Miért kell sok éve kiváló munkát végző professzorokat a médiában hiteltelenítened? – nyílt levél Ceglédi Zoltánhoz

2021. január 30. 22:37

Te pedig jelen állapotodban a fenyegetőző, mocskolódó embereket is tüzeled ezzel.

2021. január 30. 22:37
Zsófia Tauber
Facebook

„Kedves Zoltán,

Tudom, hogy nem szereted, ha azt mondják neked »régen bírtalak«. Pedig nekem most ezt kell mondanom neked. Miért nem szóltam akkor, tudom. Olvasom a posztjaid, követlek a mai napig. Szóval kezdem azzal, hogy bocsánatot kérek tőled azért, mert nem szóltam akkor, hogy bírlak. Sokáig csendesen figyeltem azt, hogy mi a fenét művelsz az Ötben és a szósöl médiában. Ne érts félre, nem vagyok bezáráspárti. Akkor lennék, ha egy ismerősöm étterme épp nem haldokolna, mert megfelelő mértékben támogatnák. Sokat nem számít az, hogy mit gondolok erről, de le kell szögezzem, nehogy aztán félreérts. A szabályozott nyitás szerintem is élhető volna, óvatosan, figyelve a számokra. Nem ez a baj. A baj az, hogy néha úgy érzem te vagy Tömpe úr Zoli. Az a Tömpe úr, akit szatírikusan létrehoztál egy séfről szóló írásodban. Tudod, sosem gondoltam volna rólad azt, hogy egyszer majd te leszel az, akitől meg kell kérdeznem hova lett a tisztelet az embertásaid iránt, a tudás és a befektetett munka tisztelete? Miért kell sok éve kiváló munkát végző, aktívan publikáló professzorokat a médiában hiteltelenítened? Nem érzed a te követőtáboroddal, hogy ez mekkora felelősség? Véleményformáló ember vagy és ez azt jelenti, hogy a te megfogalmazott álláspontjaidtól függ egy csomó ember véleménye. Persze, tudom, senkit sem kötelezel erre, de ettől még a felelősséged jelen van. Nem érzed, hogy tájékoztató munkát végző professzorokat vírusceleb jelzővel illetni, akkor amikor te magad a médiamegjelenéseidből élsz, nem kicsit visszás? Ha nem tájékoztatna senki, az okés lenne? Tudod én Pécsett tanultam, bár közvetlenül nem Jakab Ferenc kezei alatt, de azon a tanszéken végeztem a munkám. Kiváló kutatóról és egy nagyszerű emberről van szó, olyan mély ismeretekkel, amibe rengeteg ember bicskája simán beletörik.

Az Öt című műsorban megfogalmaztad azt, hogy ő érte el az ingerküszöbödet azzal, hogy ki merte mondani, hogy a 2021-es évünket még meg fogja határozni a járvány. Azt az érzetet keltetted, hogy ezzel ő azt mondta, hogy be leszünk zárva még egy évig. Ez egy hatalmas szalmabáb érvelés volt, szerintem te is tudod, hogy ez az, amelyiknél torzítod a vitapartnered szavait, pedig szerintem elolvastad a cikket és szerintem értelmezted is, de akkor idézem:

"Amikor azt kellett megtippelnie, mikor lehet vége a járványnak, rövid választ adott: »Rá fog menni az évünk.«

Szerinte viszont a járványügyi intézkedéseket vissza lehet szorítani az oltási hajlandóság növelésével, de gyors változásra nem kell számítani: »Senki ne gondolja azt, hogy most itt az oltás elindul és akkor eldobjuk a maszkot, nem tartunk távolságot és minden visszaáll a régi rendbe. Sajnos nem, el kell keserítsek mindenkit, ez párhuzamosan fog haladni” – mondta.« (HVG)

Tehát akkor nem újdonság, ha azt mondom Jakab professzor nem azt állította, aminek te beállítottad a hangulatkeltés kedvéért egy szóval sem mondta, hogy be leszünk zárva még egy évre.. Azt állítottad továbbá, hogy ő nem ezt tanulta az egyetemen - annak fényében, hogy látjuk a fenti idézetben, hogy nem a gazdaságról beszélt, azt kell mondjam, hogy elég érdekes állítás. Ha mégsem értetted volna jól a szavait, akkor elárulom, hogy ő a maszkviselés tartásárol és a korlátozások lassú, de szükseges feloldásáról beszélt, hiszen ő egy virológus, aki pontosan ezzel van tisztában. Ne akarja már neki Tömpe úr megmondani azt, hogy ő, mint virológus nem rendelkezik azzal a szakmai kompetenciával, hogy kijelenthesse azt, marad a maszk és a távolságtartás és ez csak az átoltottsággal párhuzamosan fog enyhülni.

Tudod Zoli, alapvetően is elég nehéz helyzetben vannak a tudósok és a tudomány, nem arra kérlek, hogy sajnáld a szakembereket, akik munka mellett még tájékoztatnak is. Ők fontosnak tartják, hogy az emberekhez eljussanak a helyes információk, melyek a tudományukon alapulnak, szívesen és elhivatottan teszik. Nem kell. Sőt az én védelmemre sem szorulnak ők, nem ezért írom, hanem mert anyukámtól akkora igazságérzetet örököltem, hogy képtelen vagyok szó nélkül elviselni, hogy te lettél Tömpe úr, aki úgy érzi megmondhatja a tutit olyan dolgokkal kapcsolatban, akikhez nem ért, olyan emberekkel szemben, akik meg igen. Méltathatja a tudásukat úgy, hogy annak mértekével tisztában sincs. Ráadásul úgy lettél az, hogy észre sem veszed és a véleményformáló jelenséged miatt még brutális károkat is okozol ezzel. Relativizálod épp az emberek tudósgyűlöletét, ahelyett, hogy ahogy szoktad, a népnevelés egy fejezeteként megtanítanád azt, akit meg lehet, a tudás tiszteletére és értékére. Leszögezem, nem a professzori cím tiszteletére, hanem a tudáséra.

Én személy szerint nagyon becsülöm azokat az embereket, akik hajlandóak a kutatásaik mellett interjúkat vállalni csatornákkal, nyilatkozni különböző újságoknak, ismertetőket írni. Én úgy gondolom, nekik fontos az, hogy a tudomány valamilyen formában népszerűsítésre kerüljön az emberek között, hogy a rengeteg hamis információ mellett, a helyes, tényeken alapuló is eljusson hozzájuk. Kevesen csinálják. Ha senki nem tenné, akkor pedig azzal lenne vádolható a tudományos világ, hogy elefántcsonttorony. Így is megkapjuk. Emellett megfenyegetik az emberek a családunkat, minket, egyeseket lámpavasra húznának, másokat kibeleznének, megint másokat mocsadék, fizetett ügynököknek titulálnak. Nem kell sajnálni. Csak ezek azok az emberek Zoli, akik ennek ellenére csinálják, a szakértelmüket, tudásukat adják át. Te pedig jelen állapotodban a fenyegetőző, mocskolódó embereket is tüzeled ezzel (mert VANNAK ilyenek is) épp a teljesség igénye nélkül Jakab prof, Boldogkői prof, több orvos, gyógyszerész, immunológus ellen, aki tajékoztatást vállalt és te celeb létedre illeted őket »vírusceleb« jelzővel, alázod a tudásukat az emberek előtt.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. január 31. 18:04
Zsófika, higgadj le.
nyugalom
2021. január 31. 13:32
A senkihazik feltünesi viszketegsegben szenvednek, egyebkent mindenre alkakmatlanok, etert fizetik őket! A baloldal tele ven ilyenekjel, politikusoknak, szakembereknek hiszik magukat, jol fizetett ugynokok!
káli
2021. január 31. 10:59
Ha olyan tudósok akkor nem lehetne hitelteleníteni! Nem kéne kritikátlanul a kormány seggét nyalni! Azt lenne hitelesség!
furunkulus13
2021. január 31. 10:56
Ceglédi orvosprofesszorok elleni demagóg kirohanása kétségtelenül soha nem látott morális és intellektuális mélységbe vitte le a kopasz megmondóembert! Szánalmas volt!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!