A V4-ek betöltik hivatásukat

2021. február 17. 07:33

Nemzeteink átérzik felelősségük súlyát, amelyet Európa jövőjéért viselnek.

2021. február 17. 07:33
Orbán Viktor
Orbán Viktor
Magyar Nemzet

„Közép-Európának történelme során nemcsak szerepe, de hivatása is volt mindig. Ezt a tényt a térség szovjet megszállása 1990-ig eltakarta a szemünk elől. Hagyományos hivatásunk modern megvalósításának feladata értelmezhetetlen volt, amíg szovjet katonák állomásoztak országainkban, és bennünket csak az a vágy hajtott, hogy kiszabadulhassunk a Varsói Szerződésből.

Az is beszűkítette a perspektívánkat és lekötötte az erőinket, hogy megszabaduljunk a kommunistáinktól, s a megszálló szuronyok eltűnése után odajuttassuk őket, ahová valók. Minél messzebbre a kormányzati hatalomtól, be a történelmi bűnök iskolai példatárába, gyermekeink és unokáink okulására: hová vezet, ha nemzeti eszmények és a keresztyén tanítások megszívlelése nélkül próbálja valaki felépíteni a jövőt.

A kommunizmus megdöntése és országaink felszabadítása után boldog, de igen legyengült állapotban voltak országaink. A túlélés, a nagy átalakítás erőpróbája, egy életképes és a nyugati világhoz illeszkedő új korszak megalapozása lekötötte minden erőnket. Mégis, a szívünk azt diktálta már 1991-ben, hogy országainknak, Lengyelországnak, Magyarországnak, Csehszlovákiának valamiképpen össze kell majd fogniuk. Tudtuk, évszázadok jönnek-mennek, de a közép-európai népek sorsközössége marad.

S valóban, harminc év elteltével, NATO-tagként az Európai Unió legdinamikusabb térségeként tekinthetünk magunkra. Erős növekedés, alacsony munkanélküliség, gyors digitális átalakulás, robusztus befektetések. Ezek vagyunk ma mi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. február 17. 15:20
Egy haszontalan, jelentéktelen gittegyletet sikersztorinak eladni nem semmi. Majdnem ügyes.
Coccothraustes
2021. február 17. 13:53
A politikában nem barátságok vannak, hanem érdekek. A V4 összefogása mindegyik ország számára előnyös.
szandi-mandi
2021. február 17. 13:45
Nem csak a szemlézett, hanem a többi rész is alapmű. Aki teheti, olvassa el az egészet. Nincs naivitásom, hogy akár nyugaton, akár nálunk a liberálisoknak fülük és eszük lenne hozzá, sőt az empátia is hiányzik a tőlük eltérő gondolatok befogadásával kapcsolatban. Az itteni hozzászólások szép példái mindennek.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. február 17. 12:30
A V4 országok az EU területének és lakosságának 10% át képviselik. Nem lehet megkerülni, kihagyni, zsarolni, és sarokba szorítani. Hajrá V4, hajrá Magyarország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!