Még egyszer A pozsonyi csata című filmről

2021. január 27. 10:59

A történelmet fölösleges átírni, mert a múlt úgysem igazodik hozzá.

2021. január 27. 10:59
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„A magyar a Föld leggazdagabb történelmű népei közé tartozik. A történetírásunkkal kapcsolatban mégis világosan érzékelhető egy sajátos kettősség-tudat: hogy a történetírásunk által megfogalmazott történetünk alapvetően rossz, hamis, lekicsinylő, elhallgatásokkal és hamisításokkal teli, és ezzel szemben szükséges megírni az »igazi«, a nemes történelmünket.

Ennek a filmnek pontosan ez az alapvető hibája: hogy nem megmutatja a történelmünkből azt, amit a magyar történettudomány eddig föltárt és bizonyosnak tart, hanem ehelyett előállítani igyekszik azt a másik történelmünket, az »igazit«, a rangosabb ősökkel büszkélkedőt, szebbet, nemesebbet, hősibbet, felemelőbbet.

Ez pedig nem más, mint történelemhamisítás, még ha csupa jószándékból történik is. A történelmet fölösleges átírni, mert a múlt úgysem igazodik hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2021. január 28. 09:58
Nincs is szükség ellenzékre, ha ilyen hazafiaink vannak:-) Jó hogy nem kérsz elnézést, mert filmet mernek erről készíteni...
az ember
2021. január 27. 22:51
Bencsik Gábor sokadszor bizonyítja, hogy egy nagyon-nagyon buta ember. Tűnjön el végre a picsába a baromságaival!
Gregorius
2021. január 27. 22:24
Ha a néha némileg kidolgozatlan filmnek csak annyi a haszna, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy volt egy nagyon fontos, győztes csatánk 907-ben a bajorok ellen, akkor már elérte a célját. Aki ismeri a történelmet abban felvetődne kérdés, hogy miért nem akartak kiverni Pannóniából minket a Honfoglalást követően akkor, amikor Pannónia a Frank Birodalom része volt. Nos a válasz a Pozsonyi csata volt, ki akartak szorítani csak nem sikerült. A csata lejátszódásáról keveset tudunk, a korabeli Sváb Évkönyv csak egy ijesztő veszteséglistát sorol fel ( a Herceg, x gróf, y püspök és a nemesség java). Ők sokáig nem jöttek, mi viszont mentünk, egészen addig amíg Ottó (?) rá nem jött arra, hogy egység nélkül nem győzhetnek, így akaratlanul is hozzájárultunk az összefogásukhoz, ami a Lech mezejéhez , egy komoly magyar seregtest vereségéhez és végül Európába való betagozódásunkhoz vezetett.
j.lukacs
2021. január 27. 20:56
Ezt úgy nevezik: vágy vezérelte történetírás. Nincs ezzel baj, kell ez is, sőt sokaknak csak ez kell. De ez is normális, csak ne próbálnák meg leugatni a tényekre alapozó történészeket. Igaz nekik sem kellene élből lehülyézni a félprofikat és az amatőröket. Örülni kellene, hogy sokakat érdekel a történelmünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!