Újságírók mozgósítanak a véleményszabadság ellen

2021. február 02. 10:09

Az USA súlyosabb erőszakot is megélt, mint Pelosi irodájának feldúlása, mégis úgy tűnik, hogy ezt nem éli majd túl a szabad véleménynyilvánítás az országban.

2021. február 02. 10:09
Armin Rosen
Achgut

„Az amerikai újságírás valamikor azt gondolta magáról, hogy természetszerűleg a szólásszabadság elengedhetetlen része. A Newseum, a médiapar öntömjénezésének temploma a washingtoni Constitution Avenue-n valamikor az első alkotmánykiegészítéssel köszöntötte látogatóit, amit egy 74 láb magas márványtömbbe véstek bele. A Newseum 2019 óta zárva van. Üzemeltetői a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy a nyilvánosság nem osztja a médiumok önértékelését.

A múzeum több tekintetben is anakronizmus volt. Az az elképzelés, hogy az újságírók kvázi vallásos hódolattal figyelik a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos jogot, legalább olyan furcsa volt, mint az, hogy a média témája turistalátványossággá válhat DC-ben. Egy nyilvánosságban megbecsült sajtó, ami komolyan kiáll a szabad véleménynyilvánítás mellett – olyan ez, mintha valamiféle kitalált korszak maradéka lenne. Ma az amerikai nyilvánosság jóval bizalmatlanabb a sajtóval szemben, mint valaha. 

Hitelességi válságuk tudatában a mai médiakonszernek olyan ideákat propagálnak, amik minden párt wannabe-nagyembereinek tetszhetnek. Mint például az Ön által olvasott, nézett és hallgatott tartalmak feletti új állami ellenőrzést, vagy az emberek népszerűtlen vagy engedélyezetlen véleményük alapján hazai terroristaként való beazonosítását. A nyilvános diskurzus ma »conflict space«, ahol a közösségi média »information warzone«-ként szolgál – írta az ismert entelektüel, Peter W. Singer egy esszében, ami pár nappal a rémisztő-abszurd Trump-féle capitoliumi zavargások után jelent meg.

Az utóbbi években az Egyesült Államok súlyosabb politikai erőszakot és halálos zavargásokat élt át, mint a capitoliumi események – de úgy tűnik, Nanci Pelosi irodájának feldúlása az, amit már nem él túl a szabad véleménynyilvánítás amerikai garanciája. Ezek az elképzelések, amik szerint a szabad véleménynyilvánítástól egyenes út vezet a lázításhoz, vagy hogy a hazaárulás megelőzése fontosabb cél, mint a tévesen veszélyesnek ítélt érvek nyilvános megvitatása nem egyszer-kétszer fordulnak elő. Rendszeresen feltűnnek a magukat hibásan liberálisnak gondoló lapok, mint a Washington Post és a New York Times véleményrovataiban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2021. február 02. 23:01
Hybrid-kommunizmus. Gazdasági szempontból kapitalista (sőt vadkapitalista), politikai (hatalomgyakorlási) szempontból kommunista. Ez van ma Nyugaton.
C.Dömötör
2021. február 02. 12:15
Rendben, ez egy nagyon hosszú cikk, de akkor is, azért többet is lefordíthattak volna. Mert nagyon érdekes, és jellemző a korunkra. Másrészt, meggyőződésem, hogy az újságírók csak önvédelemből altattak minket olyan fogalmakkal, mint a sajtószabadság, és a függetlenség. A látszat. Most olvasom Gerry Docherty & Jim Macgregor könyvét a titkos elitről, amely a 19. század végén alakult, és a mai napig meghatározó. Ekkor már tisztában voltak az újságok hatalmával, és úgy is kezelték őket. Ami azt jelenti, hogy ők nevezték ki a főszerkesztőket, és ők adták meg az irányvonalat. Ez azóta sem változott. Csak most még szigorúbban cenzúráznak, és még annyi szabad vélemény se lehet, mint amit eddig nagy kegyesen engedélyezték. Most, már a látszatra sem adnak.
zakar zoltán béla
2021. február 02. 11:54
Pelosi mintapéldája az idegroncs gyűlölködőnek!
Google
2021. február 02. 11:28
Ha a demokratak kerulnek hatalomra, velemeny- es szolasszabadsagra mar nincs is szukseg, mert ok maguk a szabadsag maga, csak ugy omlenek beloluk a szabadsagfolyamok es szolamok. Ugyanugy itthon is, a baloldaliak alatt a nagy demokracianak, szolasszabadsagnak semmi ertelme: szolnak ok helyettunk is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!