Új Fenntartható Közgazdaság I.

2021. március 29. 14:36

A korábbi klasszikus, neoklasszikus, liberális, szociális piacgazdasági és más közgazdasági elméletek már nem érvényesek.

2021. március 29. 14:36
Matolcsy György
Növekedés.hu

„Miért ne ismerhetnénk fel, hogy egy fenntartható magyar felzárkózáshoz biztos gazdaságelméleti alapok kellenek, miközben a korábbi alapok megváltoztak? A korábbi klasszikus, neoklasszikus, liberális, szociális piacgazdasági és más közgazdasági elméletek már nem érvényesek. Helyükre egy új, most formálódó elmélet lép. Ez a hosszútávú, fenntartható közgazdaság elmélete. Miközben haladunk előre, úgy tanuljuk az új törvényeket. Kik gondolkodnának erről, ha nem mi, unortodox közgazdászok és mikor, ha nem most, éppen a sikert ígérő felzárkózás közben.

Egy logikai vázlat stílusában nézzünk át két részben 36 új összefüggést, amelyekre az új, fenntartható közgazdaság épülhet. A mostani, első részben szereplő 18 összefüggés egy új gondolati forradalmat tartalmaz, a második részben lévő 18 az új közgazdaságot veszi majd célba. Nézzük először az 500 évvel ezelőtti Reneszánsz és Reformáció szellemi forradalmaihoz hasonlítható mai gondolati megújulás vezető tételeit.

 1: Az anyagi gazdagság alapja egy szellemi forrás, a tudás.

 2. A tudás átadásával exponenciálisan bővül.

 3. A tehetség és kreativitás döntő erőforrássá válnak.

 4. A tudás exponenciális növekedése általános bőséget teremt.

 5. Az áttörést a tudás megosztásának új technológiája hozta.

 6. A tudás forradalma végül anyagi korlátokba ütközik.

 7. A civilizációnak a fennmaradása érdekében fenntarthatósági fordulatot kell végrehajtania.

 8. A fenntarthatósági fordulat gondolati forradalommal indul.

 9. A gondolati forradalom két alapelvre épül: a fenntarthatóságra és az életelvre.

10. Az új közgazdaság a közérdek elsőbbségére épül.

11. A hozzáférés esélye a tulajdon elé lép.

12. A növekvő hozadék elve lép a csökkenő hozadék elve helyére.

13. A fenntarthatóság gondolati forradalma épít a növekvő hozadék elvére.

14. A fenntarthatóság és az életelv együtt nem-lineáris gondolati forradalmat hoznak.

15. A gondolati forradalom „küldetés” jellegű.

16. A tudás forradalma kettős valóságot teremt.

17. A fenntarthatósági fordulat új térszerkezetet épít.

18. Az új jövőképek által irányított felzárkózásokat már csak a fenntarthatósági gondolat köré lehet szervezni.

Einstein üzenete világos: »Egyetlen probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2021. március 29. 22:19
"A korábbi klasszikus, neoklasszikus, liberális, szociális piacgazdasági és más közgazdasági elméletek már nem érvényesek." Igen. Bár már akkor sem voltak logikailag érvényesek, amikor azok alkották az uralkodó nézeteket.
Valodi
2021. március 29. 22:11
... fölösleges itt már bármilyen okoskodás! Végletesen elkéstünk a szükséges modellváltással.... (John Seymour) ...A Fosztogatás kora csaknem a végéhez ért. A Gyógyítás kora születőben van. És hogy eljön-e, vagy sem, csupán két embertől függ: tőled és tőlem. A Fosztogatás kora annak a Józan Ész korának természetes örököse, amelynek idején az emberiség úgy gondolta, hogy mindent jobban tud Istennél... Kétszáz éve fosztogatja a bolygót a mohóság és a könyörtelenség, de idejük hamar lejár. Közeledik az összeomlás ideje. Egyébként sem mehet így sokáig, mert hamarosan nem marad fosztogatnivaló. Az erdők csaknem eltűntek a földről, a tengerek hal-utánpótlása kimerült, a légkör és a vizek már nem képesek több mérgező hulladékot befogadni, és a legnagyobb gond, hogy a talaj is odavan. Számunkra, földlakók számára ez végzetes lehet. Valameddig még az olajtartalékok által fenntartott agrárgazdaság képes lesz az erodált talajból származó szennyezett élelmiszerek bizonyos fajtáit a szükséges kemikáliákkal megtermelni, de az olajtartalékok – mint Pandora szelencéjének ördögi tartalma – hamarosan kimerülnek, és akkor sor kerül a hosszúlejáratú kölcsön végleges elszámolására. A számlát benyújtó végrehajtóknak különös nevük van, ilyenek, mint Éhínség, Járvány és Háború...
szandi-mandi
2021. március 29. 20:57
Surányi, Simor - csuda egy szakemberek voltak, csak a számaik ici-picit rosszabbak voltak. Kellemetlen lehet nekik, meg a néhai SZDSZ-nek, hogy a Pénzügykutatós Matolcsy is rájuk vert.
Daily
2021. március 29. 19:23
" A hozzáférés esélye a tulajdon elé lép." Ne legyen tulajdonod inkább bérelj és örülj neki, hogy nincs tulajdonod. 'Big reset' hazai adaptációs verzióját láthatjuk. 'Az új jövőképek által irányított felzárkózásokat már csak a fenntarthatósági gondolat köré lehet szervezni.' A hetvenes években az elfogyó olaj mad max-es rémképe köré építették a világképet a Goldman-os bácsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!