Liberális szómágia

2020. december 01. 07:06

Gúzsba köti a gondolkodásunkat és a szólásszabadságunkat is.

2020. december 01. 07:06
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Gondolkodásunkat nagyban meghatározza a nyelv, amelyet beszélünk. Nehezen írjuk le azt, amelyre szavunk sincs, nem véletlenül fontos része több disztópiának is a nyelvi diktatúra – gondoljunk csak az orwelli újbeszélre.

Ugyanilyen logikával működik a nem kevésbé diktatórikus politikai korrektség is. Elindult onnan, hogy ne használjunk az érintettek által sértőnek tartott szavakat például bizonyos társadalmi csoportokra, mostanra azonban eljutott odáig, hogy gúzsba köti a gondolkodásunkat és a szólásszabadságunkat is.

A tavaly november 29-i londoni terrortámadás egyéves évfordulóján írt fontos publicisztikát a Telegraphba Sajid David volt brit belügyminiszter arról, hogy nem oldjuk meg a problémákat azzal, ha szebb nevet adunk nekik. David szerint azok az aktivisták, akik iszlamofóbiát kiáltanak minden egyes alkalommal, amikor a hatóságok fel akarnak lépni a szélsőségesség ellen, aláássák az Egyesült Királyság azon törekvéseit, hogy megvédjék az embereket az iszlamista terrorizmustól. Ironikus módon egyébként a volt belügyér maga is muszlim, de úgy látja, az iszlamizmus „ideológiai vírusa” ellen nem elég hatásos „fertőtlenítőszer” az olyan kifejezések használata, mint a „vallási indíttatású terrorizmus”. Ezt a gyakorlatot nemcsak a magukat felvilágosultnak tartó, politikailag korrekt aktivisták hirdetik, hanem a politikai iszlám szervezetei is, amelyek így akarják elterelni magukról a figyelmet. David szerint nem az áldozatot, a Nyugatot kell vádolni és iszlamofóbiát kiáltani folyton, hanem nevén nevezni a problémát és felvenni vele a harcot.

London pakisztáni polgármestere, Sadiq Khan – tudják, aki szerint a terrorizmus a nagyvárosi élet része – természetesen keresztül is akar verni minden ilyesmit a fővárosi rendőrségen, ami még a fekete rendőrök érdekvédelmi szervezete szerint is túl polkorrekt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2020. december 01. 13:54
Lehet-e jobban megsérteni valakit, minta azt mondom neki, hogy olyan ciki annak lenni, ami vagy, hogy inkább máshogy nevezlek, hogy biztos is lehess benne, hogy tényleg vércikinek tartom, hogy az vagy, ami!
istvanpeter
2020. december 01. 12:17
Hát valóban az a nagy büdös helyzet, hogy a háttérhatalom egy hatalmas propaganda- és információs terrorhálózatot épített ki a világon, amely képes bárkit és bármit lebénítani és megsemmisíteni. Értelemszerűen, mindez a gondolat-, vélemény-, szólás- és médiaszabadságot is abszolút korlátok közé szorítja.
MayorAnna
2020. december 01. 10:42
Van-e ékesebb példája a nyelvi diktatúrának, mint a minden gondolatot fölülíró és ledorongoló Jolly Joker-az antiszemitizmus? Segítek: NINCS!
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 01. 09:43
Nincs mese, be kell tiltani a szabadságot, hogy szabadok lehessünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!