Közvetlen államfőválasztást!

2021. január 14. 07:43

A mostani egyfordulós, erős győzteskompenzációval működő választási rendszer a kétpólusú politikai versenynek kedvez.

2021. január 14. 07:43
Dr. Brenner Koloman
Népszava

„Az egyik leggyakoribb kérdés, mely aggályként, sőt, támadásként merül fel az ellenzéki együttműködéssel szemben, hogy mennyire lenne kormányzóképes egy ennyire sokféle pártot felvonultató kormány, egyáltalán lennének-e érdemi, kézzel fogható programpontok, melyek valódi tartalommal töltik meg a mindenki számára jól hangzó »demokrácia«, »jogállam« és »európai értékek« fogalmait. Mondani ugyan valóban sok mindent lehet, de itt és most fontosnak tartom leszögezni, hogy konzervatív, keresztényszociális alapon politizáló emberként többek között azért látom a garanciát arra, hogy azok az ellenzéki pártok, melyek most egy asztal mellett ülnek, nem csak üres szólamokként hangoztatják ezeket az értékeket, mert tapasztalom, hogy a közösen lefektetett minimumok mentén jelenleg is zajló programalkotás egyik sarkalatos pontja a választási rendszer teljes körű reformja.

Ennek keretében pártom, a néppárti Jobbik kezdeményezésére napirenden van a közvetlen államfőválasztásról szóló javaslat is, melynek kapcsán úgy gondolom, érdemes reflektálni egyfelől a jelenlegi közjogi helyzetre, másfelől pedig arra, hogy miért lenne jó, ha sok más európai államhoz hasonlóan Magyarországon is közvetlenül a választópolgárok szavaznának a köztársasági elnök személyéről.

Kezdjük tehát a jelenlegi helyzettel, röviden: a mostani egyfordulós, erős győzteskompenzációval működő választási rendszer a kétpólusú politikai versenynek kedvez, melynek végén az egyik fél számára szinte garantált a kétharmad – vagyis a győztes nagyon győz, a vesztes pedig nagyon veszít. Az így kialakuló parlamenti arányok garantálják, hogy a jelenleg az Országgyűlés által – tehát közvetett képviselet útján – választott államfő személye a nagy eséllyel kétharmadot szerző kormánypárt(ok)nak kedvez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. január 14. 16:21
A baloldali választási csalások megakadályozásáról írj legközelebb. Biztos többet tudsz róla az átlagnál.
Anonymtalan
2021. január 14. 15:03
Brenner Koloman? Nem valami török? Szűrkefarkas?
barany
2021. január 14. 14:23
Ez a Koloman egy fontoskodó "okosmákos" (németül Besserwisser). És karrierista a javából. Aki ilyen hitvány pártba, amivé a Jobbik züllött, csak egy gátlástalan, amorális karrierista lép be.
rókabácsi
2021. január 14. 13:10
értelmetlen! felesleges pénzkidobás! hatalma nincs! nem is lesz! oszt totál mindegy ki az illető! nektek most csak szar tologatására akartok játszani! mertúgyís bele fulladtok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!