Navalnij politikai játszmája csak gőzlevezetés

2021. február 14. 14:54

A Kreml és a „rendszeren kívüliek” játszmája folytatódik.

2021. február 14. 14:54
Kosztur András
Kosztur András
Index

„Alekszej Navalnij a jövőbeli oroszországi politikai változások kulcsfigurájaként került a nyugati köztudatba. Az orosz politikum valóban átalakulóban van, ebben a történetben azonban Navalnij – jelenleg legalábbis – csak mellékszereplő.

Február 2-án az egyik moszkvai bíróság letöltendővé változtatta az ismert blogger és politikai aktivista, Alekszej Navalnij felfüggesztett börtönbüntetését, közel három évre rács mögé juttatva ezzel az orosz »rendszeren kívüli ellenzék« (nyeszisztyemnaja oppozicija) egyik vezéralakját. A politikus letartóztatásakor a hívei által beígért állandó tiltakozó akciók szinte azonnal véget is értek, miután a be nem jelentett akciók résztvevőit a rendőrség minden alkalommal és minden helyszínen szorgosan összegyűjtötte. A Kreml és a »rendszeren kívüliek« játszmája azonban folytatódik. 

Navalnij nem „a nép hangja”

A Navalnij-ügy ugyanis alapvetően egy politikai játszma, amelyben a fennálló politikai rendszeren kívül rekedt és annak alapjait is megkérdőjelező ellenzéki csoportosulás a saját bázisát próbálja kiszélesíteni, miközben a hatalmon lévők olykor gőzlevezetőként is »használva« ezt a csoportot igyekeznek fenntartani annak marginális jellegét. Navalnij ugyanis korántsem az orosz társadalom többségének az elhallgattatott hangja, hanem egy hangos, ám töredezett és viszonylag csekély támogatottságú politikai közeg egyik legjobban szervezett csoportjának jól felépített vezéralakja. Ebben a szerepkörben persze számtalan kellemetlen percet okozott az orosz vezetésnek, Vlagyimir Putyin kihívójaként tekinteni rá azonban több mint túlzás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2021. február 15. 08:21
Moszkvában van némi támogatottsága. Országosan egy nulla.
Tidal_wave
2021. február 14. 18:24
Elképzelem, hogy majd 10-15 év múlva Putyin cár helyett lesz majd egy új cár, és Navalnij majd akkor is tiltakozni fog a korrupció ellen és akkor is elviszik majd. Színfoltja az orosz közéletnek, de igazából nem lesz komoly tényező sohasem. Ahogy Ganxsta Zolee énekelte vala: "..Vagy benn a sitten játszod majd a kurva malmot, És tudod nagyon jól, hogy belőled csinálják a majmot. Soha nem leszel már bajnok.."
krotak
2021. február 14. 17:08
A Szovjetunió szétesésével a KGB padlóra került. Utódja, az FSZB, a szárnyait bontogatja. Ott már tart, hogy befolyásolni tudja az USA elnökválasztást. Idővel arra is rájönnek, hogy kell megmérgezni egy bohócot.
Secnir
2021. február 14. 16:45
most látom, az index hozta le, de a csávó a XXI század intézet vezető kutatója. így már érthető az, hogy navalnijt minek állítja be...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!