De miért vesszük vérre menő személyes sértésnek, ha valaki leszólja a kedvenc írónkat?

2021. február 23. 19:15

Talán e cikk olvasói sem gondolták volna, hogy Jókai Mór rajongói nem mind halk szavú, derűs könyvmolyok.

2021. február 23. 19:15
Bodnár Judit Lola
24.hu

„„Azt kérném, hogy még a legelszántabb Jókai-rajongók se tegyenek kutyaszart a postaládámba.  Gusztustalan dolog. Nem illik ilyet csinálni” – fakadt ki Tóth Krisztina a Facebook-oldalán.

Az írónak e szokatlan kérést az után kellett megfogalmaznia, hogy egy interjúja után irtózatos indulattal támadtak neki a vele egyet nem értők. A bűne az volt, hogy kritikát fogalmazott meg Jókai Mór Az arany ember című regényével kapcsolatban a Könyves magazinnak adott interjújában – ami egyébként majd két hete, február 11-én készült, és egészen a radar alatt maradt, amíg a HVG pár nappal ezelőtt nem szemlézte a szöveget. Tóthot épp arról kérdezte az interjút készítő Ott Anna, hogy szerinte melyik könyvet kellene  levenni a kötelező olvasmányok listájáról, Tóth Krisztina választása pedig Az arany emberre esett.

„Nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt. Mert mit tudunk meg róluk? Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem. Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér” – fogalmazott Tóth hozzátéve, hogy Szabó Magda meseregényével, a Bárány Boldizsárral szemben is a nemi szerepek miatt vannak aggályai, szerinte ugyanis a gyerekek az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek a nemi szerepek.

Akárhogy is, a véleményből lett nemulass. Talán e cikk olvasói sem gondolták volna, hogy Jókai Mór rajongói nem mind halk szavú, derűs könyvmolyok, hanem soraikban meghúzódnak olyanok, akik a kedvencük elleni kulturált véleményre is lekurvázással, kapálni küldéssel, és hasonló keresetlen szavakkal reagálnak, de valóban ez a helyzet. Az interjú szemléi alatti kommentfolyamban olyan indulatok szabadultak el, ami a magyar internetes nyilvánosság legsúlyosabb terepein is ritkák. Erre reagálva fogalmazta meg tegnapi posztjában a cikk elején kiemelt mondatot, sok más mellett. Hogy Tóth Krisztinának igaza van-e, valamint, hogy ki kell-e vezetni Az arany embert a kötelezők közül, azt az irodalomtörténészek, tantervszerzők és egyéb szakértők, azaz nem e cikk dolga eldönteni – bár, ami azt illeti, nekem is lennének ötleteim –, az viszont, ami Tóth Krisztinával történik, szépen példázza az online tér egy tragikomikus jelenségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2021. február 24. 13:57
Miért-miért? Mert aki nem teljesen agyament, az simán felismeri a mintát. Ahogy fentebb is írják: LGBT baromság is ilyen "gyanútlan" beszivárgásos üzenetekkel operált, amíg elég erőt nem gyűjtött. Törökök és Buda. Megvan?
Gullwing
2021. február 24. 11:59
No kérem egy újabb hülye, aki nem érti de beleugat.
Mátyás01
2021. február 24. 11:50
A gyerekek nem a kötelező olvasmányokból veszik a nemi szerepeket, már ha egyáltalán elolvassák őket, hanem a családjukból, a környezetükből, az életből. Ilyen módon nem gondolom, hogy egy Jókai regénytől tömegesen hím soviniszták lesznek a fiúk, ellenben betekintést kaphatnak arról, hogy száz vagy kétszáz éve, milyen volt az élet. A bárány Boldizsárral egyébként mi a baj? Gyerekkoromban sokat hallgattam meselemezen, de nem lettem tőle hím soviniszta. Persze ettől még az asszonynak a konyhában a helye. :)
zakar zoltán béla
2021. február 24. 10:11
00.................................................................................................................................................................................................00
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!