Cseh Katalin, Szijjártó Péter és az ujgurok

2021. március 26. 07:00

Az emberi jogok biztosítása nem rendelhető alá semmiféle gazdasági érdeknek.

2021. március 26. 07:00
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Az emberi méltóság nem áru, az emberi jogok biztosítása nem rendelhető alá semmiféle gazdasági érdeknek. A kínai védelmi minisztert szállító autókonvojt ma a Várban az I. kerületi polgármesteri hivatalra kifüggesztett, az EU közös nyilatkozatát visszhangzó »igazságot az elnyomott ujguroknak!« feliratú molinó fogadta. Bátor és jogos kiállás V. Naszályi Márta polgármester és az I. kerületi önkormányzat részéről. Az Európai Unió, az Egyesült Államokkal, Kanadával és Nagy-Britanniával együtt szankciós listára tett négy személyt a kínai ujgur etnikumot érő súlyos és részletesen feltárt emberi jogi jogsértések miatt. Minderre Kína erővel reagált, és szankciókkal sújtotta az EP Emberi Jogi Bizottságának tagjait, köztük Cseh Katalin EP-képviselőt.

Sajnos Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az EU döntését értelmetlennek nevezte. A magyar kormány sokadik alkalommal gyengíti a közös európai pozíciót annak érdekében, hogy jó pontokat szerezzünk egy nagyhatalmú rezsimnél. Igen, tudom: Kína világhatalom, a vele való gazdasági együttműködésnek nincs alternatívája. Ugyanilyen fontos azonban az elvi kiállás értékeink védelmében, és ebben messze nem vagyunk egyedül. Tagjai vagyunk a demokráciák erős, értékalapú szövetségeinek, az EU-nak és a NATO-nak, és tagságunkat egyebek mellett az emberi méltóság és az etnikai és vallási kisebbségek jogai iránti elköteleződésünk garantálja. És bár a magyar kormány már jó ideje kifelé tart ebből az értékközösségből, a demokratikus elkötelezettségű magyar önkormányzatok a maguk korlátozott eszközeivel kiállnak ezen értékek mellett. Erre volt szép példa az I. kerület mai bátor kiállása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pipas 3
2021. március 26. 15:24
Akkor ugass f.... kalap ha az ukrajnai, és a többi határon túli magyarság jogtiprásait segítitek megoldani!
zakar zoltán béla
2021. március 26. 14:37
Te, a gumilövedékeket Vuhanban gyártották, S-S Gergényi volt a segédmunkás, Boesme a rajTparancsnok a Biszku-Kádár-Apró-Münnich ...vereseper romkocsmában?!!!!!!!! Te nyírtassi taslifaló!
yanoo
2021. március 26. 14:33
Érdemes felidézni, mekkora port kavart a 2010-es sanghaji világkiállítás, ahol a magyar pavilonra összesen 3,2 milliárdot költött a Bajnai-, majd Gyurcsány-kormány. Ebből egy kétszintes, kétezer négyzetméteres alapterületű pavilont kellett volna létesíteni, ehhez képest egy egyszintes, ezer négyzetméteres építmény készült el. A gyanú szerint előre lefutott volt a közbeszerzési eljárás, amelyet a Genexpo 2010 Hungary Kft. nyert meg, pedig az egyes sajtóhírek szerint egyáltalán nem felelt meg a kiírási feltételeknek. A cég ügyvezetője Dégen István, aki a rendszerváltás előtt a III/I-es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként foglalkozott külföldi hírszerzéssel és elhárítással.
yanoo
2021. március 26. 14:31
Már csak abból is látszik, hogy Gyurcsány mennyire gondolta komolyan a kínai piac felé való nyitást, hogy BudaShen néven magáncéget alapított egy Dessewffy-közeli emberrel az Altus kínai irányú terjeszkedésének levezénylésére. (Természetesen még véletlenül sem feltételezzük, hogy Gyurcsány saját üzleti érdekeinek előmozdítására is kihasználta volna a hivatalos látogatást Sencsenben.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!