A jobboldali forradalom

2021. március 08. 10:58

Az a hír járja, hogy játékfilmet terveznek a 2006-os eseményekről. Várjuk.

2021. március 08. 10:58
Friss Róbert
Népszava

„Naivak vagyunk, ha feltételezzük, hogy a kultúrpolitika, amely oly elszántan törekszik a múlt meghamisítására, képes lenne olyan tág keretezésre, hogy ez beleférjen. Főként a pandémia napjaiban, amikor napi tapasztalat a hatalom kormányzási csődje. A hatalomnak a 2006-os puccskísérletet mint tőle idegen – bolsevista – politikai taktikát tagadnia kell, ha egyszer már volt türelme kivárni 2010-et, amikorra elhitette, hogy Orbán Viktor a »nagy ember«, aki ismeri az általános akaratot, és aki megalapozza az új, az általános – a társadalmi többséget maga mögött tudó – akarat törvényei alapján működő államot. Nem gondolhatjuk hát, hogy éppen a hatalom megbillenő évében jött el az ideje, hogy a jobboldali forradalom előzményeként tágabb keretet kapjon 2006. Feltételeznünk kell, hogy a film – ha politikai haszonhajtóként elkészül egyáltalán – szimpla propagandatermék lesz. A tágabb jobboldali keretezés, amely e puccskísérletet a jobboldali forradalom pillanataként ábrázolja, konszolidáltabb érát feltételezne, amit a forradalom nehezen visel el.

Mindenesetre az is elgondolkodtató, hogy a jobboldal alkalmazkodni tudott a puccskísérlet tanulságaihoz, kihasználva azt a fogyatékosságot, hogy a baloldal képtelen megérteni e jobboldali forradalom egészének folyamatát, sőt volt türelme felépíteni a 2010-es alkotmányos, parlamentáris puccsát, amellyel kisajátította majd megfojtotta a parlamentarizmust, alárendelve a törvényhozást a végrehajtó hatalomnak. A hatalom egyelőre nem lépheti meg a közelmúlt tágabb keretű tárgyalását, az erő fondorlatos diadalának ábrázolását, az ellenzék pedig nem képes saját fogalmai szerint keretezni azt. Marad a félmúlt homálya.

Az ellenzék a felszínt markolja, az oligarchák gazdagodásával, a feltáruló kormányzati mutyikkal, a kultúrharc közvetlen érzékelésével. Jóllakottan elpihent a maffiaállam szerkezeti feltárásánál, amit Magyar Bálint és egy szellemi kör elvégzett, de ez is csak – kétségtelenül vastag – szelete a jobboldali forradalom valóságának, része annak a fogalmi keretnek, amit meg kellene rajzolni ahhoz, hogy az ellenzék egyáltalán felkészüljön a kormányzás lehetőségére.

Figyeljünk Amerikára: egy, a magyarnál sokkal erősebb, szilárdabb demokratikus intézményrendszer ki tudta magából vetni Trumpot, de a »trumpizmus« megmaradt. A magyar jobboldali forradalom mérgező gyökerei pedig még mélyebbre nyúlnak. Ráolvasással kiirthatatlanok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morton
2021. március 08. 15:03
Te vén ótvaros bolsevik! Ha puccsról akarsz írni, akkor kérdezd már meg Medgyesit a 2004-es eseményekről. Ebben vagytok jók, ti kommunisták, egymás hátba szúrásában!
Krupp Skya
2021. március 08. 12:24
A ti játék filmetek már fent van a face bookon., Gréczi Játszik a faszával, de akár veled is játszhatott volna, mert te egy kicsit nagyobbra nőttél.
ellenforradalmár
2021. március 08. 12:10
"Figyeljünk Amerikára: egy, a magyarnál sokkal erősebb, szilárdabb demokratikus intézményrendszer ki tudta magából vetni Trumpot, de a trumpizmus megmaradt. A magyar jobboldali forradalom mérgező gyökerei pedig még mélyebbre nyúlnak. Ráolvasással kiirthatatlanok" Tudod az a baj zsidó Friss, hogy titeket kellene már a kivetni/kiirtani. Volt 100-200 évetek a beilleszkedésre, nem ment, akkor kár erőltetni...
kulakman
2021. március 08. 12:02
Az ha filmet készítenek róla nem zavar (2006-ról) , engem az zavar de az elmondhatatlanul ,hogy át kellett élnem (cseszd meg robi)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!