Így csúsztat Boswell és a Felszabtér

2021. március 25. 09:56

Szomorú, hogy a Felszabtér szerkesztősége mindenféle forráskritika nélkül elfogadja azokat a narratívákat, amelyek szimpatikusak számára.

2021. március 25. 09:56
Szilvay Gergely
Vasarnap.hu

„A kritikusok – például az az idő tájt az Amerikai Katolikus Egyetemen kora keresztény történelmet tanító teológusnő, Robin Darling Young és az Emory Egyetemen történeti teológiát tanító Philip Lyndon Reynolds –  szerint Boswell félrefordítja az általa kiválasztott szövegeket, amelyek többsége egyébként már korábban is ismert volt a korral foglalkozó tudósok számára és ki is elemezték azokat; emellett önkényesen szelektál a forrásokban és adatokban, valamint csúsztat; s végül, de nem utolsó sorban: következetlen a fogalomhasználata.

Boswell érvelésének egyik kulcsmozzanata az, hogy a szóban forgó rituálé, az adelphopoiesis fogalmában lévő görög »barát« szót »szeretőnek« értelmezi, és azt sugallja, hogy az ilyen barátságok nem pusztán spirituálisak voltak, hanem volt romantikus és szexuális aspektusuk is – ami a kritikák egybehangzó állítása szerint önkényes lépés. Boswell ráadásul sokkal kevesebbet állít ténylegesen, mint amennyit sugall – például azzal, hogy barátság helyett »azonos neműek kapcsolatáról« (same-sex union) beszél, leszögezve, hogy ez semleges fogalom, ami nyilvánvalóan nem igaz. A meleg történész más helyen a számos problémás szövegmagyarázatok közt a görög ametro philia-t, »korlátlan barátság«-ot (angolul »limitless friendship«) »határtalan szerelem«-nek (»boundless love«) fordítja félre.

Szöveghasználata pedig olyan, mintha a középkornak lett volna elképzelése valamiféle »melegházasságról«, miközben ez már csak azért is minimum valószínűtlen, mert – mint ő maga is elismeri – a középkor nem ismert »homoszexuális irányultságot«. (...)

Szomorú, hogy a Felszabtér szerkesztősége mindenféle forráskritika nélkül elfogadja azokat a narratívákat, amelyek szimpatikusak számára. Még szomorúbb, hogy a Felszabtér szerzője, Jézsó Tamás feltünteti forrásai közt a Wikipédia vonatkozó szócikkét, ami viszont megemlíti Boswell kritikáit, Jézsó viszont, miközben nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy azok léteznek, még csak meg sem említi őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2021. március 25. 13:54
Dante Isteni színjátékában a szodomiták (gyengék kedvéért homoszexuálisok) együtt bűnhődnek az uzsorásokkal és az istenkáromlókkal a Pokol hetedik körének harmadik bugyrában - tehát jó mélyen. Contra natura a Teremtő káromlása, a kamat szedése, a szodómia. Ez a középkor véleménye!
DoomGuy
2021. március 25. 12:33
Magyarán hazudozik össze-vissza. Nem csúsztat: hazudik. Hagyjuk már ezt a PC dumát Gergő, legalább mi!
mustarharmas
2021. március 25. 11:46
Nyilván zajlik a történelem és a társadalmi viszonyok visszafelé történő újrakonstruálása az aktuális gendernyomulásnak és cancl culture-nak megfelelően. Szilvay most is penge!
Drazsé
2021. március 25. 11:37
És hogy csúsztat Szájer az ereszen? És hogy csúsztat a pártmédia? Szájer Jozefina esetéről egészen addig hírt sem adtak, amíg az ügy nem kavart akkora nemzetközi botrányt, hogy elkerülhetetlenné vált: valamit írni kell róla. Leginkább azt, amit Orbán Viktor üzen: Szájer-ügy pedig nem létezik, mert maga a politikus sem létezik a jövőben a Fidesz számára. Ahogy fogalmazott nem fér bele a párt értékrendjébe. Vagyis elhangzott a legfőbb főnöki ukáz: Szájer Józsefről nem beszélünk, az ő fideszes harminc évéről szót sem ejtünk, nemi identitását nem kommentáljuk, a brüsszeli orgiát szánkon ki nem ejtjük. De azért ez kevés, kiváltképp egy ekkora botrány esetében; a kormánypárti média egyes szereplői megpendíthetik, hogy a történtek egy nemzetközi összeesküvés részeként kerültek napirendre, ebben az összeesküvésben pedig szerepet játszott Brüsszel, a belga sajtó, és mindazok, akik a magyar kormány ellenfelei. Több helyen felbukkant ez az érvrendszer, de azért még a jobboldali sajtóban sem tudott szárba szökkenni; nem könnyű azt az állítást alátámasztani, hogy Soros György vezette Szájer Józsefet egy illegális meleg buliba, ő vetkőztette meztelenre, kényszerítette, hogy csússzon le az ereszen, valamint arra is, hogy kábítószert helyezzen el a hátizsákjában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!