Lélekkufárok ideje

2021. március 01. 07:01

Hétköznapi hőssé most könnyű válni, de legalább ilyen könnyű visszaélni az elcsigázott tömegek bizalmával.

2021. március 01. 07:01
Constantinovits Milán
Mandiner

Kritikus szakaszához érkezett a járvány elleni küzdelem. Lassan a vírus harmadik hulláma borítja el a kontinenst, és az új mutánsok megjelenése is nehezíti a védekezést.

Közel egy éve létezünk – egy időlegesnek bizonyult nyári fellélegzést leszámítva – életünket szabályozó, szűkítő korlátok között. A járvány nyomán kialakuló gazdasági nehézségek egész iparágakat sodortak az ellehetetlenülés szélére: a vendéglátás, a turizmus, a kis- és középvállalkozások vagy a légiforgalom is drasztikusan visszaesett. Nagyra nőtt a szociális távolság köztünk és bennünk, míg tömegek kényszerültek home office-ba. És ne feledjük, sokan nap mint nap helyt állnak a frontvonalban; az egészségügyi dolgozók vagy a pedagógusok is a vírus árnyékában teljesítik kötelességeik. 

Ezt természetesnek véljük talán, noha emberfeletti teljesítményeket állnak mögöttük.

Reményt rajzol a horizontra ugyanakkor a világ tudósainak megfeszített munkája, és az így kifejlesztett vakcinák sora. Mára bizonyossá vált, hogy a járvány megállításának egyetlen útja az általános beoltottság; amiért naponta több ezer háziorvos fáradozik.

Ebben a végletekig kiélezett küzdelemben minden közszereplőre fokozott felelősség hárul. Az újságírók feladata a pontos, mértékletes, riadalomkeltéstől mentes tájékoztatás, a politikusoké pedig nyugalomra és fegyelmezett oltásra intés. Sajnálatos módon azonban önös politikai érdekekből az ellenzék soraiban az orosz, majd a kínai vakcinával szembeni bizalmatlanságot táplálják, illetve a szállítmányok késlekedésével revolverezik a kormányt. (Rosszabb esetben újabb sarcok kivetésére használja a helyzetet.) Ám nem is a támadások tényeket elegánsan nélkülöző mivolta érdekes, inkább az időzítés és a szándék megbocsáthatatlan felelőtlensége.

Amikor naponta százak kerülnek lélegeztetőgépre, a pánikkeltés életveszélyes fegyver.

A bezártságot, elszigeteltséget, az ingerszegény létkörülményeket nehezen viselő tömegek pedig könnyen megvezethetőek, ahogy azt a hétvégén tartott gyalázatos demonstráció is megmutatta. A járvány súlyát olcsó populizmusból kétségbe vonó, szakmainak látszó érvekkel az oltás ellen hangoló celebek aknamunkája nem csupán ezreket veszélyeztet, hanem e válságos időkben a végzetes megosztottságot is erősíti.

Felébredni, kijózanodni azonban nem késő. A megoldás tényleg csak karnyújtásnyira tőlünk, de a türelemre, fegyelmezettségre, egymás erősítésére sosem volt nagyobb szükség. És arra, hogy a kormány végezhesse a fokozott felelősséggel járó munkáját. Hétköznapi hőssé most könnyű válni, de legalább ilyen könnyű visszaélni az elcsigázott tömegek bizalmával. Azonban ne feledjük, az aszályos esztendők előbb-utóbb véget érnek, és jaj akkor a lélekkufároknak!

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. március 01. 17:21
Nos, az a baj, hogy a tömegközlekedést nem tudod leállitani. Ráadásul az emberek általában szótlanul, csendesen utaznak, kevés a pofázo, hepetelő ember. Ellenben egy vendéglátóipari egység, egy kocsma nem szól másról, mint az egymással történő beszélgetésről kettő piálás és zabálás közt, maszk nélkül. Abban viszont egyetértek, hogy az időseket, krónikus betegeket kellene beoltani (őket se mind, mert már többen is meghaltak az oltásban) Épp imunrendszerrel biró embert nem kellene beoltogatni, felesleges. Az meg tényleg elképesztő, hogy életmentő műtéteket halasztanak el. Lenne itt helye kritikának, de mivel az ellenzék kritikán alul teljesít, tőlük bármiféle építő javaslatot várni puszta dőreség.
man-díner
2021. március 01. 09:37
Sajnos a lélekkufárok élnek és virágoznak . A rosszindulat és a butaság kannájából locsolják őket.
Aurora Borealis
2021. március 01. 07:58
Remélem tényleg felpörög az oltakozas, ahogy OV ígérte, mert lassan a hataraimhoz érek.
Kormánypárti1
2021. március 01. 07:49
Reméljük az aszály még 22 előtt véget ér, mert nagyon nem kellene amerikai módszerrel levélben szavazni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!