Magyarország sikeresen kordában tartja a járványt

2021. február 15. 14:27

Magyarország megerősödve kerülhet ki a járványból.

2021. február 15. 14:27
Dr Erdős Gergely
Századvég

„Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén, napirend előtti felszólalásában összegezte a koronavírus elleni küzdelem elmúlt két hónapját, majd lefektette a gazdaság újraindítását célzó kormányzati intézkedések alapjait.

Magyarország sikeresen kordában tartja a járványt

November óta nem változtak a koronavírus terjedésének lassítására irányuló védelmi intézkedések hazánkban. E tényezőnek, valamint a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően sikerült elkerülni a járvány térhódításának kontrollálatlanná válását.

Kizárólag a vakcinával térhet vissza az élet a normális kerékvágásba

Tekintettel arra, hogy a koronavírus megállításának és a társadalmi élet újraindításának elengedhetetlen feltétele a lakosság tömeges beoltása, Magyarország érdeke az, hogy minél gyorsabban, minél több vakcinát szerezzen be. E célkitűzés jegyében – a brüsszeli vakcinaellátás bizonytalanságai miatt – hazánk 2,5 millió ember beoltására elegendő oltóanyagot vásárolt a Sinopharmtól.

A korlátozások továbbra is igazodni fognak a többség elvárásaihoz

Az elmúlt hónapok stabil járványkezelése leginkább annak volt köszönhető, hogy a bevezetett védelmi intézkedéseket a magyarok többsége – ha kényelmetlennek is, de – elfogadhatónak ítélte, és fegyelmezetten betartotta. Annak érdekében, hogy a koronavírus elleni védekezés lépései a jövőben is találkozzanak a lakosság elvárásaival, 7 kérdésben indul nemzeti konzultáció, onlineformában.

Hét lépcsős menetrend szerint kerül sor a gazdaság újraindítására:
– 5 százalékra csökken a lakásépítés áfája
– bértámogatáshoz juthatnak a vállalkozások
– 13. havi nyugdíj visszaépítése
– orvosi bérek jelentős emelése
– jövedelemadó-mentesség bevezetése a 25 éven aluliaknak
– 10 millió forintig kamatmentes kölcsön biztosítása a kisvállalkozásoknak
– lakásfelújítási támogatás nyújtása

A 2010 előtti szocialista kormányokkal szemben a nemzeti kormány nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát, megszorítások helyett továbbra is a gazdaságélénkítésre fókuszál.
Magyarország megerősödve kerülhet ki a járványból
A következő időszak három legfontosabb tennivalója a lakosság minél szélesebb körű beoltása, a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása az emberek véleménye alapján, illetve a gazdaság újraindítása. A kormányzat egyértelmű célkitűzése, hogy a koronavírus visszaszorítását követően Magyarország még stabilabb és dinamikusabban növekvő gazdasággal rendelkezzen, mint a járvány előtt.

Dr. Erdős Gergely gyorselemzése”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2021. február 16. 09:29
Ez nem gyorselemzés, hanem a miniszterelnöki beszéd összefoglalója. Kíváncsi vagyok, hogy a turizmust és vendéglátást hogyan állítják talpra.
I.E.D.
2021. február 15. 14:53
Igen, persze, lesz ez a W , S, vagy X alakú felpattanás, aztán decemberre le van nyomva a Nyugat...Matolcsy elvtárs ,aki tavalyra is megjósolta a 3% növekedést, nem tévedhet...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!