Internet és függetlenség

2021. február 12. 18:21

A big tech cégek expanzióján alapuló modellt bírálta Vlagyimir Putyin.

2021. február 12. 18:21
Stier Gábor
Stier Gábor
Demokrata

„Az internet mára nemzeti és globális szinten egyaránt a politikai eszköztár részévé vált. Az információs folyam ellenőrzésének kulcsa az amerikai »big tech« cégek kezében van. Oroszország megértette, hogy ezt a bizonyos kulcsot vissza kell szereznie. Nemcsak a szuverenitás erősítése, de a belső hatalmi harcok befolyásolása miatt is.

Régivágású, konzervatív alapállású emberként az orosz elnök visszafogottan – gyakorlatilag nem – használja az internetet. Néha a kezébe nyomnak egy okostelefont, ám jobban szeret a vonalason beszélni. Érthető, hiszen a különleges vonalon bárkit kapcsolnak neki. Bár a nevében sok mindent összehordanak, saját profilja a közösségi portálokon nincs. Mint néhány éve egy tehetséggondozó kollégium gyerekeinek ezt magyarázva elmondta, rengeteg a munkája, és egy dolgos nap végén nem az Instagramot vagy a Facebookot, hanem az ágyat keresi.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor nem ellenzője a műszaki fejlődésnek, több megszólalásából is kitetszik, hogy nagyon is jól ismeri a XXI. század kommunikációs technológiájának a működését. A napokban például azt fejtegette, hogy ezek a platformok mind jobban uralják az emberek tudatát, és információs buborékba zárva irányítják őket. Sokszor az ember már észre sem veszi, hogy a nagy techcégek terelgetik az »önálló« döntés felé. »Ez egy nagy üzlet, és a cél a minél nagyobb haszon. Méghozzá bármi áron!« – figyelmeztetett az orosz elnök.

A big tech cégek expanzióján alapuló modellt bírálta Vlagyimir Putyin az éppen a világháló segítségével megtartott davosi fórumon elmondott beszédében is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. február 13. 05:16
Ezt Földi Lászlótól idézem, de ide is illik: "Napjaink demokráciájában a köldökzsinór az információ és annak útvonala, az internet. A baj csak az, hogy a közösségi hálón át ránk zúduló információcunami egyre átláthatatlanabb a demokráciát fenntartani illetékes választópolgár számára." És? Miért félt engem Földi László attól, hogy elveszek az információk özönében? Miért akarja Földi László értelmezni nekem és helyettem a világot? Megkértem rá?
annamanna
2021. február 13. 05:12
"Miért volt szinte lehetetlen telefonhoz jutni a Kádár-rendszerben?" "Magyarország telefonhálózatának fejlesztési üteme még a többi szocialista országnál is alacsonyabb szintű volt" "Mindez megdöbbentőnek tűnhet annak fényében, hogy a távbeszélő-szolgáltatás egyébként nyereséges üzletág volt. 1978-ban a távbeszélő évi teljesítményértéke 4 milliárd forint volt, a Posta részben ebből tartotta el a veszteséges postaforgalmi szolgálatot." "De mi volt annak az oka, hogy a Kádár-rendszer ennyire elhanyagolta a telefonhálózat fejlesztését? Az elvtársak féltek, hogy ha agyba-főbe mindenki telefont kap, nem lesz elég kapacitás lehallgatni a sötétben bujkáló potenciális összeesküvőket és ellenforradalmárokat?" https://telex.hu/eszkombajn/2021/02/06/kadar-rendszer-telefon-varolista-hianygazdasag-posta
T. Péter
2021. február 12. 23:39
"Régivágású, konzervatív alapállású emberként" Stier, Stier, te aztán tudsz viccelni, hallod!
Akitlosz
2021. február 12. 19:43
"Néha a kezébe nyomnak egy okostelefont, ám jobban szeret a vonalason beszélni." Ez nem szeret vagy szeret kérdése. Hanem nemzetbiztonsági kérdés. A CIA előbb tudja, hogy mit telefonál Angela Merkel, mint ő maga. Aki biztonságban akar élni, ő nem használ "okos"telefont. Elemi alapszabály.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!