születnek. S így tényleg csak az jön le a néző számára, hogy itt nagyra nőtt, fésületlen, túlmozgásos huszonéves tinik klubjában járunk, ahol még a menő sem igazán menő. (A cigizés azért egy kicsit tényleg túl van tolva…) Nem mellékes az sem, hogy a több mint másfél órás filmben az »izé« szó hangzik el a legtöbbször. Érdemes lenne megszámolni. (Habár az érthetetlen motyogások, mondatok és hangok nagyban megnehezítik az erre vállalkozó mazochista nyelvőr-kalandorokat.)

Egy ékes példát kiragadva a filmből: »Most arról van szó, hogy lesz egy nap, amikor így elfoglaljuk, vagy én kurvára nem, hanem ti, vagy így nem tudom, szóval emberek elfoglalják…«

Az idealizmusnak – amiről szólnia kellene egy ilyen akciónak – nyoma sem fedezhető fel. Nem, nem a pátoszt hiányoljuk, de a fellángoló tömegjelenetekre többször hallható »ez g…i jó« felkiáltás, sikongatás azért mégiscsak alacsony színvonal. Illúzióromboló. Kiábrándító. Szánalmas, ugyanakkor sajnálatra méltó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2021. április 12. 13:20
Már máshol is írtam..kédezzék már meg Jordánt, Mátét, Cserhalmit, Aschert, Janischt, Bánságit, Kovács Adélt és Mácsait..mi a véleményük a filmről..Legyen egy körkérdéses interjú,hiszen ezek az emberek száz százalékban kiálltak a freeszfe anatomiája mellett..
péterx
2021. április 12. 10:57
Nem tudtam végignézni a filmet, mert zavaros, kínosan felületes.
mediator01
2021. április 12. 10:15
Én végignéztem. Ez egy őszinte film: ezek tényleg fiatalok és tényleg hülyék.
kiss.istvan770
2021. április 12. 08:48
Kínai kulturális forradalom 2.0. A tudatlanság diadalmenete. Valami virtuális világban élnek, fogalmuk sincs a körülöttük lévő valóságról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!