A félelem trónja

2021. március 16. 22:03

Akár a Fidesz nyer jövő tavasszal, akár az ellenzék, a kormányfő által óhajtott hajnal egy kifosztott, morálisan lezüllesztett országra virrad.

2021. március 16. 22:03
Friss Róbert
Népszava

„Egy éve kora nyáron, a pandémia első szakaszának végén úgy tűnt, hogy a járvány sikeres kormányzati kezelésének köszönhetően talán nem is lesz szükség a vírus ilyetén felkenésére. Aztán a nyári-őszi fejetlen lazítás (is) a nyakunkba hozta a második-harmadik hullámot, és a kora nyáron emelt kormányfői szobor repedezni kezdett. Mára világos, hogy a kormány kezéből kicsúszott a járvány kezelése, nagy az oltás körüli káosz, de a hatalom makacsul csúszós markában akarja tartani az irányítást: még a budapesti vagy a szombathelyi oltópont(ok) megszervezését sem engedi, elviselhetőbbnek tartja a tagadást kísérő politikai morgást.

A 2022-es választás célja alá rendel mindent. Lehet, a pandémia miatt adminisztratív úton el kell tolnia a választások idejét, amivel elismerné, hogy nem volt sikeres, de jó előre másra keni a felelősségét. A nélkülözhetetlen félelem – ami nem is alaptalan – megmarad, s marad az ellenzék, az Unió gyalázása. Akár még igazuk is lehet azoknak, akik szerint a hatalom politikai érdeke, hogy – zűrös alkotmányjogi megszorításokkal övezve –, a pandémia, ha enyhültebben is, de ez év végéig elhúzódjon, hogy aztán a vírus legyőzésének kormányzási sikerét választási győzelemmel ünnepeltesse a kormányfő. A kettőt mindenképpen össze kell kötni.

A saját hatalmát minden oldalról bebetonozó miniszterelnök azonban még így sem lehet teljesen nyugodt, nem csak azért, mert amit ő ragyogó egészségügynek lát, az kizsigerelt emberek utolsó erőfeszítése, nem pedig egy rendszer felbolydult, de ütemes ketyegése. Az viszont, hogy minden eszközzel nyírja az egy választási listára, heterogén politikai tömbbe kényszerített ellenzékét, érthető – akkor is, ha nem elegáns, inkább aljas. De ami sokkal veszélyesebb rá nézve, hogy saját elbizakodottá hízott mamelukjait sem tudja visszatartani az olyan gazdasági vagy magánéleti kilengésektől, amelyek végképp kikezdik morális imázsát. A tapasztalat és a sárba ragadt kormánypropaganda mind élesebben válik el egymástól: a közönség mind kevésbé bízik a hatalomban, szavát sem hiszi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. március 17. 15:05
Apádék is arra virradtak 1956-ban ha nemtűz el még ídőben Moszkvába a Köztársaség tér valamelyik fáján moralizált volna.
Wezuv
2021. március 17. 13:16
"minden eszközzel nyírja az egy választási listára, heterogén politikai tömbbe kényszerített ellenzékét" Nyírja? Nyírják azok saját magukat. Csak a vak nem látja mit művelnek a moslékok! Kényszeríti? Ja a hataloméhség nagy kényszerítő erő! Hiteltelen, kiforgatott narratíva, megszokhattuk a kommunistáktól.
Box Hill
2021. március 17. 12:32
Ez az elvtársi uralmad egyenes következménye: „A kommunista társadalmak tanulmányozása során arra a következtetésre jutottam, hogy a kommunista propaganda célja nem a tájékoztatás vagy a meggyőzés volt, hanem a megalázás. Ezért minél kevésbé felelt meg a valóságnak, annál jobb volt. Amikor az embereket arra kényszerítik, hogy csendben elviseljék a legnyilvánvalóbb hazugságokat, vagy ami rosszabb, hogy maguk is a hazugságok ismétlésére vannak kényszerítve, akkor egyszer és mindenkorra elveszítik érzéküket a becsületességhez. A nyilvánvaló hazugságok jóváhagyása arra vezet, hogy az ember maga is a gonosz részévé válik. Az ember bármivel szemben való ellenállása ezáltal gyengül, sőt tönkremegy. Egy társadalmat, mely becsületileg kiherélt hazugokból áll könnyű irányítani." (Theodore Dalrymple, angol pszichiáter, író, gondolkodó, FrontPageMagazine.com, 2005. augusztus 31.)
Osztap Bender
2021. március 17. 11:11
Arról elfelejtett értekezni ez a "tanult újságíró", hogy az országokat kik is taszítják az erkölcsi fertőbe? Ki ácsingóznak az ingyen juttatásokért, az ingyen élési lehetőséget biztosító állásokért, a hasba lyukat beszélőket alkalmazó "feltétlenül humán értelmiségi" beosztásokért, a folyamatos kárpótlásokért? Arról sem értekezik az elvtárs, hogy kik is azok, akik szakmányban árulják a hazát a drága Brüsszelben a soros pénzekből. Arról sem beszél a jó ember, kik is lázítják, tüzelik a magyar fiatalságot saját hazájuk, történelmük, hagyományaik ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!