A románok feleslegesen aggódnak a magyarok miatt

2021. március 31. 20:20

Nem hiszem, hogy háborúba kellene keveredni azokkal a népekkel, akik jó eséllyel saját szorgalmukból múlnak el a történelemből.

2021. március 31. 20:20
Szalma György
Kontra

„Egy friss romániai közvélemény-kutatásból több más érdekes dolog mellett az is kiderült, hogy a román társadalom csaknem ötven százaléka úgy gondolja, hogy a magyarok Erdély visszaszerzésére törekednek.

A kutatásról szóló cikk olvasása közben arra jutottam, hogy keleti szomszédaink nagyon jól ismernek minket, pontosan érzik azt, hogy a magyarok soha nem mondanak le jogos tulajdonukról. A románok félelmei azonban csak részben megalapozottak, a magyarok ugyanis semmiféle erőszakos határmódosítást nem terveznek. Az egészségesen gondolkodó magyar többség teljesen máshonnan közelíti meg a határmódosítás kérdését.

Elöljáróban azonban tisztázni kell, hogy amennyiben bárki őszintén hisz a határok megváltoztathatatlanságában, illetve abban, hogy akár évszázadok múlva is az Európai Unió keretei közt élnek majd kontinensünk népei egymás mellett, akkor azok számára azt ajánlom, hogy meggyőződésüket a nagy európai monarchiák történetének tükrében értékeljék újra.

Elég csak a dédszüleink fejével elgondolni, hogy mit szóltak volna hozzá, ha valaki azt mondja nekik a kilencszázas évek elején, hogy 1920 végére az oroszok megölik a cáratyuskát, a németek elzavarják a császárt, az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlik és a romokon évtizedek múlva létrejön Szlovákia, a románok megkapják Erdélyt, hazánkból pedig egy kis szegletet az Ukránok tartanak meg maguknak, miután önállóságot kapnak.

Nos, az én dédnagyapám sokat látott ember volt, de biztos vagyok benne, hogy nem tudta volna, hogy kik azok az ukránok. Ennek az a magyarázata, hogy az első világháború előtt nem létezett ilyen nevű nemzet. A Kárpát-medencében pedig pláne semmi keresnivalójuk nem volt akkoriban. A románokról és a szlovákokról biztosan volt némi fogalma, azonban azt, hogy ezek a népecskék egy nap saját, független országot igazgatnak a régi nemzetek mellett, azt biztos nem hitte volna el. A történelem hullámzásának szeszélyéből azonban mégis megtörtént minden, sőt, még cifrább dolgok is. Az öreg biztos nem hitte volna el azt sem, hogy a királyokat mindenünnen elzavarják és Ausztriától keletre minden országban a társadalom legalja kerül hatalomra a kommunizmusnak köszönhetően.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem gondolhatja senki, hogy a Nagy-Magyarország romjain vagy abból részt szerző államok tartós képződmények maradnak a világtörténelemben!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2021. április 01. 12:57
Azon a földön, ahol ők most terpeszkednek, az elmúlt 2000 évben számos nép élt és hitte azt, hogy az örökre az övé (kelták, géták, dákok, gótok, gepidák, kárpok, avarok, szlávok, bolgárok, magyarok, szászok, svábok). Hadd higgyék csak, hogy ez most egy neverending story. Majd felébrednek, ha az ott élő romák vagy arabok majd önrendelkezést akarnak. Mellesleg a kivándorlás sem lassult náluk és a születések száma folyamatosan csökken. A többi csak matematika.
bunko_jobbos
2021. április 01. 09:32
"nekünk nem kell harcolni azokkal szemben, akik jó eséllyel egyszerűen elmúlnak a történelemből." A a rohadt nagy szomorú helyzet, hogy ezt ők is elmondhatják rólunk. Minek félne egy olyan nemzettől, aki hamarosan elfogy. A 1,5-ös termékenységi ráta egyenes út a kipusztulás felé. Igaza van a cikk végén a szerzőnek, hogy nekünk családot kell alapítanunk, de én azt látom, hogy a fiatalok ehelyett inkább sorozatokat néznek. Bár megvallom őszintén, néha én is vetemedek ilyenre, de az amerikai filmek többsége iszonyatosan érdektelen, semmitmondó és közben hazug is. Európában Romániában a legnagyobb a termékenységi mutató, a csehekhez meg tömegesen vándorolnak be az ukránok (ami rokon nyelv). Ők már 10,7 milliónyian vannak, mi meg már 9,7-re süllyedtünk. Ebben a piacgazdaságos liberalizmusban nem is fog soha megfordulni a termékenységi mutató. Pontosabban megfordult már, de nem fog 2 fölé menni. Amíg van abortusz és női munka, addig biztosan nem. Kéne egy világstatisztikát készíteni, hogy ahol van abortusz és dolgoznak a nők tömegesen, ott van-e népszaporulat. Meglepődnék, ha lenne ilyen ország.
Burmin
2021. április 01. 09:08
Jó cikk, de kedves Gyuri itt is csökken a népesség...rohamosan, ennek oszt betett a vírus is. 20 ezer, egy kisváros tűnt el a térképről....
Pelso j.
2021. április 01. 06:24
"hogy nem gondolhatja senki, hogy a Nagy-Magyarország romjain vagy abból részt szerző államok tartós képződmények maradnak a világtörténelemben!” Miért hitegetsz és hergelsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!