A naiv Szelényi és a dörzsölt Berend T.

2021. január 06. 17:14

Szelényi évtizedeket töltött nyugati egyetemeken, magáról is már az ő kategóriájuk szerint gondolkodik.

2021. január 06. 17:14
Schmidt Mária
Látószög

„Mi szegény, alulfejlett magyarok még azt sem vesszük észre, hogy 2010 óta diktatúrában élünk. Mert bár megéltük a náci és a kommunista diktatúrát, szemmel láthatóan mégsem vagyunk képesek különbséget tenni rabság és szabadság, vagyis diktatúra és demokrácia között. Ahogy a mai sajtószabadságot sem tudjuk megkülönböztetni a kommunista időszak egyenáramosított médiájától. Szerencse, hogy vannak olyanok, akiknek ugyan nincs személyes tapasztalatuk a kommunista diktatúra természetéről – ilyenek a fejlett Nyugat progresszív polgárai –, mégis készségesen vállalkoznak arra, hogy rámutassanak: amit mi demokráciának hiszünk, az nem más, mint diktatúra.

Amit mi sajtószabadságként értékelünk, az pedig nem más, mint a sajtószabadság teljes hiánya. Persze közöttünk is akadnak olyanok, akik mára annyira azonosultak a nyugati haladók véleményével, hogy maguk is elhiszik, hogy amiben 1990 előtt éltünk, az egy felvilágosult reformrendszer volt, 2010 óta azonban diktatúrában, sőt maffiaállamban szenvedünk. Ez utóbbiak közé tartozik öreg barátom, Szelényi Iván is, akit a hetvenes évek elején még egy másik világban, másik szerepben ismertem meg. Röviddel azelőtt, hogy a felvilágosodott reformrendszer kiebrudalta a hazájából. Azon a búcsúztatón még nem sejtettem, hogy 2020-ban úgy fog írni magáról, mint »privilegizált fehér bevándorlóról«.

Szelényi, mielőtt végül hazaköltözött, évtizedeket töltött nyugati egyetemeken, ahol annyira résmentesen illeszkedett be az ottani progresszívek közé, hogy magáról is már az ő kategóriájuk szerint gondolkodik. Valószínűleg már akkor is a haladók közé tartozott, amikor kitiltották Magyarországról, amit én, gyanútlan fiatalként nem fogtam fel. Ahogy azt sem, hogy ő vegzálása, meghurcolása és kitagadása ellenére is része maradt a szocialista rendszernek. Nemcsak a rendszert, hanem magát már akkor is »reformerként« azonosította be már akkor is. Ezért, és nemcsak öregkori nosztalgiája miatt ír olyan elfogadó, megengedő jóindulattal a kommunista diktatúráról. A mostani, 2010 utáni Orbán-rendszerben azonban már nem leli a helyét. Az már nem az övék. Ebből a mából már kihulltak, ahogy azt Ady oly találóan megfogalmazta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biedermann
2021. január 06. 22:21
Szelényinél csak Berend T kártékonyabb csúszó-mászó,Ők másztak haza, élvezni az elnyomó fasiszta rendszert.Schmidt Máriának az utolsó betűig igaza van.
kortárs
2021. január 06. 19:49
Az úgynevezett demokratikus ellenzék, a rákosi rendszer családjaiból kerültek ki mind, akik balról(!) támadták a Kádár rendszert, ami szerintük túl puha, túl polgári volt, nem volt elég internacionalista. A normális emberek ezektől mindig jobbra álltak. A Szelényi féléket bíróság elé kellett volna állítani, tud. fokozatukat felülvizsgálni, helyette totálisan átmentették a tudománynak átnevezett ideológiai agymosodák, államilag kitartott hatalmi ágában. Ennek isszuk most a levét.
Pelikánkutyája
2021. január 06. 19:41
Berend T.: 1961-ben Kossuth díjat kapott Szelényi Iván: 1964-ben Ford-ösztöndíjat kapott és így tanulhatott a berkeley-i Kaliforniai Egyetemen egy évet .........
Box Hill
2021. január 06. 18:25
Személyes vallomásom: én nem akarok elit lenni. Nem akarok döntéseket hozni, nem akarom megszabni vitáink ágendáját, s hatást sem akarok gyakorolni, mert az pusztán a hatalomgyakorlás mindennél ravaszabb formája. Nem akarok megmondó ember lenni. Döntsenek szabad diskurzusban az emberek, mit akarnak, mi éri meg nekik. (Szelényi, 2016. május 6.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!