Utoljára 1998-ban zárt ennyi utassal a ferihegyi repülőtér

2020. december 20. 22:00

Repülőtérként nekünk mindig is a biztonság, a biztonságos utazás áll a fókuszunkban.

2020. december 20. 22:00
Rolf Schnitzler
Növekedés.hu

Milyen ajánlásokat tartalmaz az a nemzetközi összefogás az újra indításért, amelyhez a BUD is csatlakozott?

Egy hosszan elhúzódó pandémiás időszaknak, amikor a légiközlekedés gyakorlatilag leáll, biztosan lesznek az utazási szokásokra kiható következményei. Nem látjuk még, hogy amikor a forgalom, a járatok visszaépülnek, azt mennyivel elcsúszva követi az emberek utazási kedvének visszaépülése. Amit tehetünk, hogy a repülőterek és a légitársaságok egyaránt biztosítják azt a közeget, amelyben a megfertőződés esélye minimális. Repülőtérként nekünk mindig is a biztonság, a biztonságos utazás áll a fókuszunkban. A jelenlegi helyzetben ez különösen igaz.

Kik lehetnek az utasok közül az első »fecskék«?

Várhatóan azok a turisták térnek majd vissza különösen gyorsan, akik szabadidős vagy rokonlátogatási céllal utaznak, részben a lemaradás pótlása által motiválva. Az üzleti célú utazás vélhetően csak később épül vissza a régi szintre. Mi emellett támaszkodhatunk arra a potenciálra, ami az országban és Budapestben, mint sokszínű turisztikai célpontban és sikeres gazdasági központban továbbra is megvan. Ez a varázs nem szűnt meg a járvánnyal, és továbbra is optimizmusra ad okot.

Az első vagy a második félév a gyászosabb időszakuk?

Az első félévben 61 százalékos volt az utasforgalom visszaesése, a második félév 85-90 százalékos visszaeséssel zárul várhatóan. Nagyon erősen indult az év; rekord január és február után a márciusi utasforgalmon kezdett érződni a járvány hatása. A forgalom áprilisban szakadt be a legdurvábban, havi alig 10 ezer utassal. A nyár hozott némi emelkedést. Augusztusban 400 ezer utasunk volt, viszont a szeptembertől életbe lépett újbóli korlátozások ismét nagyot vágtak az utasforgalmunkon, 90 százalék feletti visszaeséssel.

Az év végén mire számítanak?

A karácsonyi és újévi időszakban újból kisebb erősödés várható, de kiugró utasszámra nem számítunk. Idén rekord évet, 17 milliónál is több utast vártunk. A prognózisunkat többször is módosítanunk kellett az év folyamán a járvány alakulása miatt. Jelenleg azt látjuk, hogy maximum 4 millió lesz az idei utasszám, vagyis az egész évet nézve a várt forgalom 23 százaléka teljesül. Utoljára 1998-ban zárt ennyi utassal a ferihegyi repülőtér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2020. december 21. 14:38
Gyurcsány kótyavetyélte el a repülóteret is. Bagóért adta oda az angoloknak akik tízszeres áron adták tovább néhány hónapon belül. Azóta drága és ócska minden.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. december 20. 22:33
A hiénataxisokkal kellene valamit csinálni. Annyi idős probléma, mint a reptér. Mindig akad egy külföldi, aki a fake kockás jelvénynek bedől és többet fizet a belvárosi fuvarért mint a repülőjegy.
matykox
2020. december 20. 22:17
Herr Schnitzler repülőtérként. Hát, annak elég kicsi. A világ egy csöppet át fog alakulni, és az utazás is más lesz. Úgy látszik, az nem politika és lehet más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!