Új hajnal bölcsője

2021. február 22. 20:09

Ma Európa sem gazdaságilag, sem katonailag, de még kulturálisan sincsen az élvonalban.

2021. február 22. 20:09
Surján László
Vasarnap.hu

„Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország harminc éve indult el azon a közös úton, amelyen hol lassabban, hol gyorsabban ma is halad. Együttműködésük talán a legerősebb az Unióban. Sőt, mondhatni, divatba jött Közép-Európa egésze – jóllehet némelyek még a létét is kétségbe vonják… Földrajzi valóját persze nem lehet tagadni, de történelmében sokan csupán a periférián tengődést látják, vagy épp kompországokat emlegetnek. 2004-ben végre kikötött a komp – de nem pihenhetünk; el kell indulni a felzárkózás, a Nyugattal való teljes egyenlőség felé. Annak idején nem láttuk meg a veszélyt, hogy ebből anyagi egyenlőség aligha lesz, teljes feloldódás és arculatvesztés azonban könnyedén lehet.

Jó lenne tudni, hogy Magyarországon hányan törődnek egyáltalán Közép-Európával, s akik törődnek, vajon milyen jövőt szánnak neki? Egységes Uniót akarunk, egyformává gyúrt országokból – vagy két erő együttműködését, melyben az eltérő történelmi tapasztalatok közösen járulnak hozzá a jövő kialakításához?

2004-ben, amikor a beérkezettség érzésével eltelve ünnepeltük uniós tagságunkat, még otthon éreztem magamat Strasbourgban és Brüsszelben is. Ha akkor megkérdezték volna, hogy a nyugati vagy a keleti »féltekéhez« tartozom, egyértelműen – sőt a kérdésen kicsit fel is háborodva – a Nyugatot említettem volna. Ma már sokkal óvatosabb vagyok. Nyugat- és Közép-Európát csak úgy szabad integrálni, hogy mindkettejük értékei megmaradjanak. Két évtizede szemtelenségnek és botorságnak tartottam volna megkérdezni, hogy mik Nyugat-Európa értékei. Ma már sajnos úgy látom, hogy régi értékeit elveszítette ez a pár évszázada még a világ vezető erejének tekintett térség. Ma Európa sem gazdaságilag, sem katonailag, de még kulturálisan sincsen az élvonalban.

Nyilván túlzás volna kételkedni a nyugati értékek létezésében. Azt viszont tudatosítanunk kell, hogy a szívünkhöz közel álló, reményeinket hordozó Közép-Európának egy rohamosan változó, egyre kevésbé vonzó Nyugat-Európa a »házastársa«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. február 23. 12:24
"Ma Európa sem gazdaságilag, sem katonailag, de még kulturálisan sincsen az élvonalban." Holnap sem lesz. A Föld népességének a 10%-a él Európában. A Föld GDP-jének a 20% termeli meg Európa. A Föld jóléti kiadásainak 50%-át költik el Európában. Ezzel a módszerrel lehetetlen az élvonalba kerülni.
urga
2021. február 23. 00:56
"Ma Európa sem gazdaságilag, sem katonailag, de még kulturálisan sincsen az élvonalban." Tavaly novemberben élőben láthattuk a legújabb Vega rakéta fellövésekor, ahogy egy EU-s szakértő büszkén magyarázza a kamerába, hogy milyen nagyszerű eredményeket ért el az Európai Űrügynökség és milyen remekül működik az európai műhold fellövő technológia. Mindeközben a háta mögötti monitoron a Vega17-es rakéta éppen letért a pályájáról és megsemmisült a szállított műholdakkal együtt. De legalább nem robbant fel azonnal, mint a Vega15-ös. Az Európai Űrügynökség vígjátékba illő produkciója tökéletesen jellemzi a mai Európát... --- "Tavaly november 16-án letért pályájáról, majd megsemmisült az Európai Űrügynökség és az Arianespace rakétája, fedélzetén két értékes műholddal. Az összeszerelés alatt figyelmetlenségből felcseréltek két, irányítást biztosító kábelt - derült ki a hivatalos vizsgálat során, ez vezetett a Vega bukásához." https://raketa.hu/vega-vv17-raketa-misszio-kudarc-esa
amaurote
2021. február 23. 00:34
Magyarországra KÉT aranykor is jön! 1: Matolcsy féle 2: és a még nagyobb: Orbán főpapjának, Németh Sándornak az aranykora
pemete jakab
2021. február 22. 21:58
"Ma Európa sem gazdaságilag, sem katonailag, de még kulturálisan sincsen az élvonalban." Európa alatt valószínűleg EU-t ért. Így egyet lehet érteni vele: Az EU leginkább a keleti végek miatt van lemaradva, pl. a jobban teljesítő Magyarország miatt. Mert például a német Hamburg GDP-je kb. akkora, mint egész Magyarországé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!