Feltámadt román szélsőjobb

2020. december 13. 21:30

Az új pártnak sikerült tömörítenie a szélsőséges nacionalista diskurzusra vevők mintegy felét-kétharmadát.

2020. december 13. 21:30
Szentgyörgyi László
Pesti Srácok.hu

„A vasárnap zárult parlamenti választások meglepetéseként emlegetik a két, egykor meghatározó szerepet játszó politikus – Traian Basescu államfő és Victor Ponta miniszterelnök – nevéhez fűződő párt, a Népi Mozgalom és a Pro Romania kibukását a törvényhozásból, illetve a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egységéért (AUR) alakulat bejutását.

Az AUR sikerét azóta is sokan, sokféleképpen próbálták magyarázni, annyi biztos, vasárnap elért eredményük azt jelzi, hogy évekig tartó szétszórtságot, szervezeti szétziláltságot követően, idén egyberázódott a román szélsőjobb. A közel 10 százalékos választási eredmény alapján kimondható: az új pártnak sikerült tömörítenie a szélsőséges nacionalista diskurzusra vevők mintegy felét-kétharmadát. A maradék egyelőre a többi pártban találta meg a helyét, de bármikor elindulhat a tömeges migráció az AUR felé. Ennek jelei már a választás másnapján jelentkeztek, amikor egyetlen nap során közel 15 ezer tagfelvételi kérelem érkezett a párthoz.          

Milyen párt az AUR, mely »értékek« mellett kötelezte el magát? A jelek szerint az egykori Nagy-Románia Párt hagyományait folytatja. Hivatalosan 2019 decemberében alakult, a diaszpórában élő románok pártjaként, s legfőbb célja »a románok egységének« – függetlenül attól, hogy hol élnek –  megvalósítása. És ebbe szerintük belefér a két világháború közötti Nagy-Románia határainak Moldova bekebelezése általi visszaállítása is. Továbbá kiáll az ország szuverenitására mellett és harcot hirdet azok ellen, akik az ország föderalizálására törekednek. Kiemelt figyelmet szentel a kisebbségi szervezeteknek, amelyeket »szélsőséges és irredenta« alakulatoknak tekint, és harcot hirdet ellenük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aurora Borealis
2020. december 14. 10:56
Minden szélsőjobb ugyanolyan, a hazai is. Egy dologban különböznek, hogy másokat utálnak. Szóval vicces, mikor egy románokat utaló személy a román szeljobb miatt háborog, holott pont ugyanazt műveli, csak fordítva.
LPJ53
2020. december 14. 10:22
A románokat csak egy súlyos katonai vereség,az ország felosztása téríthetné normális útra,hasonlóan a szerbekhez.
Takita
2020. december 13. 22:41
A szélsőséges párt programja: a két világháború közötti Nagy-Románia határainak Moldova bekebelezése általi visszaállítása is. Ez már csak részben lehetséges .Beszarábia 1940-ben, a Ribbentrop-Molotov paktum révén a Szovjetunióhoz került. Északi részéből alakították meg a Moldáv SzSzK-t , a déli tengerparti része az u.n Budzsák (13 ezerkm2- és 600 ezer lakos) pedig az Ukrán SZSZK-hoz került. Ma is Ukrajna része, és stratégiai jelentősége óriási.
Szuverén maffiaállam
2020. december 13. 22:18
"szélsőséges nacionalista" A libernyákok szerint. Mások szerint nemzeti érzelműek. "Továbbá kiáll az ország szuverenitására mellett" És az baj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!