Átoltottság tekintetében minden héten nagyobb előnyt szerzünk

2021. március 06. 08:44

Magyarország átoltottsága már most jóval az uniós átlag felett van, ahhoz azonban még időre van szükség, hogy a vakcinák meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Interjú.

2021. március 06. 08:44
Kásler Miklós
Magyar Nemzet

„Mint ahogyan azt ön is megerősítette, Magyarország belépett a koronavírus-járvány harmadik szakaszába. A vírus támad, hazánk pedig a védekezés mellett az oltásokra is koncentrál. Mik az esélyeink?

A kormány által november 14-én meghozott szigorító intézkedések hatására Magyarországon a vírusjárvány lecsengő fázisba került. Már láttuk a végét, elérhető közelségbe kerültek a vakcinák, és végzetes csapást mérhettünk volna a koronavírusra, ha nem jelenik meg az angliai, majd a dél-afrikai mutáció. A helyzet kritikussá vált: rendkívül gyorsan emelkednek a számok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején, a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, illetve súlyosabbá vált a betegség lefolyása. Az oltások száma emelkedik, ám ahhoz még időre van szükség, hogy a védőoltások meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért most az emberek közti kontaktusok számának csökkentése volt indokolt.

Hiába az EU-s közös beszerzésekből eddig lekötött több mint 24 millió adag vakcina, ha a segítség nem az ígért ütemben és mennyiségben érkezik hazánkba.

Magyarország minden bevethető forrásával törekszik arra, hogy a hazánkba érkező vakcina mennyiségét emelje. Sajnos az európai közös beszerzések időben is és mennyiségben is jelentős csúszásokat és kiszámíthatatlanságot okoznak. Ez a magyarázata annak, hogy a magyar kormány két olyan vakcinát – az orosz Szputnyikot, illetve a kínai Sinopharmot – rendelt meg nagy mennyiségben, amelyek garantáltan hatásosak és nincsenek jelentős mellékhatásaik, szövődményeik. A rendelkezésre álló öt vakcinával Magyarország várhatóan az európai országok között az átoltottság tekintetében minden héten nagyobb és nagyobb előnyt szerez majd.

A védőoltások felgyorsítása érdekében a kormány kiegészítő díjazást biztosít a háziorvosok oltási tevékenységéhez. Kinek és miért jár a pluszjuttatás?

A kormány 6,4 milliárd forintot biztosít a hétvégén is oltó háziorvosok számára. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege nyolcvanezer, fél napra pedig negyvenezer forint lesz, és minden olyan esetben jár a pluszjuttatás, ha az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor az érintettek a támogatás összegének 50 százalékára lesznek jogosultak. Büszkén mondhatom, hogy jelenleg több mint ötezer oltópontként kijelölt háziorvosi rendelőben végzik a kollégák a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltását. A tömeges átoltottság eléréséhez azonban – a megfelelő anyagi elismerés mellett – hétvégén is számítunk a munkájukra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
glensi
2021. március 06. 21:31
Én úgy tudom, hogy az a különbség, hogy ha egy ország vészhelyzeti ideiglenes engedélyt ad ki, akkor csak saját országán belül forgalmazhatja. Sok és kemény szabály van a gyógyszerek elfogadására, forgalomba hozatalára, amit be kell tartani békeidőben. De most nem az van. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kínai vakcina és az orosz is hatékony és megbízható. Neves szakemberek egybehangzó véleménye ez, Kincses Gyula azt mondta a kínai vakcinával kapcsolatban, hogy az a jó vakcina, ami benned van. Pedig Kincses Gyula nem vádolható kormánypártisággal. Valószínűleg az ellenzék is látja, hogy az alternatív vakcinabeszerzés piszok jó húzás volt, sok embert lehet vele megmenteni, korábban lehet nyitni. Emiatt támadják ezerrel, az nem számít, hogy azok egy része, akiket sikerült elbizonytalanítani, belehalnak a fertőzésbe. Na, emiatt gyomorfogató az, amit csinálnak. Nagy sikerük nincs, mert a világon Izrael és Chile után mi vagyunk azok, akik a leggyorsabban oltanak. https://tinyurl.com/yb7xeued (És nem gondolnám, hogy elvtársak lennénk.)
123321
2021. március 06. 17:43
lehet sírni balosok. a vakcinát nehogy kérjétek!!!! várjatok az EUra, úgy a demokratikus!
glensi
2021. március 06. 13:24
"Nyugati vakcinákból meg kb 650 ezer beoltására elegendő. És?" Keletiből pedig eddig 670 ezer. Egyébként pedig nem kivonni kell kell egymásból a kettőt, hanem összeadni, ugyanis az számít, hogy hány embert oltunk be.
zsoltkom2
2021. március 06. 10:12
"Átoltottság tekintetében minden héten nagyobb előnyt szerzünk" Kezit csókolom!... már vagy 1000 éve át vagyunk oltva, ha nem már 2000... és nem használt semmit. Hol van már a 10 parancsolat egészségmegőrző védettsége. Ez a főkomornyik nem nézte a dátumot, hogy a rendszerük a minap bekrepált... "Most látjuk arcunk csont-mását tükörben, barbár hadak keréknyomát a porban, fegyvert csörögni, halókat hörögni - csak röhögcsélünk, mert nincs mit röhögni. Ha belülről rág kapzsiság, düh, önzés, s ország-világból nem kell más, csak önrész: csak úgy nézel fel, hogy kit tudsz lelökni... Csak röhögcsélünk, mert nincs mit röhögni. Ki nem magából ad, de mástól elvesz, ki nem néz tudást, könyvet, nyelvet, elvet, mit annak erény, szabadság, satöbbi... Csak röhögcsélünk, mert nincs mit röhögni. Egyre szűkülő, szűkölő akol van, nincs párbeszéd, csak parancs és ököl van, már rád rivall, hogy: Meglesz, kész! Közöd...? Mi?! Csak röhögcsélünk, mert nincs mit röhögni."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!