Antall József, egy karakteres magyar és egyben európai politikus

2020. december 12. 09:41

Az ellenzéket politikai ellenfélnek és nem ellenségnek tekintette.

2020. december 12. 09:41
Lehet Más a Politika
MTI-OS

„A rendszerváltozás után az első szabadon választott miniszterelnök Antall József 1993. december 12-én hunyt el. Egy olyan államférfi távozott akkor, akinek meghatározó szerepe volt a diktatúrát felváltó demokratikus berendezkedés kialakításában és az ehhez vezető békés átmenetben.   

Elkötelezett volt a többpárti demokrácia, a jogállam megteremtésében. Támogatta az önkormányzatok létrejöttét, törvényileg garantálta széles jogkörüket, biztosítva a működésükhöz szükséges feltételeket. A szociális piacgazdaság kiépítésén dolgozott, hangsúlyt fektetve a környezetvédelmi szempontokra. Legfontosabb célkitűzése Magyarország euroatlanti integrációja volt. Neki tulajdonítják a Varsói szerződés feloszlatásának kezdeményezését.   

Az ellenzéket politikai ellenfélnek és nem ellenségnek tekintette. A demokratikus elveihez minden körülmények között ragaszkodott és a kormányfői feladatokat még betegen is ellátta. Egy olyan karakteresen magyar és európai politikus volt, aki – a kormányzásban elkövetett hibák ellenére – bölcsességével, mértéktartásával és előrelátásával ma is példaként említhető.   

Az LMP szerint munkássága egyértelművé tette, hogy Magyarország akkor tud megfelelni a haladás követelményeinek, ha politikáját az emberi jogokra, a parlamenti demokráciára és a demokratikus elvek maradéktalan tiszteletben tartására építi.”

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. december 14. 12:47
Csakhát volt itt egy "RÓZSADOMBI" paktum is... Kinek az akaratából?
Hattori
2020. december 13. 01:13
hát rá is baszott... az szdsz viszont sosem volt vele lovagias, bevitték az erdőbe... írtani kell a politikai életből a libernyákokat! deus vult!
Kup Lung
2020. december 12. 22:45
Így van. Antall József volt az egyetlen és egyben utolsó magas rangú politikusunk akit teljesen egyenrangúnak vettek a nyugatiak magukkal az első pertől kezdve. Ez műveltsége és személyisége okán volt így. Éppen velük értette meg magát, kevésbé a tömegekkel. ----- Pl..Bush elnök az ő véleményét kérte ki a Balti országok elszakítása ügyében és véghez is vitte aztán. Vagy Kohl egy sor kérdésben vele konzultált a régióval kapcsolatban. Hatalmas respektje volt tehát Antallnak. Mai ésszel felfoghatatlan kik hallgattak rá világpolitikai top kérdésekben. ---- A probléma ott volt hogy neki békeidőben kellett volna min.elnöknek lennie. És semmiképpen nem első min.elnöknek. Első min.elnöknek nem tudom lett volna e alkalmas személy akkoriban aki el tudta volna távolítani a pártállam összes beépült emberét. És meg merte volna lépni a teljes elszámoltatást. Valószínű akkor nem volt ilyen kiforrott ember. Már csak azért sem mert a társadalom jelentékeny része is pártállamivá aljasult a bő 4 évtized alatt. Így ha lett is volna ilyen ember akkor is bukásra lett volna ítélve. Hisz már sokkal kevesebbért is nácizták, Horty-restaurátorozták az MDF pár politikusát akik akartak azért valamit lépni ezen ügyekben(pl. Kóny Imre) És hát összeállt pillanatok alatt az akkori szerény jobboldalnál nagyobb erő : a pártállam és az SZDSZ katonáiból. Ami aztán bevitte a halálos döfést a lassan sarjadó vértelen rendszer változásunknak. ---- Ebből Így aztán nem is tudott máshová fejlődni a magyar út mint ami lett. Túl szépnek mutatja ezt a rendszerváltás dolgot még a Fidesz és köréhez tartozó S. Mária is meg a többiek is természetesen hisz ők nyertesek lettek. Viszont Csengey Dénes "Európába, de mindahányan!" mondata ami arra utal hogy a teljes társadalmat fel kéne valahogy emelni miközben rázzuk le magunkról a régi rendszert mindenestől mint kutya a bolháit, az valahogy várat magára. A bolhák is itt élősködnek és az tisztes életszínvonal sem adott széles tömegeknek. Tehát teendő és vele a felelősség az van bőven. -----
fatman
2020. december 12. 20:29
vannak olyan politikai erők, illetve olyan politikai erőkkel szövetségben lévők, akik annak idején epét hánytak Antallra, és mellesleg ezzel idő előtti halálát is okozták, ma megpróbálnak az örökségéből politikai tőkét kovácsolni... ettől hánynom kell...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!