Bábel tornya

2020. december 10. 12:18

Bábel tornyát ma is építjük, azt hisszük, hogy mindenhatóságunkban kivethetjük Istent az életünkből.

2020. december 10. 12:18
Szentesi Zöldi László
Origo.hu/888

”Bizonyos történeteket, képeket, szimbólumokat csak felnőttként ért meg az ember. Konfirmációs felkészülésem idején megtanultuk a bűnbeesés és Bábel tornyának történetét, de bizony egy kukkot sem értettem belőlük. Illetve annyit felfogtam, hogy az ember megszegte az isteni rendelést, evett a tiltott fa gyümölcséből, így elveszítette ártatlanságát. Akárcsak a Sineár földjén épített város és égig érő torony históriájában: az addig egységes emberi nemzet szétszóratott, mert Istent játszott, mindenhatónak képzelte magát.

Megértettem tehát szövegszinten, de csak jóval később ébredtem rá: ezek a történetek rólunk szólnak. A gyarló emberek mi magunk vagyunk. Nem valamilyen régi monda vagy mítosz fekszik előttünk, hanem az időtlen bűnbeesés krónikája. Bábel tornyát ma is építjük, azt hisszük, hogy mindenhatóságunkban kivethetjük Istent az életünkből. Pedig ha Isten már nincs velünk, emberi ábrázatunk nemcsak sérül, de a felismerhetetlenségig eltorzul. Akkor egyedül maradunk a kozmoszban, és az Énre fagyos, dermedt, örök tél vár. Talán ez a kárhozat. József Attila pontosan megfogalmazta a modern ember kozmikus magányosságát:

»Az ember végül homokos,
szomorú, vizes síkra ér,
szétnéz merengve és okos
fejével biccent, nem remél.

Én is így próbálok csalás
nélkül szétnézni könnyedén.
Ezüstös fejszesuhaná0
sjátszik a nyárfa levelén.

A semmi ágán ül szívem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szelíden
s nézik, nézik a csillagok.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Élő Éva
2020. december 11. 17:34
Annamannának ajánlanám a fenti témában Csányi Vilmos könyveit. Közülik is egy rövidet, ami fenn van a neten: Fékevesztett evolúció, /evolúciós megszaladási jelenségek./ de a többi humánetológiával foglalkozó könyvei is jók. Én nem értek egyet a darvini, véletlen szelekción alapuló evolúció elmélettel, amit ő képvisel, de a tudományterületén az élvonalba tartozik. A könyvei nem száraz tudományos szakmunkák, hanem a köznép számára érthtő, színes, olvasmányos stílusban írt művek.
Élő Éva
2020. december 10. 20:14
A Bábel tornya története, tökéletes analógia a jelenlegi Atlanti civilizációban megtapasztalt folyamatokra. A bibliai történeteket érdemes sorskatalógusként, sors sémaként felfogni, mind az egyének, mind a népek sorsát illetően. . Családgyógyítással foglalkozó lelkészek, lelkigondozók ezer számra tudnának példát mondani. Csak kettőt említek illusztrációként: Jefte története, séma azokra a feltörekvő teljesítménykényszeres emberek sorsára, akik a céljaik érdekében feláldozzák a számukra legkedvesebbet, gyermekeikkel való kapcsolatukat. Dávid király és Absolon története, séma a gazdag, nagyhatalmú családokban rendszer szinten meglevő konfliktus forrásokra. A Bábel tornya minden civilizáció leépülésének szimbóluma. Azt jelképezi, hogy egy civilizáció, ha még oly hatalmas , elsősorban belső meghasonlás miatt bukik el. A bukás oka a hübris, a gőg, amely Isten, illetve annak testé lett manifesztációja, az ÉLET helyére, /"Én vagyok az út, az igazság és az élet"/ az emberi észt, a puszta rációt ülteti. Niall Ferguson: A világ háborúja című könyvének végén a következő, XXI. sz.-i háborúra utalva megjegyzi, hogy a következő nagy háború nem nemzetek között fog lezajlani, hanem a megapoliszok, különböző nyelveket beszélő gettói fognak fosztogatva, gyújtogatva egymásra támadni, ha többé nem jutnak hozzá a szociális juttatásokhoz. Eléggé kísérteties vízió. Argentína csődje során, volt belőle némi ízelítő. Ez a sors sejlik fel Tom Wolf: Vérzivatar cimü könyvében is. A bűn fogalmát ideje antropológia megközelítésben látni. Szent Pál szerint" mindent szabad nekem de nem minden válik hasznomra." Az etológia tanúsága szerint az állati viselkedés, fajra jellemző mintái genetikusan rögzítettek.Az embernek van önreflexiója, azaz szabad akarata. Az ember képes mérlegelésre, a késleltetett vágykielégítésre. Ez döntően kérgi gátlás folyamataként megy végbe. Ez a képesség szorosan korrelál az 'Q-val. Az úgynevezett bűn gyakran evolúciós megszaladási jelenségként fejti ki a hatását, az agy jutalmazási központján keresztül. Nagyon erős hozzászokás, majd súlyos elvonási tünetek révén. Vagyis kontroll vesztést okoz. Ilyen a szex, a drog, a cukor, az alkohol no és a pénz és még nagyon sok minden más is, az ember számára szinte majdnem mindeni. Tehát nem a szex önmagában a bűn, hiszen az az életet szolgálja, hanem a kontrollvesztés. Mivel az ember evolúciós kihívása pont erre irányul.Az új Ádámra: Ecce Homo!
Akitlosz
2020. december 10. 20:13
"Szó sincs benne arról, hogy a misszionáriusok beépítik bárhová, bármibe a pápuák szellemeit. Eszük ágában sincs. " Volt, hogy így csinálták, volt, hogy nem. Az sok mindentől függött. Nem általános gyakorlat. "Amit ma látsz a kereszténység, egyházak, vallás vonatkozásában, annak rendkívül kevés köze van ahhoz, mint amit Jézus és a tanítványai elkezdtek." Ez rendre visszatérő probléma az egyházaknál. Nem eléggé hiteles a ténykedésük Jézus követőiként. Luther Márton se tudta felfedezni az összhangot és még sok más keresztény ember sem a történelem folyamán.
Vilagvegemagazin
2020. december 10. 17:53
@Öreg Az egész világ történelme a kereszténység elsöpréséről szól. Jobban mondva arról, hogy ne jusson be senki be az Isten Országába. Ha egy szuperhatalom a közismert (Brueghel) Bábel Tornya festményt utánozza le a parlamentje megtervezésénél és ami a magasból nézve egy ismert okkult jelkép talapzatán áll, akkor nem igen lehet más következtetést levonni, mint hogy a kereszténység eltörlése a cél (a kereszténység képviseli azt az Istent, aki ellen a Bábel tornyát emelték, anno). Ezért van az, hogy ha valaki egy keresztet visel a nyakában, azt meghurcolhatják, míg más vallások szétkürtölhetnek bármit, bármikor, bárhol. Ez itt nem emberek harca (Ef. 6:12), hanem a két ősellenség küzdelme, ami már lényegében meg van nyerve Isten által (a keresztnél), csak a lelkekért megy a harc. A Sátán ítélete már készen áll csak végre kell hajtani, ha el jön az ideje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!