A kormány mindent el fog követni, hogy a szociális dolgozók ne tudjanak sztrájkolni

2021. január 25. 18:47

A két szakszervezet az MKKSZ és a SZÁD hiába folytatott küzdelmet jogszerű sztrájkidőpontért.

2021. január 25. 18:47
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Most már teljesen egyértelmű: a kormány mindent el fog követni, hogy a szociális dolgozók ne tudjanak élni alkotmányos jogaikkal és ne tudjanak a törvényeket betartva sztrájkolni.

Az idei év elején a Kúria azt adta írásba, hogy alkalmatlan a sztrájktörvény, ha a közszolgálatban dolgozók akarnak alkotmányban rögzített jogukkal, a sztrájkkal élni.

Ezért megkérdeztem Kásler Miklós miniszter urat, hogy:

1. Miért nem akart érdemben egyeztetni a szociális ágazatban dolgozók követeléseiről a szakszervezetekkel?

2. Alkalmas-e az a sztrájktörvény, amely nem engedi, hogy a közszolgálatban dolgozók az alkotmányban rögzített jogukkal, a sztrájkkal éljenek?

3. Milyen következményei lesznek a Kúria ítéletének?

A két szakszervezet az MKKSZ és a SZÁD hiába folytatott egy kaffkai jogi küzdelmet egy jogszerű sztrájkidőpontért, hiába a Kúria ítélete, Rétvári Bence szerint a járványhelyzetben könnyen belátható, hogy a szolgáltatások mértékének csökkentése súlyos problémát jelentene.

Hiába indult a per és sztrájkkövetelés bőven a járvány előtt, hiába keveri össze az államtitkár a köztisztviselői és a közalkalmazotti sztrájkszabályozást egy lényegi kérdésre nem tud válaszolni:

Mi okozhatja a szolgáltatások mértékének csökkenését, ha nem a drámai bérhelyzet? Ha a járványhelyzetben tényleg ilyen fontos, hogy ne csökkenjen a szolgáltatások mértéke, akkor miért nem kapják meg a szociális dolgozók az egyszeri ötszázezer forintos bérkiegészítést?"

Ha egyetértenek, hogy a szociális dolgozóknak jár a bérkiegészítés itt tudják aláírni: https://beremelest.hu/szocialisdolgozokert/

A kérdés itt olvasható: https://www.parlament.hu/irom41/14522/14522.pdf

Itt pedig a válasz: https://www.parlament.hu/irom41/14522/14522-0001.pdf

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2021. január 26. 05:41
Szakszervezet? Emlékszem, ahogy az mszp képviselői között csücsülő szakszervezeti vezetők megszavazták a Bokros csomagot. Ezért volt az, amikor később az első munkahelyemen jött a szakszervezeti bizalmi, hogy lépjek be, elzavartam, mondtam, meg ne lássam a laboromban.
Pitypangocska
2021. január 25. 21:16
Kedves Péter, édes volt legutóbbi ATV-s beszégetése. Különösen a "százszoros szorzó" folyamatos emlegetése. Javasolnám még a "Mit sütsz kis szúcs..." mondókát is.
sagirdilsiz
2021. január 25. 21:15
Ne bántsátok már,----- Kanász Nagy Máté az ELTE-n végzett szociálpolitika szakon, a./ ezért nyomják a szociális szférát b./ ez a feladat jutott nekik Fletótól két banánért.
VeJoLa
2021. január 25. 21:00
Te ócska liberfos! A demokraták is csak addig akarták leszerelni a rendőröket, míg Trump volt hatalmon, te is csak a Fidesz alatt heccelnéd sztrájkba a közszolgákat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!