Petőfi és a januári ifjak

2021. március 15. 19:37

A függetlenség és a szuverenitás iránti vágy, csakúgy, mint a »legyünk jobbak, nemesebbek« gondolat, ha volt is, teljesen elsikkadt.

2021. március 15. 19:37
Gallai Sándor
Corvinák

„Az 1848-49-es hősök iránti tisztelet és a megemlékezés minden év március 15-én sok magyart összeköt. A közös ünneplés azonban már régóta nem jelent együtt ünneplést. Ezen sokan sajnálkoznak, érthetően, ám a pártrendszer polarizáltsága, a pártverseny centrifugális jellege és március 15. könnyen aktualizálható üzenetei erősítik a megosztottságot. A 12 pont egyszerre szólt szabadságjogokról (sajtószabadságról, politikai foglyok elengedéséről), parlamentarizmusról (évenkénti országgyűlésről és felelős minisztériumról), jogegyenlőségről (törvény előtti egyenlőségről, közös teherviselésről, úrbéri viszonyok megszüntetéséről, egyenlő választójogról) és önrendelkezésről (nemzeti őrseregről és nemzeti bankról, külföldi katonák kivonásáról, unióról), de a szabadságharcnak nem csak az egyének szabadsága volt a tétje, hanem az idegen uralom alatt éledező nemzeté is.
A márciusi ifjak forradalmi hévvel álltak ki céljaik és eszményeik mellett. [...]

Biztosra vehető, hogy 1848. politikai interpretálásában idén sem lesz egyetértés, a pártok igyekezni fognak saját politikai narratívájukkal keretezni az ünnepet. Ez nem is nehéz, hiszen a forradalom és szabadságharc minden politikai irányzatnak kínál hivatkozható mintákat és értékeket, de a fiatal politikusoknak és politikai mozgalmaknak Petőfi és a márciusi ifjak eltökéltsége, bátorsága, szabadság- és hazaszeretete, függetlenség iránti vágya megkerülhetetlen identitásképző.

Az ezredforduló utáni magyar nagypolitikába 2017 januárjában a NOlimpia kampánnyal berobbant ifjak mozgalma és pártja tagadásból született. Azóta hallható megnyilvánulásaik és eddig napvilágot látott céljaik nagy hangsúlyt helyeznek az egyének szabadságára, de megfeledkeznek a nemzetről mint közösségről és annak szabadságáról. A függetlenség és a szuverenitás iránti vágy, csakúgy, mint a »legyünk jobbak, nemesebbek« gondolat, ha volt is, teljesen elsikkadt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fideath
2021. március 15. 23:03
Annyira jó hogy a többszázmilliárd adóforintból fenntartott KIZÁRÓLAG tehetséggondozással foglalkozó MCC nyíltan uszít egy politikai párt ellen. Hát hogy is merülhetne fel hogy az MCC egy szutykos, fideszes káderképző? Legalább a látszatra adnának ezek a szarfaszúak, legalább ez a fideszmajom az Alapjogokért Központ nevű fideszes közpénzszivattyú honlapján nyilvánult meg, de nem.
tevevanegypupu
2021. március 15. 21:19
Ugyan már..a Momentumosok kis vacak anarchista utánzatok, buták, műveletlenek és fogalmuk nincs a politikáról...Soros tépheti a haját..szinte mind zsidó ráadásul..anno azok voltak a 68-asok is..el is zavarták őket vissza Németországba..ezeket is vissza kell toloncolni ahonnét jöttek..Még hogy magyar forradalmárok azzal a fejjel..ahogy ezek kinéznek. És azzal a primitív aljassággal ahogy szerepelnek nap mint nap..
tacsi90
2021. március 15. 21:19
a fidesz pedig az MSZMP-ből és a KISZ-ből robbant be, kedves cikkíró...az gondolom nem zavarja magát, hiszen tőlük kapja a fizetését!
certus
2021. március 15. 20:53
Egy politikai párt természetes módon lassan, szívós munkával épül fel évek alatt. Mint most a Szanyiéké. A Momentum egyszer csak itt volt profin megcsinálva, ellátva emberekkel, jól láthatóan anyagi feltételekkel, a sajtó készséges rendelkezésre állásával. Ezen érdemes elgondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!