Most jön a neheze!

2021. február 01. 15:08

Kezdődik azok oltása, akik előre regisztráltak az interneten, vagy levélben.

2021. február 01. 15:08
Németh Balázs
Németh Balázs
Facebook

„Most jön a neheze! Kezdődik az oltása azoknak az embereknek, akik előre regisztráltak az interneten, vagy levélben.

A karácsony óta eltelt öt hétben az egészségügyi dolgozókat, valamint az idősotthonok és más, bentlakásos szociális intézmények lakóit oltották, nagyjából 200 ezer embert. Ez volt a könnyebb feladat!

Napokon belül viszont új korszak kezdődik, indul a saját otthonukban elő »civilek« oltása. Összesen eddig 2 millióan regisztráltak, közülük először a legidősebbek kaphatnak oltást.

Mi a menet?

Ne feledjük, hogy egyelőre csak Pfizer, illetve Moderna vakcina van az országban. Ezek a készítmények hűtést igényelnek, nem egyszerű tárolni és a szállítani egyik amerikai oltóanyagot sem. Ehhez kell alkalmazkodni a tömeges oltások első szakaszában.

A kormány a háziorvosok közreműködését kérte, nagyban rajtuk múlik majd, hogy sikeres lesz-e a jövő heti akció.

Az is kiderül a következő napokban, hogy akik regisztráltak, valóban komolyan gondolták-e a jelentkezést, felveszik az oltást vagy mégsem kérik?!

A háziorvosok már megkapták azoknak a nevét és elérhetőségét, akiket első körben értesíteniük kell. Vagyis az idősek akár már hétfőtől számíthatnak egy FONTOS telefonhívásra(Frissítés: többen írták, hogy már szombaton hívta őket a háziorvos. Jobban működik a dolog, mint gondoltam... )

A háziorvosok egy része (1800 praxis) Moderna-vakcinát kap. Ők egy ampullából 10 idős embert tudnak beoltani, helyben, tehát várhatóan az esetek nagy részében a háziorvosi rendelőben, vagy az idős ember otthonában.

Mivel a Pizer-vakcina még kényesebb, ezért ezeket nem viszik ki a rendelőkbe. A szervezéshez azonban szükség van a háziorvosok segítségére. 6-6 idős embert kell értesíteniük, akiket aztán betegszállítók visznek el a megyei oltópontokra.

48 ezer embert szeretnének így beoltani a jövő héten. Remélhetőleg lesz ennyi vakcina...

Még egyszer:

Az előre regisztrált, legidősebb (többnyire 89 év feletti) emberek oltása következik.

Mindenkit a háziorvosok értesítenek a teendőkről és a fontos időpontokról a regisztrációnál megadott telefonszámon vagy más elérhetőségen.

Lesz, akit helyben, azon a településen oltanak be, ahol lakik, de nagyjából 30 ezer embert a betegszállítók visznek be a megyei oltópontokra.

A feladat nem egyszerű. Sok múlik a háziorvosok hozzáállásán is.

Sokat segít majd, ha megérkezik a kínai vakcina. Azt ugyanis 2 és 8 fok között lehet tartani, így sokkal egyszerűbb lesz szállítani és tárolni.

Jövő héten tehát mindenki annak szurkoljon – pártszimpátiától függetlenül(!) – hogy sikeres legyen az országos oltási akció. Mert egy újabb lépéssel közelebb kerülhetnénk a járvány végéhez és az óvintézkedések feloldásához”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2021. február 02. 11:56
Ma jön negyvenezer orosz oltóanyag.
Szuverén maffiaállam
2021. február 01. 17:17
Te vagy az új Cilike?
balbako_
2021. február 01. 17:14
Az ellenzék oltási tervet követel máris látszik hiába a terv, ha a vakcina kevesebb, mint amennyit ígértek. Sajnos az orosz és kínai vakcináig még jó terv sem készíthető a megbízhatatlan szállítások miatt.
Menhetten
2021. február 01. 15:54
Bangladestől kérünk ötezer adag Oxford-AstraZeneca covid oltóanyagot. Egyelőre nem világos, hogy egy olyan ország, amelyben 160 millióan élnek és egyelőre 7 millió vakcinával rendelkezik, miért adna másnak, de lehet, hogy hiányosak az értesüléseim. Vajon itt az összefüggés? "15 éve keresik világszerte egy politikai gyilkosság miatt, hamis papírokkal lett belőle Budapesten üzletember. " Nem tudom idemásolni, a karakterek miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!