Homoszexuális házasság az egyházban? A Felszabtér tévedése

2021. március 29. 13:08

Az őskeresztény kortól a 12. századig a források a legsúlyosabb bűnök között tartják számon a homoszexuális együttlétet.

2021. március 29. 13:08
Nagy Gergely lelkész
Kálvinista Apologetika

„Jézsó Tamás magabiztos kijelentését arról, hogy a homoszexuális házasságot a katolikus egyház egészen a 12. századig »természetesnek fogadta el«, semmilyen »egyházi és jogi dokumentum tanulmányozása közben talált írásos szertartás« (jelentsen ez akármit is)[1] sem bizonyítja, nem véletlen, hogy maga sem tud idézni egyetlen erre utaló konkrét szöveget sem.

Ezzel szemben azon keresztény forrásokat, amelyek az őskeresztények korától egészen az általa fordulópontnak tartott 12. századig keletkeztek, és egyértelműen elítélik, mi több a legsúlyosabb bűnök között tartják számon a homoszexuális együttlétet, hely hiányában fel sem tudnánk sorolni. Lássunk most ezek közül néhányat!

Barnabás levele, amely a Kr. u. I. század legvégén, vagy a valószínűbben a II. század elején keletkezhetett, és számos korai keresztény közösség, illetve egyházatya tartotta szent szövegnek és idézte, így magyarázza a mózesi törvényt: „»Nyulat se egyél.« Miért? Azt akarja mondani, hogy ne legyél fajtalan, sem azokhoz hasonló, mert a nyúl végbélnyílásainak száma évei arányával növekszik, minden évvel több nyílása van. »Hiénát se egyél.« Annyit akar mondani, hogy ne legyél házasságtörő, sem fiúk meggyalázója, ne is légy hasonlatos azokhoz. Miért? Mert ez az állat évente váltogatja a nemét, hol hím, hol nőstény.” (Barnabás-levél 10, 6–7., Vanyó László fordítása) A szövegben szereplő állatok az egyes súlyos bűnök metaforáiként jelennek meg, a levélíró tudatosan nem praktikus biológiai ismereteket akart közvetíteni.[2]

Barnabás levelének szerzőjénél nem sokkal később, a II. században élt Jusztinosz mártír az I. Apológiában (27. 4.) szintén rettenetes bűnnek tartja a férfiak egymással való közösülését, de az Athéni Athénagorasz sem nevezhető elfogadóbbnak, mert ő ocsmányságnak/szörnyűségnek titulálta a férfiak közti szexuális aktust (μηδὲ τῶν ἀρσένων φειδόμενοι, ἄρσενες ἐν ἄρσεσι τὰ δεινὰ κατεργαζόμενοι – Kérvény a keresztények ügyében, 34.).

A caesareai Euszebiosz (260. k.–340 k.) a hagyományos bibliaértelmezést követve, Isten által tiltottnak tartotta azt, ha férfiak férfiakkal, nők pedig nőkkel szeretkeznek (Demonstratio Evangelica IV. 10.).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyseg
2021. július 28. 09:12
Érdekes, hogy nekem Nagy Gergely az első pillanattól kezdve melegnek tűnik, a gesztusai, a lábtartása és sokszor az öltözködése is ezt erősíti számomra. Valahogy ebben nem szoktam tévedni. Megkérdeztem egy ismerősömet, hogy így első videós ránézésre mi a benyomása róla, kis gondolkodás után rávágta, hogy egy szimpatikis, meleg fiatal srác. Ezzel együtt én elfogadó vagyok a melegekkel kapcsolatban, csak most meglepett, hogy egy határozottan melegnek tűnő férfi ilyen határozott álláspontot képvisel a melegekkel szemben. A házasság a Biblia szerint egy férfi és egy nő szövetségel arra vonatkozóan, hogy többet nem a saját életüket élik, hanem egy olyan közös életet, amelyben családot alapítanak. De ne feledjük el, hogy a Bibliát is emberek írták és állították össze, évszázadok alatt kivéve és hozzátoldva, újrafordítva, máshogy fordítva szövegeket, így annak is volt valami oka, hogy ezt a meghatározást így beletették. A homoszexualitással kapcsolatban ugyanez igaz, még a magyar biblia-fordítások is eltérően szólnak erre vonatkozóan.
syphax
2021. március 31. 15:28
ARRÓL MÁR CSAK AMÚGY MELLÉKLESEN EJTVE SZÓT, HOGY AZ ÓKORI ZSIDÓ VALLÁS A HOMOSZEXUÁLIS TETTEKET HAÁLLAL BÜNTETTTE. DE A MOSZLIMOKNÁL IS MEGKÖVEZÉS JÁR A BUZULÁSÉRT!!!
sztd
2021. március 30. 09:57
Ez a poszt szerintem is félreértés. A közölt helyzet az, hogy Jézus is buzi volt, és csak a pedofil papok akadályozzák az igazság kiderítését, akármi is van a Bibliában. Egyébként szerintem itt a zsidók sem beszélik az óhébert. Szóval kissé értelmetlen tudományos érvekkel szembeszállni a vágyvezérelt aberrációval szemben. A Felszabter.blog.hu gárdája már döntött arról, hogy kit követ. A döntésüknek nem kell örülni, de tudomásul kell venni. A sátán is idézett Jézusnak az írásokból. meg hát: "A halhatatlan Isten fölségét fölcserélték a halandó ember, a madarak, a négylábúak és a csúszómászók képmásával. Ezért Isten szívük vágya szerint kiszolgáltatta őket a tisztátalanságnak, hadd gyalázzák meg saját testüket. Isten igazságát hamissággal cserélték fel, s inkább a teremtmény előtt hódoltak, mint a Teremtő előtt, aki mindörökké áldott. Ámen. Ezért szolgáltatta ki őket Isten a saját gyalázatos szenvedélyeiknek. Asszonyaik a természetes szokást természetellenessel váltották fel. A férfiak hasonlóképpen abbahagyták az asszonnyal való természetes életet, egymás iránt gerjedtek vágyra, vagyis férfi férfival űzött ocsmányságot. De meg is kapták tévelygésük megszolgált bérét." /Róm. 1. 23-27/
Öreg
2021. március 29. 20:27
Az egyházak nem is hallgathatnak! Aki a bűnt elhallgatja, maga is a bűn részesévé válik! Szomorú,, hogy az Unió is a bűnt akarja, mint érdemet kezelni. De eddig minden birodalom-ahol a perverzió teret nyert- széthullott. A liberális világra is ez vár!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!