Nem csak járulékos áldozat a kárpátaljai magyar közösség

2021. február 12. 19:58

Ukrajna színes állam, de ami a nemzeti kisebbségek kérdését illeti, ma már erősen halad a fekete-fehér felé.

2021. február 12. 19:58
Demkó Attila
Demkó Attila
Index

„A világ értelmezése ritkán színes, mert a színeket kikeverni nemcsak fáradságos, hanem időnként fájdalmas és érdeket sért. Ukrajna esetében különösen markáns ez a jelenség. Van egy kép, amit elsősorban Oroszország propagál. E szerint a 2014-ben létrejött új Ukrajna egyszerűen illegitim, szélsőségesen nacionalista, sőt fasiszta, elnyomó állam, mely nem több az Egyesült Államok bábjánál. A másik, Nyugaton felrajzolt kép szerint pedig egy progresszív, demokratikus kísérlet a végtelenül korrupt, antidemokratikus oroszbarát rendszer felszámolására és Ukrajna a népakaratnak megfelelő lehorgonyzására az euroatlanti világban.

Ukrajna színes állam, és színesek a 2014 óta történtek, de ami a nemzeti kisebbségek kérdését illeti, ma már erősen halad a fekete-fehér felé. Lehet a Krím elcsatolásával és az orosz agresszióval érvelni, de tévedés. Az ukrán nemzeti kizárólagosságot hirdető Ukrajna-értelmezés nem a 2014-es orosz támadás eredménye, nemcsak Majdanban, hanem már a 2004-es »narancsos« forradalomban is benne volt. A nemzetiségi, nyelvi, kulturális toleranciát Ukrajnában az elmúlt harminc évben nem a »nyugatosok«, hanem a ma nagyon leegyszerűsítően »oroszbarátnak« bélyegzettek képviselték. Egy olyan államban, amely soknyelvű, sok eltérő kultúrájú régióból állt össze, csak az lehet a progresszív hozzáállás, de ezt mintha az európai progresszió nem akarná észrevenni. Elméletben lehetett volna 2014-től egy olyan ukrán államot építeni, amely egyszerre harcol a korrupció ellen, indul el Nyugat felé, de egyben megtartja toleráns hozzáállását a nem ukránokhoz. Csakhogy a »nyugatosság« Ukrajnában nemcsak kiválóan megfér az erőteljesen nacionalista nemzetépítéssel, hanem sokszor egybeolvad azzal.

Az ukránok nagy része ugyanakkor nem »Dicsőséget Ukrajnának«-kal köszön egymásnak, és nem tanítja kisgyerekét más nemzetek gyűlöletére. Mindegy, mi a politika, mit sugallanak a durva sajtókampányok, sokan nyitottak a magyar vélemények megfontolására – különösen Kárpátalján, ahol ismerik a valóságot. Beszélni kell egymással, beszélni és beszélni. Persze vannak olyan pontok is közös, a térség átlagához képest egyébként szinte konfliktusmentes történelmünkben, ahol nekünk is szembe kell nézni a valósággal. 1939 márciusa például nem egyszerű történet, az nem egy vértelen bevonulás, hanem egy rövid, de nem elhanyagolható magyar–ukrán háború volt. Bár az Ukrajnában terjesztett, és a Wikipédián angolul is olvasható állítások arról, hogy a bevonuló magyar csapatok 27 ezer embert öltek meg, borzalmas és veszélyes fabrikációk, azt elfogadni, hogy közös történelmünkben vannak ukrán sérelmek, nem gyengeség, hanem erő. Hogy ezen, vagy bármilyen más vonalon tett gesztusokkal el lehet-e indulni az ukrán–magyar viszony javítása felé: nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy meg kell próbálni. Ha az ukrán–magyar kapcsolatok a fekete-fehér narratívák világában maradnak, azon mindenki veszít. Nemcsak a magyarok, hanem Kárpátalja egész lakossága, sőt Ukrajna és Magyarország is”.

A szerző író, biztonságpolitikai szakértő.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. február 14. 08:45
Ha kevés a katonai erőnk, akkor vissza kell vonulni, és erőt összpontosítani. Fölösleges erőltetni az Ukrajnában maradást személyesen, inkább az ingatlanok megtartására kellene törekedni. Nyilván nem az öregek házaira és az öregek elköltözésére gondolok, hanem az értékes mezőgazdasági területekre. Ha pedig ezek eddig sem magyar kézben voltak, akkor miről beszélünk egyáltalán megmaradás címszó alatt?
packó_
2021. február 13. 20:32
Demkó írása elég jó, ő gyakorlati katonai szempontokat néz.
Akitlosz
2021. február 13. 15:13
"1939 márciusa például nem egyszerű történet, az nem egy vértelen bevonulás, hanem egy rövid, de nem elhanyagolható magyar–ukrán háború volt." Kárpátalja felszabadításáért, az ezer éves magyar határ helyreállításáért. Ha a szovjetek "szabadítanak fel" az hőstett, ha a magyarok szabadítanak fel az "megszállás". :-(
Vasalo
2021. február 13. 11:03
Az is érdekes, hogy hogyan vált nemzetté a ruszin. Ök csak egy nagyon kevert lengyel, keletszlovák, orosz tájszolást beszélik, amit az elsö vh után Prágábol nyilvánitottak jobb hijján ruszinnak, mert se nem szlovák se nem orosz nem volt az a nyelv amit beszélnek. ( ukrán nyelv akkor nem is létezett). Trianon után amikor a vidék Csehszlovákiához került, a korábbi monarchiai hivatalnokokat kizárolag csehekkel helyettesitették, azaz Kárpátalja mindig is inkább a csehekhez tartozott, mint a szlovákokhoz, igy Tiso sem akart nagyon oda menni, mert tudta, hogy ott nem szlovák nép él és nem volt semmi szüksége egy ujabb kisebbségre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!