A jogállamiság elve alól az uniós intézmények sem képezhetnek kivételt

2021. március 18. 19:38

Ha titkolóznak és nem teszik közzé a vakcina-beszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek?

2021. március 18. 19:38
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Hová tűnt a jogállamiság fontos alapelve?

Uniós intézmények gyakran kérik számon az átláthatóság, transzparencia követelményét a tagállamokon a jogállamisági vitákban. Hivatkoznak arra, hogy ezeknek az elveknek egyik célja a polgárok és a vállalkozások bizalmának biztosítása.

A jogállamiság elve alól viszont az uniós intézmények sem képezhetnek kivételt. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha az uniós intézmények titkolóznak és nem teszik közzé a vakcina-beszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek?

A titkolózás nem lehetetleníti el a polgárok tájékoztatáshoz való jogát

Így alkalmazná konzekvensen az EU az említett jogállamisági elveket saját intézményrendszerében

Szögezzük le: az átlátható működés és a közérdekű információk közzététele minden európai érdeke!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2021. március 19. 14:21
Mocskos, kétszínű, diktatúraEU.
Nagy Pál
2021. március 18. 22:51
Nem ez a csajszi hörögte néhány héttel ezelőtt, hogy azt a jogállamoságot (amit Magyarországon számonkért az EU) még senki sem definiálta: "Varga Judit: a jogállamiság kritériumai nincsenek pontosan meghatározva..." - akkor most mire is hivatkozik ez a NERnyina?
tuapse
2021. március 18. 22:02
Akkor mégis van olyan , hogy jogállamiság? Eddig Juditka nem tudta, hogy mi az :D
pemete jakab
2021. március 18. 21:29
"Ha titkolóznak és nem teszik közzé a vakcina-beszerzési szerződéseket, az hogyan felel meg az átláthatóság követelményének és az európai értékeknek?" Bezzeg a Fidesz-KDNP kormány nyilvánosságra hozza az állami szerződéseket, még csak bírósági útra sem kell vinni. Így pontosan tudjuk, az állam mire mennyit költött. Vagy nem így van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!