Tévedések végjátéka?

2020. december 09. 08:02

A Nyugat odadobta Közép- és Kelet-Európát a szovjetnek.

2020. december 09. 08:02
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„Az alapító államok, illetve az uniós integráció korábbi szakaszaiban csatlakozottak a maga nemében valóban egy páratlan intézményi és jogi-eljárási struktúrát hoztak létre. A második világégés elmondhatatlan pusztulataitól elrugaszkodva – persze külső, főleg amerikai segítséggel – az ­európai államok újra az épülés, majd a virágzás mezejére léptek, melyet béke, prosperitás és a mindezekért való kölcsönös együttműködési szándék kísért. Már Nyugaton. És kizárólag ott. Ugyanis szép csendben elfelejtődött, hogy a békés építkezés lehetőségének, annak érdemi külső (katonai) fenyegetettségektől való mentességének ára volt: az, hogy ennek a Lajtától keletre lévő országok nem lehettek a részesei, ugyanis kommunista elnyomás alá kerültek.

A valóság azonban ez volt, igen, a Nyugat odadobta Közép- és Kelet-Európát a szovjetnek. Nyilvánvalóan mindenki tudta ezt, ha nem is említették – persze aki a politikában barátokat akar, az tartson kutyát, szokták mondani.

Mindeközben évtizedek alatt viszont (Nyugat-)Európa társadalmilag és szociokulturálisan radikálisan átalakult: a világviszonylatban is párját ritkító jólét demográfiai hanyatlást idézett elő. Ez a generációs ellentétekkel együtt súlyos problémákat okozott a munkaerőpiacokon, amelyre a bevándorlás ösztönzése volt a válasz. 

Hermetikus elzártsága miatt ugyanakkor a szociális miliő ilyen jellegű átalakulására Közép- és Kelet-Európában nem került sor. Még. A továbbra is domináns liberális korszellem ugyanis igyekszik „kitölteni a teret”, az integrációt föderalizációvá (az uniót birodalommá) átformálni szándékozóknak pedig ez – fogalmazzunk óvatosan – kapóra jön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. december 09. 16:02
Az amerikai érdekeknek megfelelően jártak el. Kelet-Európa nem számított - miért is áldoztak volna fel még több amerikai életet?
kailniris
2020. december 09. 15:00
Jó lett volna, ha nálunk is csak 55-ig igaz.
Box Hill
2020. december 09. 12:15
Már az első világháborúban odadobta volna, de a németek Leninék beinjekciózásával az oroszokat kilőtték a buliból.
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 09. 10:47
A napnál világosabb, hogy a Magyarországnak pénzt, szabadságot, vámmentességet, oktatást, jogokat, vétót stb. biztosító demokratikus EU pont ugyanolyan diktatúra mint a szabadságot tagadó, a jogokat felszámoló, az országot kirabló, a polgárokat málenkij robotra vagy Gulágra elhurcoló totalitárius Szovjetúnió. Csak egy cinikus elmebeteg nem látja az azonosságot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!