Miért pont Észtország?

2021. február 22. 15:01

Miért is ne ismerhetnénk fel azt, hogy az észtek mintegy 2,5-szer jobbak voltak nálunk a 2020 előtti évtizedben?

2021. február 22. 15:01
Matolcsy György
Növekedés.hu

„A 2009 utáni és 2020 előtti évtizedben Észtország az EU-átlag 64,6 százalékáról közel 84 százalékra zárkózott fel, ezzel közel 20 százalékponttal közeledett a fejlett európai országok szintjéhez.

Csak Litvánia volt még náluk is sikeresebb, ők 56,9 százalékról jöttek fel szintén 84 százalék közelébe, így mintegy 27 százalékpontot hoztak be korábbi lemaradásukból. Románia a harmadik helyezett a 9 kelet-közép-európai országból, ők a 2009-es 52,2 százalékról 70 százalék közelébe emelkedtek fel 2019 végére. Lettország 16 százalékponttal, Lengyelország 13 százalékponttal közeledett az EU átlaghoz. A hatodik helyen áll e rangsorban Magyarország, majd Csehország, mindketten 10 százalék alatti felzárkózási teljesítménnyel. Közép-Európa két eurózónás gazdasága közül Szlovénia igen szerény mértékben, 2,4 százalékponttal közeledett, Szlovákia azonban mínusz 2 százalékpont körüli mértékben távolodott az uniós átlagtól.

Az észtek a kicsik számára legjobb fejlesztéspolitikát választották: »felülről« berepültek egy éppen felívelő új szektorba. Az írek is ezt az utat választották 1988 után, a dél-koreaiak már többször (most éppen az akkumulátoriparban), de korábban az ázsiai kistigrisek is ezzel a stratégiával nyertek. Beszédes, hogy míg az észteknél az IT szektor súlya a negyedik leggyorsabb növekedést érte el az EU tagállamait tekintve, addig a magyar IT szektor Olaszország után a második legrosszabb helyezésen áll.

Az észt stratégiából következett az intézmények, kiemelten az állam működésének az átalakítása. Észtország a digitális átalakulás éllovasa lett. Az oktatást, a vállalatokat, a háztartásokat és a közigazgatást egyaránt digitalizálták. Az észt »digitális állam« által nyújtott szolgáltatások 99 százalékát on-line lehet intézni. Ezzel Észtország világhírnevet szerzett – az ENSZ tagállamok között elnyert harmadik helyezéssel – az e-kormányzati fejlettségben.

Ez a kulcs ahhoz, hogy a technológiai cégeket érintő beruházások terén 2020-ra európai éllovas lett Észtország és az innovációt tekintve is a legelső helyet érte el a 9 kelet-közép-európai állam között.

Magyarország számára az észt példa sok tanulságot kínál”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2021. február 23. 12:32
Gazdasági kérdésekről videó: https://www.youtube.com/watch?v=wylewe2uIEw
mustarharmas
2021. február 23. 10:41
Mit érünk ezekkel az általános kinyilatkoztatásokkal? Ráadásul ezek, időről-időre fókuszt váltanak, és néha konkrét javaslati és irányító pozícióból beszélnek, néha meg kritizálják a kormányt, mint egy külső fél.... Egyébként pont Észtország milyen példa már, miközben elvesztette lakosságának jelentős részét a fene nagy fejlődésben?
Agnieszka
2021. február 22. 23:41
Mindenesetre nagyon bíztató, h. Matolcsy látja, merre az arra. Nyilván így van. Csak legyen idő! Nagyon nehéz egy szegény országban széthúzni a jövedelmeket alkalmazotti tömeg szinten. Az orvosoknál most megkísérelnek valamit, persze, az emeléseknek a minőségi különbségekhez köze nincs ebben a lépcsőben, pedig ez így nem igazán jó. Nem az inaktívak gondjai a lényegesek, hiába ezen siránkozik Populisszima minden szereplésekor. Egy jó IT-s Németországban a dupláját keresi. Nem mindegy. Annyival nem drágább az élet. Mindegy. Amit eddig megcsináltak az mindenképpen imponáló.
egripeti77
2021. február 22. 21:27
Népesedés-ügyben már nem olyan sikeresek. Lassan kihalnak és akkor az oroszokra marad a vagyon, amit gyűjtögettek. A lakosság tetemes része orosz, számarányuk, és az észt lakosság rohamos fogyása nemzetbiztonsági kockázatot képez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!