Miért nem csinálja? Miért nem erre költünk?!

2021. március 27. 20:37

Brutális stratégiai hiba a kormány járványkezelésében: az egyre szegényebb lakosságra tolni súlyos tíz- meg húszezrek kifizetését, ahelyett, hogy azt csinálná, amit kell.

2021. március 27. 20:37
Szél Bernadett
Facebook

„Miért nem megy Magyarországon az oltások mellett az ingyenes, rendszeres és tömeges tesztelés? Most olvasom, hogy Ausztriában ingyen kapnak otthoni gargalizálós teszteket a bécsiek, méghozzá heti négyet, de járnak a falusi tesztbuszok, működnek a tesztutcák, patikákban elérhetőek az ingyen-antigén tesztek, ott vannak a vállalati programok, azzal is ösztönzik a lakosság tesztelését, hogy a testközeli szolgáltatások (fodrász, kozmetikus stb.) igénybevételét negatív teszthez kötik (amik ingyenesek), az iskolákban már heti kettőről háromra növelték a gyermekek által hazavihető (azaz ingyenes) gyorstesztek számát, hogy még hatékonyabban szűrjék ki a fertőzötteket. Az irány tehát az ingyenes, tömeges és rendszeres tesztelés.

És akárhányszor jönnek ezek a hírek arról, hogy mennyivel profibban intézik a védekezést a saját szomszédainknál, mindig azt érzem, hogy nincs és nem is lehet valid magyarázata az Orbán-kormánynak arra, hogy miért sorolta totálisan hátra a magyarok ingyenes (!), tömeges (!) és rendszeres (!) tesztelését. Ez ugyanis nem csak az oltás előtti szakaszokban volt illetve lett volna fontos, azaz életmentő, de most is az, és a kormány ebben totálisan bealudt: fel sem merül, hogy ezzel a módszerrel szűrjék a lakosságot addig, amíg nem valósul meg a kritikus mértékű átoltottság. Nem hiszem, hogy nem mondták a Várban a miniszterelnöknek, hogy az a jó védekezési stratégia, amikor az oltásokkal párhuzamosan folyamatosan tesztelnek, így tartva kontroll alatt a vírus terjedését, időben megszakítva a fertőzési láncolatokat — biztosan tudja.

Miért nem csinálja? Miért nem erre költünk?! Mondok más példát is a képen látható döntésre jogosult személyeknek! Szlovákiában is a tesztelésen alapul a védekezési stratégia, hetente kell tesztet végezni, de vannak olyan munkakörök, ahol heti többször is tesztelik a dolgozókat — megy is most a hírekben, hogy 70 százalékkal is lassíthatták a vírus terjedését. Magyarországon ezzel szemben nem kell mondanom, mi megy — az érintettek többnyire fizetnek, mint a katonatiszt, ha van miből, hiszen a tünetmenteseknek nincs ingyen teszt, a tünetekkel rendelkezőket tesztelik csak — hívni kell az agyonterhelt mentőket.

Amiről beszélek, az egy brutális stratégiai hiba a magyar kormány járványkezelésében: az egyre szegényebb magyar lakosságra tolni súlyos tíz- meg húszezrek kifizetését, ahelyett, hogy azt csinálná, amit kell, ld. Ausztria, a »labor«. Ezért is szakadtak el a járványügyi számaink Ausztriától. Rengeteg időt vesztettünk és sajnos rengeteg életet is. Egy helyes dolgot tehetnek: ingyenes lakossági tesztprogramot kell hirdetni!

FRISSÍTÉS: Látom, hogy Gulyás Gergely valamiért szükségét érezte egy nagyot belerúgni a pedagógus-szakszervezetbe. Gondolom most, hogy késve és nagy nehezen elindulhat az oltásuk, úgy érzik ott kormányon, hogy jogukban áll ebben a stílusban beszélni a tanárokkal. Nincs és inkább szálljanak legyenek szívesek magukba — tényleg ők magyaráznak a tanároknak, akik totál magukra hagyva felépítették Magyarországon a digitális oktatást, akik végignézték, hogy focista meg ügyész meg tudom is én ki korábban jutott oltáshoz, akik minden nehézség ellenére próbálják a lelket tartani a gyermekeinkben? Gulyás miniszter szálljon le a magas lóról, legyen szíves! Azt is látjuk, hogy rendeletileg április 19. lett a dátum, amikor a kormány úgy döntött, vissza lehet menni iskolába, óvodába — ugye bölcsőde most is van, szervezett oltás és tesztelés nélkül... De mi lesz azokkal, akiknek nem lesz meg addigra a védettsége? Mi a terv erre? Lesz talán tömeges tesztelés, mint »a laborban«? Azt is beleírják a rendeletükbe? Vagy majd megint bemegy Orbán a Kossuth rádióba és elmondja, hogy aki a Fidesz méréseiben nem népszerű, az hallgasson? Igen, egy járványban csomó olyan intézkedést kell hozni, ami nem népszerű. Egy dolog segít: a hiteles, szakmai alapokon nyugvó kommunikáció, meg némi tisztelet. Itt egyik sincs. Nekem viszont lettek új kérdéseim, meg fogom rájuk szerezni a választ!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bájron
2021. március 29. 06:38
Buta Berni!!
Krupp Skya
2021. március 28. 17:47
Vannak okos emberek akik meg tudják mondják, hogy merre van az arra. Te nem tartozol közéjük.
VeJoLa
2021. március 28. 14:25
"az egyre szegényebb lakosságra tolni súlyos tíz- meg húszezrek kifizetését" nem tudom, eltesztelget-e ennyit saját zsebre bárki is, de ha teszi, lelke rajta, hisz orrba-szájba tesztelgetni akkor is baromság lenne, ha ingyen lenne.
123321
2021. március 28. 12:47
még mindig a tesztelés b+.... a nyomorék geritek csak eddig tudott eljutni? balosok. egyenlőre addig jussatok el, hogy ne redezzetek tömeggyilkosságokat öregotthonokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!