A mentelmi jogunk felfüggesztése nem Katalóniáról szól, hanem az európai demokráciáról

2021. március 07. 19:48

A katalán választók üzenete elég világos Spanyolország és az Európai Unió számára: még nincs mindennek vége. Interjú.

2021. március 07. 19:48
Carles Puigdemont
Azonnali

Egy 2019-es interjúban azt nyilatkozta, hogy mindig Bruce Springsteentől a No Surrendert hallgatja, miközben a letartóztatási parancsokat kerüli ki Európa autópályáin. A karantén alatt is berakja néha-néha?

(Nevet.) Szeretem Bruce Springsteent és többször is láttam élőben, mikor Barcelonában lépett fel. A No Surrender egyfajta himnusz a mi generációnk számára Katalóniában. Ez egyfajta elhatározás, hogy miként tudjuk elérni a céljainkat, mivel egy nálunk nagyobb hatalommal kell szembenéznünk, és ehhez egy hasonló hozzáállásra van szükségünk: nincs megadás! Ez a dal nagy inspiráció számunkra.

Beszéljünk először a februári katalán választás eredményeiről. A pártjuk, az Együtt Katalóniáért (Junts) a harmadik lett 32 mandátummal, míg a függetlenségpárti erők többséget szereztek a parlamentben. Eljött az ideje egy új népszavazásnak?

Az eredmények magukért beszélnek. A függetlenségpárti mozgalom erősebb, mint valaha, annak ellenére, hogy a spanyol hatóságok mindent megtettek, hogy megosszák és szétválasszák a pártjainkat. Még a vezetőinket is üldözték. Három év és három hónap elnyomás után most a legnagyobb a támogatottsága a függetlenségpárti pártoknak! A 135 fős parlamentből 74 mandátumunk van, ami elég nagy többség.

A katalán választók üzenete elég világos Spanyolország és az Európai Unió számára: még nincs mindennek vége, még nem végeztünk. Még mindig itt vagyunk és folytatjuk továbbra is a harcot, amíg el nem érjük, hogy elismerjék a Katalán Köztársaságot nemzetközileg is.

De elég alacsony, 51,3 százalékos volt a részvétel, szemben a 2017-es választással, amikor 79,1 százalék ment el szavazni

Valóban alacsony volt a részvétel, de ez a koronavírus-járvány miatt volt így. De a katalán választáson még így is többen vettek részt, mint más közeli választásokon, például Baszkföldön, Galíciában vagy Portugáliában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. március 08. 01:15
Hajrá Katalánok!
Takita
2021. március 07. 21:41
Ide tartozik, hogy az EU külügyi biztosa nemrég Moszkvába utazott,és ott követelte Navalnij szabadon engedését. Mi lett volna, ha válaszul Madridban egyszercsak feltűnik Lavrov orosz külügyminiszter és tiltakozik a katalán Poigdemont elleni eljárás miatt? Nyilván közlik vele, hogy ez spanyol belügy.Azaz semmi köze hozzá. Az EU biztosa is lényegében ezt a választ kapta Moszkvában. Ám most szankcióznak Navalnij miatt. Pedig az EU dolgait kellene rendbe tenni és következetesen eljárni. Az EU-t az ellentmondásai lassan felörlik.
Amerigo
2021. március 07. 21:00
A vén varangy a spanyol káosz nagy nyertese lehet, most, hogy irdatlan nagy összegek fognak áramlani a baloldali kormány részére. Szerintem a baloldali tartományok, megyék már el is osztották a pénzt egymás között.
Kétes
2021. március 07. 20:14
és a drága Jourova hallgat a jogállamiságról, pedig Spanyolországban politikai foglyok vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!