A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéről

2021. március 28. 20:11

Avagy miért káros, ha egy érdekképviselet ellenzéki pártnak képzeli magát.

2021. március 28. 20:11
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Facebook

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéről, avagy miért káros, ha egy érdekképviselet ellenzéki pártnak képzeli magát

Február végén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben kérte a miniszterelnököt az iskolák bezárására és a digitális munkavégzés elrendelésére valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén. A kormány egy héten belül ennek megfelelő döntést hozott.

A PDSZ akkori levelében rögzített álláspontja szerint: “ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására; és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nem csak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba.”

A Kormány szerdai ülésén döntött a tanárok soron kívüli oltásától. A már regisztrált tanárok április 1. és 3. között, a később regisztrálók április 8. és 10. között részesülhetnek az oltásban. Ezt követően április 19.-én nyitnak az iskolák.

Joggal gondolhatnánk, hogy a PDSZ elégedett. Ha a kormányt nem is, legalább saját magukat megdicsérik: követeléseik teljesültek.

Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak és nem jutnak soron kívül oltáshoz. A jövő nemzedékek oktatása és nevelése kétségkívül az egyik legfelelősségteljesebb feladat. Ezért volt indokolt a PDSZ kérése és a kormány döntése.

A szakszervezet kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja - egyébként sikertelenül - az iskolák több mint három hét múlva esedékes nyitása ellen hangolni. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés. A járvány legnehezebb időszakában is. Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2021. március 29. 18:51
"az EMMI a mai napon körlevélben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már regisztrált pedagógusok oltása a jövő (azaz a március 29-ével kezdődő) héten kezdődhet, míg a második ütemben a március 29-én, hétfő éjfélig regisztrált munkavállalók oltására kerülne sor április 6-ával kezdődően... A megfelelő védelem kialakulása az ön kormánya hivatalos tájékoztatása szerint a második oltás utáni 14.– 28. napra tehető – az ön által felvázolt menetrendben tehát az április 19-i határidő egyértelműen irreális." Erre kellene érdemi választ adni. Az persze nehéz lenne, már azon kívül, hogy elhalasztják az iskolanyitást. Úgyhogy Gulyástól annyi telik, hogy arról hallucinál, hogy szerinte a szakszervezet "a kormányt szidalmazza".
írmag
2021. március 29. 09:59
Nyilvánvaló, hogy a magyarkodás fogalma a kádári műveletlen agymosottak reakciójából származott. Ennek továbbélése és továbbéltetése a nagyon élenhaladó értelmiségünk, iskolai oktatást romboló működtetőiből csurog ma is, vagy önerőből, vagy genetikai ferdüléssel (apáról, anyáról fiúra, lányra). Ennek következménye kockásinges, esernyős mentalitás egészségügyi iránymutatása.
Secnir
2021. március 29. 08:12
"Február végén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben kérte a miniszterelnököt az iskolák bezárására és a digitális munkavégzés elrendelésére valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén. A kormány egy héten belül ennek megfelelő döntést hozott." 5 perc gugli baszomaszád, kis hazug gulyás MTI Koronavírus - A PDSZ a tanárok beoltását és digitális munkarendet követel a kormánytól 2021. január 3. Budapest, 2021. január 3., vasárnap (MTI) - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok minél gyorsabb beoltását és a digitális munkarend bevezetését követeli a kormánytól. Az Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak címzett dokumentumot a szakszervezet vasárnap délután juttatta el az MTI-hez. "Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek!" - olvasható a dokumentumban. A szakszervezet emlékeztetett arra, hogy az Oktatási Világszervezet és az UNESCO szerint is a pedagógusoknak az oltás megszervezésekor magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön. A PDSZ szerint az oktatásban nem lazítani, hanem fokozni kell a járványügyi intézkedéseket, a pedagógusokat azonban úgy "terelik vissza" hétfőtől az oktatási intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Még olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek más területeken már alapvetőek, így például a maszkviselés vagy a plexifal. Szerintük a pedagógusok számára biztosított tesztelés csak látszatintézkedés, jelenleg egy alkalommal biztosítják és sokak számára elérhetetlen a távolság, rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer - kijárási tilalom - miatt. Ráadásul a tesztelési időpontok gyorsan beteltek és a tesztelésre utazás is kockázatot jelent azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak. Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarendre van szükség a közoktatásban dolgozók és a családok biztonsága érdekében. "Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme!" - áll a kormánynak szóló dokumentumban. két hónap alatt döntött gyorsan a kormán egy hét alatt, mi?
catalina9
2021. március 29. 07:31
„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéről, avagy miért káros, ha egy érdekképviselet ellenzéki pártnak képzeli magát. nem ellenzékiek ezek, hanem nemzetellennesek. Ha jól emlékszem Gallóné, Mendrey és társai voltak ennek a PDSZ-nek a fő szarkeverői...persze Gyurcsányék alatt inkább csak kussoltak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!