Százmilliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből

2021. január 16. 17:43

Lényegét tekintve a középkádári korszak tanácsrendszerét építik vissza egy annál is rosszabb formában.

2021. január 16. 17:43
Gémesi György
Index

Az első hullám végén bekérték az adatokat a járvány elleni védekezésre fordított költségeikről. Még ezt sem kapták meg?

Kértek ilyen adatokat, meg is küldtük, de nincs rá válasz. Semmi. Ausztriában összesen 2,5 milliárd eurót kaptak az önkormányzatok. Meg lehet nézni, hogy Európában miként viszonyulnak a kormányok az önkormányzatokhoz a járvány idején. Információink alapján sehol nem volt elvonás, és legalább a járvány elleni védekezés költségeit kifizették nekik. A központi elvonás tavasszal kezdődött a parkolási díjjal. Ez a fővárost érintette a legsúlyosabban, de Gödöllőn is nagy bevételnek számít a parkolási díj.

Nyilván nem csak az az oka a tiltakozásunknak, hogy a bevételt elveszi a kormány. Az is nagy gond, hogy az ingyenessé tett parkolás miatt összevissza parkolnak az autósok, és akik eddig reggel a munkahelyük közelében tudtak parkolni, most nem találnak helyet.

A parkolási díjnak ugyanis szabályozó szerepe is van. A parkolási díj azért is van, hogy forogjanak az autók, minél többen meg tudjanak állni elintézni az ügyeiket.

Ezt a szabályozási lehetőséget is elvették a bevételeink mellett. Nem igazolódott be, hogy átszállnak az emberek a tömegközlekedésről az autóra, hanem az igazolódott be, hogy most tényleg nem lehet parkolni Pesten.

Gödöllő esetében mekkora bevételkiesést jelentett 2020-ban az ingyenes parkolás?

Hetvenmillió forintot, és ez a rendelkezés ez évre is áthúzódik. A gépjárműadó elvétele miatti bevételkiesés országosan 36 milliárd forint bevételkiesést jelent az önkormányzatoknak. És ez csak a gépjárműadó 40 százaléka elvonásának az eredménye, ugyanis korábban, 2016 tájékán már elvették a 60 százalékát. A gépjárműadó olyan átengedett adónem, amit nekünk kellett beszedni, és korábban itt maradt az önkormányzatoknál. Az ebből származó bevételt mi útfelújításra, útépítésére fordítottuk.

Tehát évekkel ezelőtt elvették a 60 százalékát, és most a maradék 40 százalékot is. Úgy vették el, hogy már megvolt a költségvetésünk 2020-ra, amikor tavaly tavasszal elvonták tőlünk, tehát működő költségvetésből vonták el. Gödöllőnek ez összesen 115 millió forint bevételkiesést eredményezett. Magyarország összes önkormányzata számára pedig 36 milliárd forintot.

A következő kvázi elvonás, hogy olyan könnyítéseket adtak a vállalkozóknak, hogy a helyi iparűzési adót korábban decemberig kellett feltölteni, most majd csak március végéig kell. A probléma az, hogy a polgármesternek február 15-ig kell a költségvetést beterjeszteni a képviselő-testület elé, és nem tudom, hogy mekkora bevétellel számolhatok.

Ráadásul ennek az iparűzési adónak is elengedték egy részét.

Igen, az iparűzési adónál 4 milliárd forint árbevételig a befizetendő iparűzési adót 50 százalékra csökkentették le. Azt sem tudjuk még, ennek mi lesz következménye. A lényeg az, hogy nem látom a most készülő idei költségvetés bevételi oldalán, hogy mivel kalkulálhatok. Ez várhatóan 400-500 milliós bevételkiesést jelent Gödöllőnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2021. január 18. 06:55
"Igen, az iparűzési adónál 4 milliárd forint árbevételig a befizetendő iparűzési adót 50 százalékra csökkentették le. Azt sem tudjuk még, ennek mi lesz következménye." Azt viszont te is sejtheted, hogy mi lenne a következménye, ha nem csökkentenénk le az adót. Becsődölnének a vállalkozók, s akkor még az 50 %-ot sem kapnátok meg.
Bájron
2021. január 17. 13:04
Kevesebbet basztok el!!!
Tanner
2021. január 17. 12:39
Gémesi Úr vagy 20 éve polgármester, de a városközpontban még nem sikerült megoldani, hogy a HÉV kereszteződésen könnyen át lehessen menni - nem alul vagy felüljárót, de még normális lámpa programozást sem tudtak megvalósítani. Az elkerülő útról még nyilván nem is hallott, csak sírni túd amióta a Fidesz van kormányon. Egy dologhoz értenek a pénz elk....ásához.
LAW AND ORDER
2021. január 17. 11:45
Ha a kormány lipsibolsiktól, áruló konszarvatívoktól veszi el a pénzt - VEGYE!!! Támogatjuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!