A nagy Moderna-csúsztatás

2021. február 28. 17:02

A budapesti főpolgármester el nem készült, le nem gyártott, nem létező vakcinával akarja megoldani Budapest beoltását.

2021. február 28. 17:02
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Most már Karácsony Gergely is beszállt a Moderna vakcina körüli, politikai haszonszerzés céljából folytatott csúsztatás-kampányba, és felszólította a kormányt, hogy »hívja le« a teljes keretet a Moderna vakcinából, majd a főváros megoldja vele az emberek beoltását.

Akkor tisztázzuk, amit a csúsztató politikusok pontosan tudnak, csak abban bíznak, hogy a közönség nem tudja: olyan, hogy »lehívás«, vakcinaügyben nincs. Nem létezik központi vakcinabank, ahova beérkeznek a szállítmányok, és az előzetesen kialakított mennyiségeket a tagországok »lehívják«. De még a gyártóknak sincsenek felhalmozott készleteik erre a célra, amit gyártanak, azonnal viszik a vevők.

Az unió a gyártókkal abban állapodott meg, hogy melyik tagállam mekkora mennyiségre szerződhet. Minden tagállam maga szerződik minden gyártóval. Magyarország a neki juttatott kereteket lekötötte, a Moderna – az uniós tárgyalók által kialkudott feltételrendszer alapján – ebből annyit szállít, amennyit tud. 

A csúsztatás a következő: a Modernából a magyar kormány 1 millió 744 ezer adagot kötött le, de a Telex számítása szerint három és fél millió is járhatna nekünk – amely többletet a Kormány nem kíván lekötni és megvenni. Ez igaz. Csakhogy jelenleg a már lekötött mennyiségnek is csak a töredéke készült el, eddig még negyvenezret sem kaptunk belőle, a többit várjuk. Ha most további Modernát akarnánk lekötni (nem pedig »lehívni«), azt csak a már lekötött mennyiség megérkezése után kaphatnánk meg. Ami, ismerve az eddigi szállítási ütemet, hónapok múlva lenne esedékes. Addig viszont jön sok más vakcina.

Amit tehát az ellenzék »lehívni« szeretne, az nincs, nem létezik, nem gyártották le, és nem is lehet tudni, mikor lesz kész. A budapesti főpolgármester el nem készült, le nem gyártott, nem létező vakcinával akarja megoldani Budapest beoltását. Nem sok jót ígér a terv.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2021. március 02. 09:09
Egy éve még azt sulykolta a , a maszkviselés csak árt, felesleges tesztelni. https://www.youtube.com/watch?v=StIZ7MIJ0Fs Aki ellentmond a fidernyákoknak az a vírus pártján áll, vagy az emberek élete nem fontos számukra. Bayer a várban lakást gyűjtögető (akinek kevés a havi netto 2,5 millió) másokkal fizetteti ki egy elvesztett perének (rágalmazás) 300 ezer Ft-ját. Bayer nagy haverja anno azt mondta nincs is járvány, az ellenzék hülyeségeket beszél. https://demokrata.hu/velemeny/ami-nincs-azt-ne-keresd-212183/ A kínai oltóanyagot beszerezték 62 dollárért, míg a Pfizer vakcina ennek negyedénél is kevesebb. Vajon mennyi jutalékot kapott a külügyminiszter úr a vételért? A párttal a fidernyákokkal egy az utunk Jelszavunk munka és ... https://www.youtube.com/watch?v=Eb8yVlTCwSY
Zsusztina
2021. március 01. 18:29
Arról nem is beszélve, hogy nemsokára itt Európában is még több helyen el fogják kezdeni a vakcinagyártást. Egész biztosan ezekről a helyekről is előbb fogunk tudni vásárolni, mint december.
Vasalo
2021. március 01. 13:25
Van egy jo sirköfelirat ilyeneknek. Vakon várta a Modernát. R.I.P. Xxxx - 2021 (22) :=)
tothpal
2021. március 01. 12:59
Arra kérem a főpolgármestert, ne fenyegesse a budapestieket... Nem kérünk a vakcináiból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!