Polak, Wegier, dwa bratanki

2020. december 11. 10:59

Az Európai Unió döntéshozói természetesen nem vették maguknak a fáradságot, hogy legalább némi ismeretet szerezzenek Magyarország és Lengyelország történelméről és különleges kapcsolatairól.

2020. december 11. 10:59
G. Fehér Péter
Magyar Hírlap

„Brüsszeli olvasatban a két országban sérül a jogállamiság – pontosan meg nem határozott, elmaszatolt fogalom –, ezért az EU csak a közösség értékeinek tiszteletben tartása esetén lett volna hajlandó kifizetni az amúgy szerződésben foglaltan jogszerűen járó költségvetési és a járvány miatti kárenyhítési pénzeket.

Ez az egysejtű zsarolás, a brüsszeli buborékban kitermelt büntetés-végrehajtási terv már az első pillanatban elvetélt. Hogyan gondolhatták az eurokraták, hogy a két ország vezetésének bármelyike is identitás-öngyilkosságot – úgy, ahogy ezt számos nyugat-európai ország napjainkban is teszi – fog elkövetni? Felad mindent – a nemzetállamot, a kereszténységet, a hagyományos családmodellt, a szuverenitást –, ami jövőbeni létezésének legfontosabb pillére, és mindezt pénzért?

Európa fővárosában némi kutakodás után rájöhettek volna arra is, hogy a két nép viharos történelme során már rég megtanulta: fennmaradásuk másik meghatározó záloga, ha összefognak, még akkor is, ha ez esetleg valamelyiküknek pillanatnyilag hátrányt is okoz. A mostani uniós csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő többszöri személyes találkozójának üzenetértéke is volt a brüsszeliták számára. Hiába az uniós lázálmos elképzelések, a Kávéházi Konrádok okoskodása, nem lehet leszalámizni a két nép barátságát, vagyis nem lehet őket egymás ellen kijátszani. Hiába tartja a mondás: van az a pénz… Nincs az pénz – mifelénk legalábbis nincs –, amiért egy ezeréves barátságot el lehet adni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2020. december 11. 17:11
"ha összefognak, még akkor is, ha ez esetleg valamelyiküknek pillanatnyilag hátrányt is okoz." mohácsnál is itt lehette volna... akkor ma a fekete tengeről svájcig magyarul beszélnének.
Paenumbra
2020. december 11. 15:09
" és mindezt pénzért?" Nem pénzért, hitelért...
fatman
2020. december 11. 14:02
Hát ez mind nagyon szép és magasztos, de az az igazság, hogy ha egy picit is puhább jellemek állnának a két ország élén, akkor most nem örülhetnénk... Gyurcsány, Bajnai, Medgyessy szemetekről nem is beszélve...
szürkeSzarvas
2020. december 11. 12:40
Villanytanos (mai neve:jelek és rendszerek) nyelven mondva: a csatornán több a zaj,mint a jel..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!